Linkuri accesibilitate

„În esență...” | R. Moldova se așteaptă la un flux masiv de bani europeni pentru dezvoltarea infrastructurii 


Lilia Dabija, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale intervievată de Eugen Urușciuc
Lilia Dabija, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale intervievată de Eugen Urușciuc

Autoritățile de la Chișinău vor depune, în toamna anului curent, prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei, la care R. Moldova a aderat luna trecută, o serie de proiecte ce vor viza proiecte, în mod prioritar, din domeniul infrastructurii feroviare și a rețelelor de transport rutier.

Cu un buget de 23 de miliarde de euro pentru toate țările UE, R. Moldova fiind singura țară non-UE eligibilă pentru acest mecanism european de finanțare va putea depune, începând cu luna septembrie, proiecte pentru reabilitarea infrastructurii, a spus Lilia Dabija, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, în podcastul Europei Libere „În esență...”

Aderarea R. Moldova la Mecanismul pentru Interconectarea Europei deschide accesul la fonduri europene pentru proiecte de modernizare a trei infrastructuri – energie; transporturi și servicii digitale. Prin acest mecanism, spune ministrul, Moldova va putea beneficia de granturi de până în 50% din valoarea proiectelor.

Lilia Dabija a mai spus că ministerul de resort a solicitat Comisiei Europene asistența experților. „Vom beneficia de suport și asistență în iunie. Am solicitat să fim asistați, instruiți și ghidați de către experți europeni în procesul de scriere a proiectelor”, a spus Dabija.

În contextul „absorbției corecte și oneste” a fondurilor europene, Lilia Dabija a spus că, în iunie, împreună cu colegii de la minister, va merge în România și Polonia pentru preluarea bunelor practici.

Investiții în poduri

În podcast, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a mai afirmat că modernizarea podurilor peste Prut reprezintă o altă prioritate. Până în 2027 vor fi reabilitate nouă poduri peste Prut și infrastructura de acces către acestea. Tot în această perioadă ar urma să fie construit și podul peste Nistru Yampil-Cosăuți, în regiunea Sorocii.

În locul podului plutitor Leova-Bumbăta, recent dat în folosință, va fi construit unul din piatră. „Colegii din România fac un studiu de fezabilitate”, a precizat Lilia Dabija.

Fonduri prin „Coridoarele de solidaritate”

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a spus în podcast că prin instrumentul european de finanțare „Coridoarele de solidaritate” a fost deja accesat un grant de 3 milioane de euro pentru sectorul aviației civile.

În contextul acestui instrument europea de finanțare ar urma să fie reabilitat tronsonul de cale ferată Vâlcineţ-Ocniţa-Bălţi-Ungheni-Chişinău-Căinari.

„Acesta așa și se va numi „Tronsonul solidarității” și va face conexiune cu un alt sector, aflat deja în proces de reabilitare, ce duce spre Giurgiulești”, a spus Lilia Dabija.

Ministrul a menționat că, anul trecut, 10% din toate încărcăturile spre Ucraina au traversat R. Moldova pe calea ferată.

În prezent, este realizat un studiu de fezabilitate în vederea trecerii căii ferate spe ecartament normal (european) și electrificarea transportului feroviar moldovean. Aceasta este o țintă mai îndepărtată, dar, spune Lilia Dabija, importantă.

Ministrul a mai afirmat că ar fi nevoie de investiții „exorbitante” pentru a putea alinia toată infrastructura din R. Moldova la cea comunitară. Asta în condițiile în care în ultimii trei decenii s-au făcut prea puțin investiții în acest sector.

În podcast, Lilia Dabija a vorbit și despre problemele de la „Air Moldova”, precum și despre planurile guvernării privind dezvoltarea satelor.

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.
  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG