Linkuri accesibilitate

Kievul și ruși pro-Kremlin spun că sute de militari ruși au fost uciși într-un atac la o cazarmă improvizată din Donețk


Militari ucraineni pregătesc obuze pentru tiruri de artilerie contra pozițiilor ruse din regiunea Donețk 1 ianuarie 2023
Militari ucraineni pregătesc obuze pentru tiruri de artilerie contra pozițiilor ruse din regiunea Donețk 1 ianuarie 2023

Armata ucraineană și un număr tot mai mare de postări pro-ruse pe rețelele de socializare au sugerat că sute de militari ruși mobilizați recent ar fi fost uciși într-un atac de Anul Nou asupra unei cazărmi improvizate dintr-o suburbie a orașului ocupat Donețk, din estul Ucrainei.

Dacă amploarea numărului de victime se confirmă, acesta ar putea reprezenta unul dintre cele mai mortale incidente pentru partea rusă de la începutul invaziei în urmă cu 10 luni și o încurajare pentru Ucraina și susținătorii săi internaționali în conflict.

Radio Europa Liberă/Radio Libertatea nu au putut corobora informațiile de pe teren în zonele unde se dau cele mai grele lupte și nu a existat nicio confirmare din partea oficialilor ruși a presupusului incident.

Dar șocul și furia exprimate online de către ruși în legătură cu acest incident și aparentul eșec al armatei ruse de a apăra școala profesională unde erau cazați presupușii recruți, au sugerat că grupurile pro-Kremlin de pe Telegram admit că incidentul a avut loc.

Unele din grupurile ruse au sugerat că bombardamentul a fost rezultatul unui atac al Ucrainei cu o rachetă HIMARS de înaltă precizie.

Departamentul de Comunicații Strategice al armatei ucrainene a spus pe Telegram la 1 ianuarie că un atac al lui „Moș Crăciun” a avut ca rezultat „aproximativ 400 de cadavre” și rănirea a 300 de militari inamici la o școală profesională ocupată de ruși numită PTU-19 în suburbia Makiivka a orașului Donețk.

Departamentul de Comunicații Strategice a spus că explozia s-ar fi datorat „manipulării neglijente a ‘dispozitivelor de încălzire’, neglijarea măsurilor de securitate și fumatul într-un loc nespecificat”.

Partea ucraineană folosește deseori un astfel de limbaj în cazul unor evenimente majore, sugerând că inamicul ar fi de vină și pentru a nu-și asuma direct responsabilitatea.

Ministerul rus al Apărării nu a comentat public deocamdată relatările despre incidentul de la Makiivka.

Canalul Telegram Neoficial Beznosov „Z” a declarat că „atacul a avut loc la 00:01, ora noastră” pe 1 ianuarie și și-a exprimat speranța că comandanții militari ruși care au decis să folosească școala în cauză pentru a-i caza pe recruți „vor fi pedepsiți”.

Canalul rus pro-militar Tsargrad a relatat despre „sute” de morți, iar canalul neoficial Rapoarte Operaționale a relatat că 500 de militari ruși ar fi fost uciși.

Alte postări pe mai multe canale de socializare pro-Kremlin vorbesc de pierderi „substanțiale” suferite de partea rusă.

XS
SM
MD
LG