Linkuri accesibilitate

Kievul în „ofensivă” în sudul și estul țării, în timp ce Rusia pretinde că mai multe drone au fost doborâte în apropiere de Moscova 


Forțele militare ucrainene se pregătesc să tragă și deschid focul din obuzierul „Bohdan" asupra trupelor ruse. Septembrie 2023.

Kievul spune că operațiunile ofensive împotriva forțelor rusești din est și sud continuă, în timp ce alarmele au sunat în toată Ucraina pe 16 septembrie. Totodată, Rusia a declarat că a doborât două drone în afara Moscovei în timpul nopții, în timp ce invazia sa la scară largă în Ucraina continuă de aproape 20 de luni.

Între timp, Washingtonul a confirmat planurile pentru întâlnirile cu potențial crucial de consolidare a sprijinului, de săptămâna viitoare, între liderii politici americani și președintele ucrainean, ce va fi în vizită în SUA.

În jurul prânzului, au sunat alerte aeriene în mai multe regiuni din Ucraina, armata avertizând asupra pericolului unor atacuri balistice în zonele locuite.

Alarmele au răsunat în Kiev, precum și în regiunile Cernihiv, Cerkasy, Poltava, Harkov, Dnipropetrovsk, Mykolayiv, Zaporizhzhya și Odesa.

O serie de explozii a fost raportată în regiunea Harkov, deși inițial nu au fost disponibile informații cu privire la posibile victime sau pagube.

Statul General Major al armatei ucrainene a declarat, la 16 septembrie, că forțele sale desfășoară operațiuni defensive în estul și sudul Ucrainei și operațiuni ofensive în jurul Melitopolului și Bahmut. A revendicat "succese" în zona Klishchiyevka din regiunea Donețk.

De asemenea, a declarat că peste 100 de așezări din regiunile Harkov, Luhansk, Donețk, Zaporijia și Herson au fost supuse tirurilor de artilerie în ultimele 24 de ore.

Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale au distrus două drone de tip aeronavă deasupra regiunilor Kaluga și Tver, în apropiere de Moscova, în noaptea de 15 spre 16 septembrie.

Nu au fost raportate victime sau pagube.

Ca de obicei, partea ucraineană evită să comenteze numărul tot mai mare de atacuri în interiorul teritoriului rusesc cu ajutorul vehiculelor aeriene fără pilot.

La sfârșitul lunii august, agenția de presă rusă RBC a declarat că a numărat peste 500 de declarații ale autorităților ruse cu privire la atacuri cu drone în interiorul Rusiei de la începutul invaziei la scară largă a Ucrainei. În 110 cazuri, au fost raportate victime sau pagube.

RFE/RL nu poate verifica în mod independent afirmațiile de pe câmpul de luptă ale ambelor părți în zonele în care au loc cele mai grele lupte din Ucraina, iar cenzura și restricțiile impuse presei îngreunează în mod serios relatările din Rusia.

Rapoartele au sugerat că a crescut presiunea asupra Ucrainei din partea Statelor Unite și a altor aliați, pentru a demonstra succesul în contraofensiva majoră în curs de desfășurare, pe care a lansat-o în iunie. Zelenski și alți oficiali ucraineni au respins criticile privind ritmul în care armata ucraineană încearcă să recucerească zonele ocupate de Rusia din sudul și estul Ucrainei.

La începutul acestei luni, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski a anunțat că l-a înlocuit pe ministrul ucrainean al apărării, deoarece erau necesare "noi abordări".

Consilierul american pe probleme de securitate națională Jake Sullivan a confirmat, la 15 septembrie, că Biden îl va primi pe Zelenski la Washington la 21 septembrie. Această urmează a fi cea de a treia lor întâlnire la Casa Albă.

Atât Biden, cât și Zelenski urmează să se adreseze săptămâna viitoare Adunării Generale a ONU. Iar Zelenskiy ar trebui să se folosească de prezența sa în persoană în fața liderilor americani și mondiali pentru a obține sprijin și a pleda pentru arme și muniții avansate pentru a ajuta contraofensiva în curs a țării sale de recucerire a teritoriul ucrainean ocupat de forțele rusești.

Sullivan a mai spus că Zelenski va vizita Capitoliul SUA, unde se va putea întâlni cu „lideri ai Congresului din ambele partide pentru a arăta că Statele Unite ale Americii au fost un mare prieten și partener al Ucrainei de-a lungul întregului război brutal".

În prezent , Congresul american dezbate cererea președintelui Biden de a oferi până la 24 de miliarde de dolari pentru Ucraina ca ajutor militar și umanitar.

Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit săptămâna aceasta cu liderul nord-coreean Kim Jong Un în estul Rusiei. Oficialii occidentali cred că acesta ar putea fi un efort al Moscovei de a obține muniție, necesară pentru a-și alimenta războiul din Ucraina, în schimbul tehnologiei avansate. Se pare că Putin și Kim plănuiesc să se întâlnească din nou în Coreea de Nord, la invitația lui Kim.

XS
SM
MD
LG