Linkuri accesibilitate

Prima cursă aeriană Moscova-Tbilisi din 2019, întâmpinată cu proteste


Avionul Azimut a aterizat pe Aeroportul Internațional Tbilisi venind de la Moscova. Este primul zbor direct din Rusia spre Georgia din 2019, când zborurile directe au fost interzise de Vladimir Putin
Avionul Azimut a aterizat pe Aeroportul Internațional Tbilisi venind de la Moscova. Este primul zbor direct din Rusia spre Georgia din 2019, când zborurile directe au fost interzise de Vladimir Putin

Zeci de protestatari s-au adunat vineri la aeroportul internațional din capitala Georgiei, protestând împotriva reluării zborurilor comerciale rusești spre Tbilisi în urma unei decizii de săptămâna trecută a președintelui rus Vladimir Putin.

Moscova a impus unilateral interdicția de zboruri directe ale companiilor aeriene rusești către Georgia în 2019, după o serie de proteste anti-Kremlin în Georgia. Putin a ridicat interdicția pe 10 mai, semnând și un decret care permite georgienilor să intre în Rusia fără vize începând cu 15 mai, cu excepția celor care vin să lucreze în Rusia mai mult de 90 de zile.

Un avion al companiei aeriene ruse Azimuth venind din capitala rusă a aterizat vineri la Tbilisi, având la bord și un grup de activiști georgieni pro-ruși care locuiesc în Rusia.

Protestatarii, care fluturau steagurile Georgiei și Ucrainei, s-au adunat în apropierea aeroportului.

„Nu sunteți bineveniți”, se putea citi pe o pancartă, în timp ce pe un banner ținut de mai multe persoane stătea scris: „Rusia este un stat terorist”. A existat și o pancartă pe care scria: „Avionule rusesc, du-te...”, într-o aluzie la faimosul mesaj al soldaților ucraineni din Insula Șerpilor către nava de război rusă ce le cerea să se predea.

„În ciuda opoziției poporului georgian, Rusia a aterizat cu zborul său nepoftit în Tbilisi”, a scris pe Twitter președinta pro-UE a Georgiei, Salome Zurabișvili.

Georgienii sunt dezamăgiți de reluarea zborurilor directe din Rusia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:52 0:00

„Reluarea zborurilor directe și ridicarea interdicției de vize cu Georgia este inacceptabilă atâta timp cât Rusia continuă agresiunea în Ucraina și ocupă teritoriul nostru”, scrisese Zurabișvili mai devreme, tot pe Twitter.

Cele două țări nu au avut relații diplomatice oficiale de la înfrângerea forțelor georgiene de către cele rusești într-un război scurt, în 2008, care s-a încheiat cu pierderea controlului georgian asupra regiunilor separatiste Abhazia și Osetia de Sud.

Elene Hoștaria, liderul partidului de opoziție Droa, care a convocat protestele de vineri, de la aeroport, a spus că șase manifestanți au fost reținuți.

„Nu-i vom lăsa să opereze în Georgia”, spunea Hoștaria despre zboruri, într-un interviu pentru AFP, înaintea sosirii avionului.

Ea a acuzat partidul de guvernământ Visul Georgian de „trădare”, adăugând că acesta „va primi o reacție adecvată din partea cetățenilor georgieni".

Guvernul de la Tbilisi insistă că are nevoie să mențină legăturile economice cu Rusia.

Georgia a votat însă și în favoarea tuturor rezoluțiilor internaționale care condamnă agresiunea Rusiei în Ucraina. De asemenea, a oferit ajutor umanitar Ucrainei și a primit mii de refugiați din război.

În același timp, țara din Caucazul de Sud, cu o populație de 3,7 milioane, a fost o destinație de top pentru rușii care fugeau de mobilizarea parțială anunțată de Putin în septembrie 2022 și de înăsprirea generală a represiunii în Rusia.

Uniunea Europeană și Ucraina au criticat reluarea zborurilor între Rusia și Georgia.

Agenția de Aviație Civilă Georgiană a anunțat pe 19 mai că o altă companie aeriană rusă, Red Wings, a primit licența de a începe zboruri charter din orașul rus Soci către Tbilisi și retur de trei ori pe săptămână, începând cu 2 iunie.

Agenția a declarat anterior că Georgian Airways va relua zborurile directe către Rusia începând cu 20 mai.

Uniunea Europeană, Statele Unite, Canada și alte state au interzis companiilor aeriene rusești să intre în spațiul lor aerian după invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

Compania aeriană Air Moldova a sistat și ea legăturile aeriene cu Moscova în februarie 2022, după invazia din Ucraina. O încercare de a le relua din 1 octombrie a eșuat după ce a fost dezavuată de autoritățile pro-europene de la Chișinău.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG