Linkuri accesibilitate

Zelenski: „Ucraina nu negociază teritorii. Ucraina nu negociază vieți omenești”


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a marcat Ziua Drapelului, înainte de a participa la summitul Platformei Crimeea, Kiev, Ucraina, 23 august 2023.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a marcat Ziua Drapelului, înainte de a participa la summitul Platformei Crimeea, Kiev, Ucraina, 23 august 2023.

„Principala sarcină a Platformei Crimeea este acum să pregătească eliberarea peninsulei”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în deschiderea celui de al treilea summit al structurii internaționale de cooperare.

În discursul ținut la reuniunea care are loc pe 23 august în apropiere de Kiev, Zelenski a reafirmat că peninsula, anexată abuziv de Rusia în 2014, va fi eliberată, așa cum vor fi eliberate toate celelalte teritorii ocupate în urma invaziei ruse din 2022, pentru că: „Ucraina nu negociază teritorii. Ucraina nu negociază vieți omenești”.

Lansată de Zelenski în 2021, înainte de invazia rusă, „Platforma Crimeea” este un mecanism internațional de cooperare, al cărui scop inițial era de a readuce în atenția comunității internaționale problema anexării ilegale a peninsulei Crimeea.

Ucraina transmite două „mesaje noi” partenerilor...

Anul acesta, cum declara marți și ministrul adjunct de Externe al Ucrainei, Emine Japarova, Ucraina transmite două „mesaje noi” partenerilor și anume că „reintegrarea peninsulei Crimeea nu este negociabilă” și că Ucraina este cea „care va decide calea eliberării”.

„(...) spre deosebire de reuniunile precedente, în care ne-am propus să confirmăm integritatea teritorială [a Ucrainei] și să consolidăm sprijinul cât mai multor parteneri în jurul acestui deziderat, acum venim cu două mesaje noi și anume că (...) nu există negocieri privind Crimeea, până la urmă, Crimeea este o parte integrantă a Ucrainei; al doilea este că Ucraina singură va decide calea eliberării peninsulei”.

Mai clar în declarații a fost, tot marți, Oleksi Danilov, secretarul general al Consiliului Național pentru Securitatea și Apărarea Ucrainei, care a spus că „cel mai probabil, eliberarea se va face pe cale militară”.

„Cel mai probabil se va întâmpla cu mijloace militare, dacă până acum agresorul nu a înțeles că trebuie să se retragă de pe teritoriul nostru. Nu avem alternativă”, a subliniat Danilov.

Potrivit unui sondaj dat publicității pe 22 august, cu două zile înainte de Ziua independenței, peste 90% dintre ucraineni se opun oricărei cedării teritoriale în schimbul unui acord de încetarea a luptelor cu Rusia, relatează redacția ucraineană a RFE/RL.

În căutarea de rute comerciale alternative

La summit-ul Platformei Crimeea, R. Moldova este reprezentantă de premierul Dorin Recean, care înainte de deschiderea reuniunii a avut o întrevedere cu omologul său ucrainean, Denis Șmîhal, axată mai ales pe probleme de infrastructură.

„O decizie rapidă în ceea ce privește construirea unui pod peste Nistru, dezvoltarea punctelor comune de control în lungul frontierei moldo-ucrainene, a legăturilor feroviare - sunt toate importante și decisive pentru noi”, a declarat Șmîhal.

Potrivit unei postări pe Telegram a premierului ucrainean, cei doi au discutat și despre „dezvoltarea logisticii” necesare pentru a crea rute alternative de export pentru cerealele ucrainene, în condițiile în care Rusia a blocat exportul prin Marea Neagră.

În iulie, Rusia s-a retras unilateral din „Inițiativa pentru cereale”, acord mediat cu un an în urmă de Turcia și Organizația Națiunilor Unite, care permitea exportul în siguranță a cerealelor ucrainene din porturile de la Marea Neagră, pe fundalul războiului provocat de invazia rusă în Ucraina, în februarie 2022.

Imediat după aceea, Rusia a avertizat și că orice navă comercială care încearcă să intre sau să părăsească porturile ucrainene va fi considerată o „potențială țintă militară legitimă”.

Luni, premierul Șmîhal anunța și că guvernul său intenționează să deschidă „încă 9 puncte de control” la granița cu țările Uniunii Europene, majoritatea cu Polonia, relatează presa ucraineană. Lucrările vor fi parțial finanțate de un credit polonez, în valoare de 160 de milioane de euro. Alte 13 puncte de control rutier vor fi modernizate.

Cât privește podul de peste Nistru, Yampil - Cosăuți, acordul bilateral a fost semnat în iunie, în baza unui proiect agreat de președinții celor două țări încă din 2021. „Invazia rusă a făcut din acest proiect de infrastructură un element cheie în eforturile noastre de a dezvolta rute alternative”, declara la vremea respectivă vice-premierul ucrainean Oleksander Kubreakov.

Șmîhal și Recean au discutat și despre continuarea cooperării între Ucraina și R. Moldova în procesul de integrare europeană. Cele două țări sunt de vara trecută candidate oficiale la aderarea la UE. O decizie a Bruxelles-ului privind deschiderea formală a negocierilor ar putea veni până la sfârșitul anului.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG