Linkuri accesibilitate

Kievul critică un decret rus care prevede schimburi comerciale cu estul Ucrainei controlat de separatiști


Kievul a criticat vehement un decret prezidențial rus care facilitează accesul pe piața rusă pentru mărfurile produse în zonele din estul Ucrainei controlate de separatiștii sprijiniți de Moscova.

Ministerul de Externe ucrainean a spus la 16 noiembrie că decretul recent al lui Vladimir Putin reprezintă o „ingerință gravă” în afacerile interne ale Ucrainei și o încălcare a dreptului internațional. De asemenea, ar încălca angajamentele luate de Rusia prin înțelegerile de la Minsk menite să pună capăt conflictului în curs din regiunile ucrainene Donețk și Luhansk.

În conflictul izbucnit în aprilie 2014, au murit peste 13 200 de oameni. În decretul său, Putin a ordonat guvernului rus să ridice restricțiile la exporturile și importurile de mărfuri între Rusia și regiunile ucrainene controlate de separatiști. Kremlinul și-a justificat decizia prin faptul că ruperea legăturilor economice dintre cele două regiuni și restul Ucrainei, dar și pandemia de COVID-19, au repercusiuni grave în Donețk și Luhansk. În declarația Ministerului de Externe al Ucrainei, se spune însă că decretul președintelui rus „demonstrează în mod clar politica premeditată a Rusiei de a aduce teritoriile ocupate temporar ale statului nostru în spațiul său economic, politic, electoral și informațional”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG