Linkuri accesibilitate

Kievul critică intenția AIEA de a inspecta centrala nucleară Zaporojie


Centrala nucleară Zaporojie

Compania nucleară de stat din Ucraina, Energoatom, a respins un plan al AIEA - organismul de supraveghere nucleară al ONU - de a trimite o misiune la centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, ocupată de Rusia.

Centrala nucleară - cea mai mare din Europa - se află sub control rusesc, dar este încă operată de personal ucrainean, pe fondul luptelor grele dintre forțele rusești și ucrainene în regiune. Situația de la centrală a fost o sursă de îngrijorare pentru Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) de când Rusia a lansat invazia în Ucraina pe 24 februarie.

„Considerăm că acest mesaj al șefului AIEA este o altă încercare de a ajunge la [centrală] prin orice mijloace pentru a legitima prezența [rușilor] acolo și, în esență, pentru a aproba toate acțiunile lor”, a declarat Energoatom într-o postare pe Telegram.

Pe 6 iunie, șeful AIEA, Raphael Grossi, a declarat că organizația intenționează să trimită la centrală o misiune internațională de experți.

La 5 iunie, Energoatom a declarat că o rachetă de croazieră rusă a zburat „la o înălțime critică” deasupra centralei nucleare.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG