Linkuri accesibilitate

Antony Blinken apără controversata declarație finală a G20 despre Ucraina


Lideri politici la summitul G20 din India
Lideri politici la summitul G20 din India

Secretarul de Stat Antony Blinken a apărat decizia Statelor Unite de a accepta declarația comună a liderilor G20 cu privire la războiul Rusiei din Ucraina, care nu a reiterat poziția anterioară a grupului de condamnare a Rusiei pentru invazia sa.

„Toate țările G20 din această declarație au susținut importanța integrității teritoriale, suveranității - și asta este foarte clar”, a declarat Blinken în timpul unui interviu la CNN.

Antony Blinken apără controversata declarație finală a G20 despre Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:29 0:00
Link direct

Declarația grupului din acest an nu a menționat Rusia în mod explicit, dar a afirmat că toate țările ar trebui „să se abțină de la acțiuni împotriva integrității teritoriale și suveranității sau independenței politice a oricărei țări".

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a fost profund implicat în săptămâni de negocieri care au condus la versiunea finală a declarației.

„Am fost în sală când toți liderii au vorbit cu președintele Biden și a fost foarte clar din tot ceea ce au spus că nu doar doresc să vadă acest război încheiat, ci doresc să-l vadă încheiat în termeni corecți și durabili și a fost de asemenea foarte clar că consecințele agresiunii Rusiei se resimt în toate țările G20 și în întreaga lume în curs de dezvoltare", a spus Blinken duminică, continuând

„Cred că este foarte important ca G20 să vorbească cu o voce unică. Până la un punct, poate că este G19, pentru că, evident, Rusia este și ea aici ca parte a G20". Ministerul de externe ucrainean a criticat sâmbătă comunicatul. Președintele Comitetului pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentanților, republicanul Michael McCaul a fost de acord cu evaluarea Ucrainei, numind declarația „o lovitură reală la adresa lui Zelenski”.

În ciuda formulărilor considerate mai slabe, din comunicatul comun din acest an, liderii G20 au remarcat impactul pe care războiul îl are asupra securității alimentare la nivel internațional, a declarat Blinken. „Lider după lider din sală a subliniat că, pentru restul lumii, consecințele a ceea ce a făcut Rusia au un impact teribil, insecuritate alimentară în întreaga lume", a spus Blinken în timpul unui interviu la ABC. "Ucraina a fost coșul de pâine al lumii timp de mulți ani. Rusia a blocat porturile după invazie. A fost negociat un acord pentru a permite exportul de cereale. Rusia s-a retras recent din acest acord", a amintit Blinken.

XS
SM
MD
LG