Linkuri accesibilitate

Anne Applebaum: Putin „chiar încearcă să distrugă Rusia modernă”


Anne Applebaum, jurnalista și istoricul american, a vizitat biroul din Kiev al RFE/RL în 2017, cu ocazia lansării cărții ei despre Holodomor: „Foametea roșie: războiul lui Stalin împotriva Ucrainei”, Kiev, Ucraina, 20 noiembrie 2017.
Anne Applebaum, jurnalista și istoricul american, a vizitat biroul din Kiev al RFE/RL în 2017, cu ocazia lansării cărții ei despre Holodomor: „Foametea roșie: războiul lui Stalin împotriva Ucrainei”, Kiev, Ucraina, 20 noiembrie 2017.

Jurnalista și istoricul american Anne Applebaum crede că după războiul din Ucraina, președintele rus Vladimir Putin va fi rememorat drept „cel care a distrus Rusia modernă”.

Autoarea unor studii de renume despre Gulagul sovietic, Războiul Rece, Cortina de fier, și foametea din Ucraina (Holodomor), Anne Applebaum este una din cele mai vocale avocate ale poziției că Occidentul, în primul rând Statele Unite, trebuie să rămână alături de Ucraina „atâta timp cât este nevoie” și apreciază faptul că administrația președintelui Joe Biden pare să fi acceptat ideea că „războiul din Ucraina va continua ceva timp”.

Într-un interviu recent acordat redacției georgiene a RFE/RL, Applebaum recunoaște că este chiar „surprinsă de unitatea Occidentului”, când vine vorba de sprijinul pentru Ucraina, confruntată cu invazia rusă.

„Cine s-ar fi așteptat ca, la 18 luni după începerea războiului, toate țările aliate să continue să susțină, fără excepție, efortul militar al Ucrainei?!”, se întreabă Applebaum, care continuă: „Te uiți la Germania, Franța, Italia, Statele Unite, Canada, Olanda, Marea Britanie, Polonia, România, Spania, la toți aliații și vezi că toți liderii acelor țări încă susțin războiul”. O solidaritate aproape „fără fisuri”.

Următorul test major vor fi alegerile prezidențiale din Statele Unite, de anul viitor.

„Este evident că americanii au acceptat că va fi un război de lungă durată”, dovadă că livrează atât de încet armele moderne de care are nevoie Ucraina, mai spune Applebaum. „Ai mereu senzația că totul ajunge în Ucraina cu câteva luni prea târziu (....) dar nu am niciun indiciu că administrația Biden nu va continua să sprijine masiv Ucraina”.

„Alegerile ar putea schimba situația, dar până atunci mai sunt un an și jumătate”.

Cum s-ar putea ajunge la încheierea războiului?

Într-un comentariu din iunie pentru publicația The Atlantic, Anne Applebaum argumenta că scopul contraofensivei ucrainene trebuie fie să-i convingă pe ruși că nu merită să lupte în acest război, că războiul nu le aduce nimic. Primul semn că această realizare se răspândește, cel puțin în rândul unei părți a elitei politice și din aparatul de securitate, este scurta revoltă armată a grupării de mercenari Wagner, condusă de Evgheni Prigojin. „Vă aduceți aminte ce spunea Prigojin, înainte de a începe marșul spre Moscova, pe 24 iunie? Că acest război este purtat sub un pretext fals. Că este, de fapt, războiul oligarhilor, al corupților, un război în care nu merită să mori. Dacă a spus-o el, înseamnă că mai sunt și alții care gândesc la fel”, spune Anne Applebaum în interviul cu RFE/RL.

Rămâne de văzut dacă și, mai ales, când acest mod de a gândi ar putea aduce o schimbare politică în Rusia, pentru că, fără această schimbare, este greu de imaginat o pace durabilă în Ucraina, mai spune Applebaum.

„(...) rușii trebuie să înțeleagă că războiul a fost o greșeală, să înțeleagă că Ucraina este o țară separată. Că nu va face parte din Rusia, nici acum și niciodată. Și apoi trebuie să se retragă din întregul sau cea mai mare parte a teritoriului ucrainean pe care l-au ocupat.”

Ucrainenii insistă că trebuie să-și recupereze toate teritoriile din interiorul granițelor recunoscute internațional în 1991. Este și singura modalitatea de a ajunge la o pace durabilă, crede Anne Applebaum, pentru că „orice alt scenariu, orice fel de încetare a focului sau încetare temporară a focului sau orice [acord] care lasă situația așa cum este acum, nu este o rețetă pentru o pacea durabilă. Este o rețetă pentru un viitor război, cum a fost cazul și după 2014”.

Cum va intra Putin în cărțile de istorie după acest război?

„Istoria, cum bine știm, este scrisă de învingători, așa că rămâne de văzut cine învinge în Ucraina”, spune Anne Applebaum, „dar indiferent cum se va încheia războiul, Putin va fi rememorat drept liderul care realmente a încercat să-și distrugă țara”.

„Nu-l interesează realizările rusești în infrastructură sau artă sau literatură și orice altceva. I-a sărăcit pe ruși. A readus o formă de dictatură pe care majoritatea rușilor credeau că au lăsat-o în urmă. Amintiți-vă că regimul Putin pentru primul deceniu în care Putin a fost președinte a avut elemente de libertate în el. Nu a fost un stat totalitar. Nu exista o poliție a gândirii, ca în era sovietică. Acum, încet, se revine la ce a fost în trecut.(...) Putin chiar încearcă să distrugă Rusia modernă.”

(Text editat/rezumat de Ileana Giurchescu)

XS
SM
MD
LG