Linkuri accesibilitate

Kievul a fost ținta unui atac aerian de o intensitate „extremă”, potrivit autorităților


Explozie deasupra Kievului în timpul unui atac aerian rusesc în dimineața zilei de 16 mai.
Explozie deasupra Kievului în timpul unui atac aerian rusesc în dimineața zilei de 16 mai.

Rusia a lansat o serie de atacuri cu drone pe timpul nopții asupra Kievului, în mare parte respinse de apărarea aeriană ucraineană, au declarat oficialii în dimineața zilei de 16 mai.

Pe de altă parte, Moscova părea să își intensifice atacurile aeriene asupra mai multor zone din regiunea estică Donețk, unde au loc cele mai grele lupte de luni de zile.

Intensificarea activității aeriene rusești are loc pe fondul așteptatei contraofensive ucrainene. Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a încheiat un turneu european care a avut ca rezultat mai multe promisiuni de sprijin militar din partea aliaților de la Roma, Berlin, Paris și Londra.

Serhi Popko, șeful administrației militare din capitală, a declarat că atacul cu drone - al optulea care vizează Kievul de la începutul acestei luni - a fost „excepțional prin intensitatea sa”, aruncând asupra capitalei Ucrainei un număr mare de drone „în cel mai scurt timp”.

Popko a precizat că atacul nu a avut succes, majoritatea dronelor fiind „identificate și distruse” de apărarea aeriană.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a scris pe canalul său Telegram că trei persoane au fost rănite în timpul atacului.

Separat, Rusia a lansat în cursul nopții cel puțin 18 rachete, majoritatea din aer, asupra diferitelor ținte din Ucraina, dar toate au fost doborâte de apărarea aeriană a Ucrainei. a raportat Comandamentul Forțelor Aeriene pe 16 mai.

Acesta a precizat că atacul a avut trei direcții, venind dinspre nord, sud și est, și a început la ora locală 3:30 a.m.

De-a lungul liniei frontului din Donețk, au fost înregistrate 48 de atacuri aeriene în ultimele 24 de ore, a mai spus Statul Major General al armatei ucrainene în raportul său zilnic din 16 mai. Armata a precizat că Bahmutul, Avdiivka și Mariinka continuă să fie teatrul celor mai aprige lupte din Donețk, unde au avut loc 49 de operațiuni de luptă în ultimele 48 de ore.

Pe 15 mai, patru civili au fost uciși într-un atac cu rachete rusești asupra unui spital din Avdiivka, informează guvernatorul regional Pavlo Kirilenko.

La 15 mai, Zelenski a declarat într-un videoclip înregistrat în tren, în timp ce revenea la Kiev, că se întoarce cu noi pachete de apărare, inclusiv „mai multă muniție, arme mai puternice pentru front, mai multă protecție pentru oamenii noștri, mai mult sprijin politic”.

Zelenski și premierul britanic Rishi Sunak au discutat la Londra, la 15 mai, despre o coaliție de avioane de luptă care ar urma să antreneze piloții ucraineni pe avioane de război moderne, despre care a spus că este un lucru foarte important, deoarece Ucraina nu poate controla în prezent cerul.

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak îl îmbrățișează pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski în Aylesbury, Marea Britanie, 15 mai 2023
Prim-ministrul britanic Rishi Sunak îl îmbrățișează pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski în Aylesbury, Marea Britanie, 15 mai 2023

Oficialii ucraineni vorbiseră înainte de ideea unei coaliții de avioane de luptă și au făcut presiuni asupra Statelor Unite să se alăture.

Zelenski a declarat, după întâlnirea premierul britanic, că se simte „extrem de optimist” în privința șanselor de formare a coaliției și a spus că se vor lua „decizii importante” în viitorul apropiat.

În discursul său video nocturn, Zelenski a spus că Marea Britanie și Polonia au fost de acord să se alăture coaliției.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat după vizita lui Zelenski la Paris că Franța este deschisă la antrenarea piloților de avioane de luptă ucraineni în Franța și că aceste programe de pregătire ar putea începe imediat.

Majoritatea țărilor occidentale, inclusiv Statele Unite, s-au opus cererilor Ucrainei de avioane de luptă din cauza îngrijorărilor legate de escaladarea războiului.

XS
SM
MD
LG