Kievul a avertizat că lipsa de curent electric în toată țara se va prelungi, în timp ce electricienii se luptă să repare rapid liniile de înaltă tensiune avariate de valurile de bombardamente rusești asupra infrastructurii civile din Ucriana.
Într-o declarație dată publicității pe 16 decembrie seara târziu, compania de stat Ukrenergo spune că va luat timp pentru repararea pagubelor masive cauzate în nordul, sudul și centrul țării.
„Se va acorda prioritate infrastructurii vitale: spitale, instalațiilor de aprovizionare cu apă, centralelor termice, stațiilor de epurare a apei”.
Josep Borrell: „Aceste bombardamente sunt crime de război și barbare”
În noaptea de 16-17 decembrie, la Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei din nord-estul țării, aprovizionarea cu căldură a fost restabilită în jumătate din oraș.
Pe 16 decembrie, asistentul secretarului de stat american pentru resurse energetice, Geoffrey Pyatt, fost ambasador american la Kiev între 2013-206 a vizitat capitala ucraineană Kiev pentru a supraveghea livrarea primului transport de echipament american de urgență destinat rețelelor electrice, după ce Washingtonul a anunțat luna trecută un pachet de asistență personalizată în valoare de 53 de milioane de dolari.
Pyatt s-a întâlnit cu oficialități de rang înalt și manageri de la Ukrenergo ci care a discutat modul în care Statele Unite și alți aliați pot ajuta Kievul să reziste la atacurile rusești.
Coordonatorul politicii externe și de securitate a Uniunii Europene Josep Borrell a dat publicității o declarație în care a condamnat bombardamentele rusești în Ucraina din 16 decembrie, despre care a spus că sunt „încă un exemplu al terorii indiscriminate a Kremlinului”.
„Aceste bombardamente sunt crime de război și barbare. Toți cei responsabili vor fi trași la răspundere”, a spus Josep Borrell.
Armata rusă a tras cel puțin 76 de rachete pe 16 decembrie, dintre care 60 au fost interceptate și anihilate de apărarea anti-aeriană ucraineană, potrivit unei declarații a armatei ucrainene.
„Toate țintele lor sun civile, și e vorba în special de instalații energetice și de încălzire”, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski în obișnuitul său mesaj video nocturn.
Primarul capitalei ucrainene Vitali Kliciko a anunțat că 40% din locuitorii Kievului au acum energice și că metroul, care fusese oprit pentru ca oamenii să-l folosească drept adăpost, și-a reluat serviciile în primele ore ale dimineții.
Premiul Charlemagne 2023 pentru Zelenski și ucraineni
Între timp, vineri s-a relatat că președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și poporului Ucrainei li s-a acordat un premiu decernat de orașul german Aachen pentru contribuții la unitatea europeană.
Comitetul de decernare i-a selectat pe Zelenski și pe cetățenii sale invadate de ruși pentru Premiul internațional Charlemagne 2023 pentru că ei se luptă contra Rusiei nu numai pentru suveranitatea Ucrainei, „dar și pentru Europa și valorile europene”, a relatat agenția DPA, preluată de Associated Press.
Comitetul a spus că decernarea acest premiu lui Zelenski și ucrainienilor subliniază că națiunea lor face parte din Europa.
Ambasadorul ucrainean în Germania, Oleksii Makeiev, a scris vineri pe Twitter că această decizie „ne încurajează în lupta noastră pentru valorile democratice europene, pentru libertate și pentru o viață pașnică în viitor”.
Premiul, numit după împăratul Charlemagne, care a domnit peste o mare parte din Europa de vest din Aachen, a fost instituit în 1950 și este acordat pentru servicii aduse Europei unității europene.
Între laureații acestui premiu se află fostul președinte al Statelor Unite Bill Clinton și șeful Bisericii catolice, Papa Francisc.
Anul trecut, Premiul Charlemagne a fost decernat liderelor opoziției din Bielorusia Maria Kalesnikova, Svetlana Șihanovskaia și Veronica Țepkalo.
Cu relatări Associated Press și DPA.