Linkuri accesibilitate

Noi discuții între Kiev și Moscova, pe fondul luptelor


Un convoi cu civili evacuați din regiunea Kiev, 13 martie 2022

Kievul și Moscova au reluat discuțiile luni, 14 martie, prin videoconferinţă. Mihailo Podoleak, consilierul președintelui Volodimir Zelenski, a spus că este pregătit pentru o „discuție dificilă” cu Moscova pentru a pune capăt invaziei militare rusești.

„A patra rundă de negocieri. Despre pace, încetarea focului, retragerea imediată a trupelor și garanții de securitate. Urmează o discuție dificilă”, a scris Podoleak, principalul negociator al Ucrainei, într-un mesaj pe Twitter.

„Deși Rusia își dă seama de absurditatea acțiunilor sale agresive, ea încă își face iluzii că 19 zile de violență împotriva orașelor pașnice [ucrainene] reprezintă strategia corectă”, a adăugat el.

Cea de-a patra rundă de discuții de astăzi, prin legătură video, are loc în contextul în care Rusia își intensifică loviturile în Ucraina.

Eforturile diplomatice au ridicat speranța că Moscova ar putea deschide calea pentru evacuarea mai multor civili, chiar dacă forțele rusești își mențin presiunea asupra capitalei și a altor orașe importante.

Discuțiile anterioare nu au condus la progrese majore sau la o soluție pentru a face să ajungă ajutoarele sau convoaiele de evacuare în orașul strategic Mariupol, unde sute de mii de persoane s-au confruntat cu o lipsă extremă de alimente, apă și medicamente.

Crucea Roșie a declarat că orașul se confruntă cu condiții „apocaliptice”.

Luni dimineață au continuat bombardamentele rusești asupra unor suburbii ale capitalei Kiev.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG