Linkuri accesibilitate

Liderii participanți la „Platforma Crimeea” adoptă o rezoluție finală


Summit-ul „Platformei Crimeea”, convocat de Ucraina, Kiev, 23 august 2021.

Platforma Crimeea, un summit desfăşurat luni la iniţiativa Ucrainei şi care a reunit la Kiev reprezentanţi din 46 de ţări, a adoptat o declaraţie finală în care a condamnat ocuparea şi militarizarea peninsulei anexate de Rusia în 2014.

Participanţii ''nu recunosc şi condamnă în continuare ocuparea temporară şi anexarea ilegală a Crimeei, care constituie o provocare directă la adresa securităţii internaţionale'', şi îşi confirmă angajamentul faţă de ''suveranitatea, independenţa politică şi integritatea teritorială ale Ucrainei în interiorul frontierelor sale recunoscute internaţional'', semnalează documentul, adoptat cu o zi înaintea aniversării a 30 de ani de la proclamarea independenţei Ucrainei.

Documentul avertizează că ''militarizarea în curs în Crimeea subminează securitatea şi stabilitatea regiunii Mării Negre''.

În acest timp, Kremlinul a calificat drept ''antirusesc'' summitul organizat de Ucraina.

Dintre cele 46 de state participante la summit, aproximativ 15 au fost reprezentate la nivel de preşedinte sau prim-ministru, Republica Moldova fiind reprezentată de președinta Maia Sandu.

Altele state, precum Franţa, Germania, SUA sau Turcia au trimis la Kiev miniştri sau preşedinţi ai parlamentelor. La summit a luat parte şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Summit-ul a fost organizat în ajunul Zilei Independenței Ucrainei, marcată pe 24 august.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG