Linkuri accesibilitate

Va fi forțată Ucraina de disputele politice la Washington să încheie o pace dezavantajoasă cu Rusia ?


Președinteiel Ucrainei, Volodimir Zelenski, și președintele SUA, Joe Biden, la sesiunea G7 dedicată Ucrainei, Hiroshima, Japonia, 21 mai 2023
Președinteiel Ucrainei, Volodimir Zelenski, și președintele SUA, Joe Biden, la sesiunea G7 dedicată Ucrainei, Hiroshima, Japonia, 21 mai 2023

Susținătorii Ucrainei sunt îngrijorați că disputele din Washington cu privire la bugetul din 2024 vor crea impresia de slăbire a sprijinului american și vor crește presiunea asupra ucrainenilor de a negocia cu Rusia.

Țări din Europa de Est sunt în alertă – arată publicația The Hill - cu privire la posibilitatea ca Ucraina să fie forțată să intre în negocieri de pace cu Rusia, pe fondul creșterii partizanatului în Washington, a ezitărilor și întârzierilor în furnizarea de arme către Kiev și a scăderii sprijinului public.

Va fi forțată Ucraina să încheie o pace dezavantajoasă cu Rusia de disputele politice la Washington?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:23 0:00

În timp ce președintele Biden și aliații săi au promis să sprijine Ucraina „atâta timp cât va fi nevoie”, țările din Europa de Est care se învecinează cu Rusia și Belarus - considerată o marionetă a președintelui rus Vladimir Putin - susțin că partenerii internaționali trebuie să stabilească o cale pentru o victorie decisivă pentru Kiev.

Ucraina înregistrează progrese lente, dar semnificative, împotriva forțelor de ocupație ale Rusiei într-o a doua contraofensivă lansată în iunie. Cu toate acestea, susținătorii cei mai înverșunați ai Ucrainei sunt îngrijorați că disputele din Washington cu privire la bugetul din 2024, luptele dintre republicani cu privire la ajutorul militar și economic pentru Kiev și negativitatea crescândă a opiniei publice din Statele Unite față de sprijinul continuu vor crea impresia de slăbire a sprijinului american și vor crește presiunea asupra ucrainenilor de a negocia cu Rusia.

Declarațiile candidaților republicani la președinție, inclusiv a favoritului, fostul președinte Trump, care cer America să negocieze direct cu Putin amplifică aceste îngrijorări printre statele membre NATO care se află în prima linie cu Rusia. Într-un interviu acordat unui grup de jurnaliști la Varșovia la sfârșitul lui august, șeful Biroului de Securitate Națională al Poloniei, Jacek Siewierą, a declarat, citat de The Hill, că Putin este hotărât să creeze o „nouă ordine globală” și nu va fi oprit de un presupus acord de pace în Ucraina.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a insistat că orice acord trebuie să pună presiune asupra lui Putin pentru o retragere completă și pentru garanții de securitate care să descurajeze și să respingă orice agresiune viitoare a Rusiei. Statele Unite și alți susținători spun că doar Ucraina poate decide când este momentul potrivit pentru Kiev să demareze negocieri de pace.

Cu toate acestea, această idee este pusă la îndoială în America de Trump și candidatul republican la președinție Vivek Ramaswamy, care doresc să cedeze teritoriu ucrainean lui Putin ca parte a unei propuneri de a rupe alianța Rusia-China.

Dar pentru Polonia și țările baltice angajarea în negocieri cu Putin este o linie roșie. O oficialitate baltică, care a cerut să rămână anonimă, a declarat că statele baltice sunt îngrijorate că forțarea Ucrainei în negocieri va avea efecte periculoase în întreaga regiune. Polonia și țările baltice sunt în alertă maximă în fața amenințărilor potențiale la granițele lor cu Rusia și Belarus.

Oficialități americane și europene consideră că Putin este hotărât să continue războiul în Ucraina cu scopul de a o aduce sub controlul Kremlinului. „Putin chiar crede că va câștiga. ... El calculează pe termen lung ... Părerea lui este că Occidentul nu are rezistență pe termen lung”, a declarat o oficialitate de Ministerul american al apărării.

XS
SM
MD
LG