Linkuri accesibilitate

Kazahstan: revizuirea Constituției, validată la referendum cu peste 77%


Amendamentele la Constituția Kazahstanului au fost sprijinite de peste 77% din participanții la referendumul de duminică, 5 iunie, a declarat președintele Comisiei Electorale Centrale, Nurlan Abdirov.

Cu o prezentă de peste 68%, „referendumul poate fi considerat validat”, a spus Abirov, luni, prezentând rezultatele preliminare. Potrivit acestora, 77,18% dintre alegătorii kazahi au votat în favoarea modificării legii supreme, iar 18,66% s-au pronunțat împotrivă.

Alegătorii din țara cu o populație de peste 19 milioane de locuitori au fost rugați să răspundă la o singură întrebare, dacă acceptă amendamentele și completările la Constituție publicate în mass-media pe 6 mai 2022.

Cea mai mare parte a celor 56 de modificări la legea supremă kazahă vizează tranziția „de la o formă de guvernare super-prezidențială la o republică prezidențială, cu un parlament puternic”.

Referendumul a fost organizat după ce țara a fost zguduită în luna ianuarie de tulburări sângeroase care au pus capăt controlului îndelungat asupra puterii primului președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev.

Opozanții guvernului i-au cerut președintelui Kasîm-Jomrat Tokaev să amâne referendumul, spunând că oamenii nu au avut suficient timp pentru a studia propunerile. Alții au spus că votul ar trebui să fie anulat cu totul.

Odată adoptate, modificările ar interzice președintelui țării să fie membru al unui partid politic în timpul mandatului. Totodată, nu li se va mai permite rudelor președintelui să ocupe poziții-cheie în sectorul public.

Cel care va pierde cel mai mult dacă referendumul va fi aprobat este Nazarbaev, care a condus Kazahstanul din 1990 până în 2019 și s-a bucurat de o influență politică semnificativă ca fost președinte până la tulburările sângeroase la

național din ianuarie, care s-au soldat cu cel puțin 238 de morți. Constituția revizuită elimină toate referirile la Nazarbaev ca „Elbasy” (liderul națiunii), ceea ce ar întări căderea sa în dizgrație, începută cu cererile protestatarilor antiguvernamentali de a pune capăt controlului familiei sale asupra politicii și bogățiilor țării.

În cazul în care referendumul va fi aprobat, Nazarbaev, în vârstă de 81 de ani, și rudele sale apropiate și-ar pierde, de asemenea, imunitatea.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG