Linkuri accesibilitate

„În esență...” | Din iunie, pe Aeroportul Chișinău se va aplica o taxă aeroportuară revizuită 


Lilia Dabija, Ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
Lilia Dabija, Ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Taxa de 9 euro, percepută de la fiecare călător pe Aeroportul Internațional  Chișinău, urmează să fie micșorată. Procesul de revizuire în scădere a acestei taxe este pe ultima sută de metri, iar Guvernul va adopta o hotărâre în acest sens. Taxa revizuită va fi aplicată din luna iunie.

Vorbind în podcastul Europei Libere „În esență...”, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija, a spus: „da, am făcut calcule economice care justifică necesitatea reducerii acestei taxe de modernizare, care, sperăm noi, [în consecință] va atrage mai mulți operatori low-cost.”

Din iunie, o taxă revizuită pe Aeroportul Chișinău și R. Moldova – în așteptarea banilor mari europeni
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:37:12 0:00

Ministrul a precizat că noua taxa va fi aplicată din iunie, fără a numi însă o dată exactă și fără a spune cu cât va fi redusă taxa.

Anterior, însă, premierul Dorin Recean declarase că taxa aeroportuară ar putea fi redusă, la prima etapă, cu 50%, iar ulterior să fie chiar anulată.

În podcast, Lilia Dabija a mai afirmat că, în afară de solicitarea de reducere a taxei aeroportuare venită din partea operatorului irlandez low-cost Ryanair, au existat cereri similare și de la alți operatori.

Te-ar putea interesa și: Când revine Wizz Air în R. Moldova și când va zbura Ryanair de la Chișinău

În contextul unei posibile reveniri, la Chișinău, a companiei maghiare Wizz Air – companie – care s-a retras în martir a.c. din R. Moldova din rațiuni de securitate – Lilia Dabija a menționat că dialogul continuă.

„Ceea ce am remis noi la orice solicitare [a Wizz Air] sunt dovezile că spațiul nostru aerian este sigur”, a declarat Lilia Dabija.

Alte chestiuni abordate în podcast:

  • Ce impact va produce afilierea R. Moldova la Mecanismul pentru Interconectarea Europei?
  • Ce volum de fonduri europene va sta la dispoziția R. Moldova prin acest instrument european de dezvoltare a trei infrastructuri: energie; transporturi și servicii digitale?
  • R. Moldova vs „coridoarele solidarității”;
  • Aderarea Moldovei la Mecanismul pentru Interconectarea Europei – un prim pas real de a deveni parte a UE?
  • Are R. Moldova suficiente capacități pentru atragerea și valorificarea fondurilor europene? Va fi în stare să le absoarbă corect și onest?
  • Situația de la „Air Moldova”: pe ce dimensiune are loc dialogul autorităților cu compania care încearcă să evite falimentul?
  • Este posibilă, oare, naționalizarea „Air Moldova”?
  • La ce etapă se află realizarea planului anunțat, acum un an, de către ex-ministrul Andrei Spînu privind repornirea activității Aeroportului Mărculești?
  • Planurile autorităților de la Chișinău în privința satelor moldovene afectate grav de migrația populației. Un „Sat european” pentru cine?
  • Cum este văzută R. Moldova peste zece ani din fotoliul de ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale?

***

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG