Linkuri accesibilitate

Kaczynski recunoaște că Polonia a cumpărat softul de spionaj Pegasus


Jaroslaw Kaczynski
Jaroslaw Kaczynski

Cel mai influent politician polonez a recunoscut că țara sa a cumpărat software de supraveghere de la o firmă israeliană, dar a negat că ar fi fost folosit să-i spioneze pe liderii opoziției.

Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de guvernământ conservator-naționalist PiS, a spus într-un interviu că serviciile secrete din multe țări ale lumii folosesc software-ul Pegasus ca să combată criminalitatea organizată și corupția. „Ar fi rău dacă serviciile poloneze nu ar avea la dispoziție asemenea instrument”, a mai spus Kaczynski în interviul ce va apărea în revista Sieci luni, dar deja este citat pe fragmente de agențiile de presă.

Agenţia Associated Press notează că interviul vine după relatările ei originale că trei critici ai guvernului polonez au fost supravegheați cu soft Pegasus produs de firma NSO. Dezvăluirile au avut mari ecouri în Polonia, făcându-se auzite voci în favoarea înființării unei comisii de anchetă pe această temă, în Parlament.

În interviul citat de AP, Kaczynski a spus că nu e nevoie de asemenea comisie, și a negat că supravegherea adversarilor politici ar fi jucat vreun rol în victoria partidului său la alegerile din 2019.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG