Linkuri accesibilitate

Kievul confirmă: Ambele reactoare nucleare de la Zaporojie au fost reconectate la rețea


Compania nucleară de stat din Ucraina, Enerhoatom, a declarat că ambele reactoare funcționale de la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia, au fost reconectate la rețeaua electrică.

Cele două reactoare fuseseră debranșate pentru prima dată în istoria centralei la 25 august, în urma unui incendiu provocat de ceea ce Kievul a declarat că a fost un bombardament rusesc.

„Centrala nucleară din Zaporojie, în ciuda numeroaselor provocări ale ocupanților, continuă să funcționeze", a declarat Enerhoatom, anunțând că cel de-al doilea reactor a fost repus în funcțiune pe 26 august. Anterior, Enerhoatom a precizat că nu au existat probleme cu utilajele centralei sau cu sistemele de siguranță ale acesteia, deoarece energia electrică pentru nevoile proprii ale centralei a fost furnizată de sistemul de electricitate din Ucraina.

La 25 august, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că un dezastru de radiații nucleare a fost evitat la limită după ce bombardamentele rusești din zonă au provocat întreruperea vreme de câteva ore a curentului electric către Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa. Rusia a negat responsabilitatea, iar oficialii instalați de Moscova în regiunea Zaporojie au dat vina pentru incendiu și pentru întreruperea ulterioară a curentului pe forțele armate ucrainene.

Deconectarea centralei de la rețea a reprezentat un potențial pericol, deoarece dacă sistemele de alimentare de rezervă s-ar fi defectat, s-ar fi putut pierdere lichidul de răcire ceea ce ar fi dus la topirea combustibilului din miezul reactorului.

Centrala are șase reactoare de concepție sovietică, însă doar două au rămas în funcțiune de când Rusia a invadat Ucraina în februarie.

XS
SM
MD
LG