Linkuri accesibilitate

Kievul și aliații săi occidentali resping acuzația Rusiei că Ucraina ar plănui un atac cu o „bombă murdară”


O bombă murdară. Rusia sperie lumea. Colaj Svoboda.
O bombă murdară. Rusia sperie lumea. Colaj Svoboda.

Un general rus a reluat pe 24 octombrie acuzația că Ucraina ar pregăti un atac cu o „bombă murdară”, acuzație formulată inițial duminică de ministrul rus al apărării Serghei Șoigu, într-o serie de conversații telefonice cu omologii săi din Statele Unite, Marea Britanie, Turcia și Franța.

„Potrivit informațiilor de care le deținem, două organizații din Ucraina au primit ordin să construiască o așa-numită ‘bombă murdară’, iar operațiunea se află în etapa finală”, a spus luni generalul Igor Kirilov.

Tot pe 24 octombrie, șeful Statului Major al armatei ruse Valeri Gherasimov a stat de vorbă la telefon cu omologul său britanic Tony Radakin, care a respins acuzațiile Rusiei că Ucraina ar plănui acțiuni care să escaladeze conflictul.

Ucraina a calificat drept absurde aceste acuzații, iar ministrul ucrainean de Externe a invitat experți ai Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) să inspecteze instalațiile nucleare ucrainene ca să se convingă că Ucraina nu are nimic de ascuns.

Marea Britanie, Franța și Statele Unite au dat publicității o declarație comună în care resping acuzațiile Moscovei.

„Țările noastre au făcut clar că respingacuzațiile transparent false ale Rusiei că Ucraina se pregătește să utilizeze o bombă murdară pe teritoriul ei”, se spune în declarația dată publicității de Departamentul de stat american.

XS
SM
MD
LG