Linkuri accesibilitate

Criză de benzină în Crimeea ocupată de Rusia


Podul din Crimeea, care a fost cel mai recent avariat în urma unui atac al forțelor ucrainene din 17 iulie, este singurul pod care leagă peninsula controlată de Rusia de Rusia.

Crimeea se confruntă cu o penurie de benzină după ce luna trecută Ucraina a bombardat singurul pod care leagă peninsula ocupată de teritoriul Rusiei.

Rezervele benzinăriilor din Crimeea aproape au secat în ultima lună, au afirmat locuitorii peninsulei pentru RFE/RL.

Unul dintre cele mai importante lanțuri de benzină din Crimeea le-a transmis un mesaj text săptămâna trecută clienților, îndeamnându-i să facă rezerve, dată fiind perspectiva crizei, au spus locuitorii.

Rusia, unul dintre cei mai mari producători mondiali de produse petroliere, aprovizionează peninsula cu benzină și alte produse petroliere pe calea ferată care trece peste podul din Crimeea. Podul a fost inaugurat în 2018, iar construcția lui a costat patru miliarde de dolari.

Forțele armate ale Ucrainei au lovit podul pe 17 iulie pentru a doua oară de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă anul trecut. Atacul a forțat Rusia să oprească transporturile de produse petroliere pe calea ferată.

Podul a devenit o țintă-cheie ucraineană, pentru că distrugerea lui ar însemna alungarea forțelor ruse de pe teritoriul său, inclusiv din Crimeea. Rusia a anexat Crimeea în 2014.

Produsele petroliere sunt acum livrate cu feribotul, o traversare lentă care poate avea loc numai în timpul zilei.

„Mișa, ce-i cu benzina?”

Localnicii au apelat la rețelele de socializare pentru a se plânge de lipsa benzinei.

„Nu există benzină 95 pentru a treia zi consecutiv, mai ales la Atan (un lanț de benzinării, n.RFE)”, scrie un locuitor pe o pagină a comunității din Sevastopol de pe Vkontake, o rețea de socializare rusă.

După bombardamentul din 17 iulie, guvernatorul Mihail Razvojaev, instalat de Rusia, a încercat să-i liniștească pe locuitori, asigurându-i că „nu va fi un deficit” și a spus că nu este nevoie să se aprovizioneze.

„Mișa, ce-i cu benzina?” scria un locuitor săptămâna trecută pe canalul Telegram al lui Razvojaev, folosind ironic diminutivul prenumelui guvernatorului. „Petrolierele vor exporta produsele rusești doar peste mări?”

Unii locuitori au spus că benzina poate fi găsită dacă o cauți. Doar că, în unele cazuri, ai nevoie de un card de rație pentru a face un plin.

„La unele benzinării nu există benzină. Dar și multe unde se vinde fără probleme. Deci trebuie să cauți dacă vrei să alimentezi mașina. Am făcu un plin și conduc doar când am treburi importante”, recunoaște un locuitor din Crimeea pentru RFE/RL.

„Se găsește benzină, dar ai nevoie de carnet de rație. Când aud asta, simt că am făcu un salt 35 de ani în trecut, când puteai să cumperi cârnați doar cu un carnet de rație”, scrie Nadejda Golovanova pe o pagină de socializare din Sevastopol, referindu-se la criza alimentară din anii perestroikăi.

În încercarea de a recâștiga controlul asupra peninsulei, Ucraina a încercat să facă le facă rușilor viața insuportabilă în Crimeea.

Kievul și-a intensificat atacurile împotriva Crimeei în ultimele luni și, prin mai recentă contraofensivă, încearcă, de asemenea, să distrugă legătura terestră dintre Rusia și Crimeea prin regiunea Donesk. Ucraina a atacat de cuând două poduri care leagă Crimeea de teritoriul ucrainean aflat sub controlul Rusiei.

Oficialii militari ucraineni spun că aprovizionarea locuitorilor va deveni tot mai dificilă, deoarece Rusia va trebui să acorde prioritate livrărilor armatei sale în Crimeea.

Oleksandr Hmelevski, expert independent, a declarat pentru RFE/RL că acest lucru ar putea duce la tulburări sociale, punând presiune asupra Moscovei. „Dacă situația economică se va deteriora semnificativ, sprijinul pentru război din partea populației va scădea semnificativ. Cu cât se merge mai departe, cu atât va fi mai dificil să explice populației pentru ce luptă Rusia, pentru ce a declanșat acest război”, a spus el.

XS
SM
MD
LG