Linkuri accesibilitate

Ucraina anunță recucerirea localității Andriivka din Donețk. Zelenski va vizita Statele Unite


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski (stânga) și președintele american Joe Biden la summitul G7 de la Hiroshima, Japonia, în luna mai.

Ucraina a revendicat mai multe victorii în contraofensiva sa în curs împotriva forțelor rusești.

Ucraina susține că a înregistrat mai multe victorii în contraofensiva sa în curs împotriva forțelor rusești și că Volodimir Zelenski se pregătește pentru a-l întâlni săptămâna viitoare pe președintele american Joe Biden, o întâlnire importantă în obținerea de sprijin internațional pentru Kiev în lupta împotriva invaziei Rusiei, care durează de 18 luni.

Mai multe agenții de presă au citat oficiali anonimi în seara zilei de 14 septembrie, confirmând că Biden se va întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski în perioada reuniunii Adunării Generale a ONU din Statele Unite de săptămâna viitoare.

Cei doi urmează să se adreseze celei de-a 78-a sesiuni a adunării ONU la 19 septembrie.

Se așteaptă ca Zelenski să se folosească de întâlnirea în persoană a liderilor americani și mondiali pentru a strânge sprijin și a pleda pentru arme și muniții avansate.

Washington Post scrie că vizita lui Zelenski face parte dintr-un efort comun „pentru a determina Congresul să ofere un ajutor suplimentar de 24 de miliarde de dolari pentru Ucraina".

Întâlnirea Biden-Zelenski urmează vizitei făcute de Kim Jong Un în Rusia unde l-a întâlnit pe președintele rus Vladimir Putin, în ceea ce oficialii occidentali cred că ar putea fi un efort al Moscovei de a face schimb de tehnologie avansată pentru muniție nord-coreeană cu care să susțină războiul din Ucraina. Se pare că Putin și Kim plănuiesc să se întâlnească din nou în Coreea de Nord, la invitația lui Kim.

Întâlnirea Biden-Zelenski ar fi prima lor de la cea care a avut loc în marja summitului NATO din Lituania din iulie, iar CNN susține, citând surse republicane, că Zelenski se va întâlni, de asemenea, individual, și cu congresmeni și lideri americani.

Ultima vizită făcută de Zelenski în Statele Unite a fost în decembrie, prima sa călătorie în străinătate de la începutul invaziei generalizate din februarie 2022.

Sunt semne, spun surse citate de presă, că Statele Unite și aliații acestora au crescut presiunea asupra Ucrainei pentru ca aceasta să demonstreze că contraofensiva majoră în curs de desfășurare pe care a lansat-o în iunie are succes.

Un triumf ucrainean

În seara zilei de 14 septembrie, Zelenski a declarat în discursul său video nocturn că forțele ucrainene au obținut un „triumf” mai devreme, în cursul zilei, distrugând apărarea aeriană rusă din Crimeea ocupată.

O sursă de informații ucraineană a declarat pentru Reuters că sistemul de apărare aeriană de lângă Evpatoria a fost distrus într-un atac cu drone și rachete desfășurat peste noapte de către Serviciul de Securitate și marina ucraineană. Imaginile din satelit par să confirme pagubele mari produse într-o zonă în care erau situate baterii rusești de apărare aeriană S-400 la Evpatoria. Sistemului de apărare aeriană a fost distrus la o zi după ce Ucraina a avariat puternic două nave de război rusești în Crimeea.

În dimineața zilei de 15 septembrie, Statul Major General al armatei ucrainene a anunțat că trupele sale au recucerit orașul Andriivka din Donețk, la aproximativ 10 kilometri sud-vest de Bahmut, „provocând pierderi semnificative inamicului în ceea ce privește efectivele și echipamentele”.

RFE/RL nu poate confirma în mod independent informațiile furnizate de cele două părți pentru zonele în care au loc cele mai grele lupte.

XS
SM
MD
LG