Linkuri accesibilitate

Turbulențe în aer: se reiau zborurile directe între Rusia și Georgia


O femeie protestează în fața Parlamentului de la Tbilisi împotriva reluării zborurilor directe între Rusia și Georgia, Tbilisi, 16 mai 2023.
O femeie protestează în fața Parlamentului de la Tbilisi împotriva reluării zborurilor directe între Rusia și Georgia, Tbilisi, 16 mai 2023.

Zborurile din Rusia spre Georgia vor fi reluate vineri, 19 mai, de compania locala „Azimut”, companie în care statul deține 25% din capital.

O zi mai târziu, pe 20 iunie, „Georgian Airways” va relua zborurile directe către Rusia, a anunţat Autoritatea Aviaţiei Civile a ţării, atragând critici din partea Ucrainei şi a Uniunii Europene.

Reluarea zborurilor directe a fost făcută posibilă de recenta decizie a Moscovei de a ridica interdicția de zbor spre Tbilisi, semnalând o încălzire semnificativă a legăturilor cu Georgia, țară cu care nu a mai avut relații diplomatice oficiale de când Rusia a învins-o în scurtul război din august 2008.

„Lumea izolează Rusia pentru a o forța să oprească războiul, dar Georgia salută companiile aeriene ruse și își trimite propriile avioane la Moscova. Și asta în timp ce 20% din teritoriul Georgiei rămâne ocupat de Rusia cu impunitate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean, Oleg Nikolenko.

Stare de nervozitate

În ultimele luni, Georgia a încercat să împace dorința sa de reapropiere de Rusia, cu aspirațiile de a adera la Uniunea Europeană.

În martie, Georgia a fost scena unor ample proteste de stradă, provocate de înaintarea în parlament a unui proiect de lege „în stil rusesc”, prin care organizațiile neguvernamentale care primesc peste 20% din finanțare din străinătate erau obligate să se înregistreze ca „agenți de influență străină”.

Bruxelles-ul a spus că proiectul este incompatibil cu ambițiile de aderarea la UE. Ulterior, proiectul a fost retras.

Uniunea Europeană a deplâns decizia Georgiei de a relua legăturile aeriene cu Rusia, într-un moment în care UE, pe de altă parte, și-a închis spațiul aerian pentru avioanele rusești ca răspuns la invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina.

„Această ultimă decizie a autorităților Georgiei ridică semne de întrebări cu privire la calea Georgiei spre Uniunea Europeană”, a declarat purtătorul de cuvânt al UE pentru afaceri externe, Peter Stano.

În iunie 2022, Comisia Europeană a refuzat să acorde Georgiei statutul de candidat la aderare la UE, îndemnând-o să efectueze o serie de reforme. Ucraina și R. Moldova au primit în schimb acest statut.

Georgia a votat în favoarea tuturor rezoluțiilor internaționale care condamnă agresiunea Rusiei în Ucraina. De asemenea, a oferit Ucrainei ajutor umanitar și a primit mii de refugiați de război.

Georgia, cu o populație de 3,7 milioane, a fost și rămâne una din cele mai căutate destinații pentru rușii care fug de mobilizarea parțială, decretată de Putin în septembrie 2022 și de represiunile regimului.

Provocare sau șansă

Pe 10 mai, președinta Georgiei, Salome Zurabishvili, a declarat într-o postare pe Twitter că dublele decrete ale lui Putin sunt „o nouă provocare”.

„Reluarea zborurilor directe și ridicarea interzicerii vizelor cu Georgia este inacceptabilă atâta timp cât Rusia își continuă agresiunea împotriva Ucrainei și ocupă teritoriul nostru”, a scris ea. Zurabishvili, al cărui post este în mare parte ceremonial, a acuzat adesea partidul de guvernământ „Visul georgian” că are legături cu Moscova . Ea a fost aleasă în fruntea statului cu sprijinul acestui partid.

Mai târziu, tot pe 10 mai, zeci de georgieni au protestat în fața clădirii Ministerului de Externe georgian din Tbilisi la câteva ore după ce ministrul de externe georgian Ilia Darchiashvili a salutat decizia Rusiei, declarând că „va simplifica condițiile de viață pentru cetățenii noștri și le va oferi șansa de a comunica și călători liber și ușor.”

Ministrul adjunct al Economiei, Mariam Kvrivishvili, a declarat reporterilor că anunțul va îmbunătăți semnificativ opțiunile de călătorie pentru milionul de georgieni care trăiesc în Rusia.

Zboruri spre Rusia (mai 2023)

  • Pe 19-20 mai se reiau zborurile directe între Rusia și Georgia.
  • Pe 10 mai 2023, Vladimir Putin a emis 2 decrete : din 15 mai a anulat regimul de vize pentru cetățenii georgieni, impus din 2000; totodată a ridicat interdicția zborurilor directe între cele două țări, impusă în 2019.
  • La scurt timp după invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, toate statele membre UE și-au închis spațiul aerian pentru companiile ruse.
  • În condițiile sancțiunilor impuse de Occident, vânzarea de avioane și piese de schimb către Rusia a fost interzisă. S-a relatat că unele companii aeriene ruse sunt forțate să-și dezafecteze o parte a flotei pentru a obține piese de schimb.
  • Totodată, companiile străine au refuzat să mai livreze/închirieze Rusiei avioane Airbus și Boeing noi. În schimb, în baza unei decizii a președintelui Vladimir Putin, Rusia nu a mai returnat 595 de avioane închiriate de la companii străine.
  • În Europa, doar Serbia și Turcia mai au zboruri directe spre Rusia.
  • Lista țărilor cu zboruri directe către Rusia mai include: Uzbekistan, Belarus, Emiratele Arabe Unite, Kârgâzstan, Kazahstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Armenia, Tunisia, Azerbaidjan, Israel, Egipt, Qatar, Bahrain, Iran, Venezuela, Irak, China, Algeria, Afganistan, Mongolia și Iordania.

(sursă: RFE/RL, redacția georgiană)

Pe de altă parte, Teona Akubardia, vicepreședinta Comisiei parlamentare pentru apărare și securitate, a declarat redacției georgiene a RFE/RL că acțiunea Kremlin-ului (emiterea decretelor care permit reluarea zborurilor directe) „mărește pericolele” pentru Georgia.

Anunțul de la Kremlin este „un semn foarte clar că Georgia se apropie de Rusia și se distanțează de Occident”, a spus și Gigi Gigiadze, fost adjunct al ministrului de externe al Georgiei și fost ambasador în Danemarca, în comentarii pentru redacția georgiană a RFE/RL. „Acest lucru este foarte rău pentru Georgia”, a adăugat Gigiadze.

Moscova – Tbilisi si retur

Compania aeriană „Azimut”, ale cărei acțiuni sunt deținute în proporție de 25% de guvernul regiunii Rostov din Rusia, intenționează să transporte 1300 de pasageri pe săptămână între Georgia și Rusia începând cu 19 mai, relatează redacția georgiană a RFE/RL.

„Azimut” este considerată o companie aeriană „low budget”, cu toate acestea, călătoria între Moscova și Tbilisi nu este ieftină.

Tariful minim pentru un zbor Tbilisi-Moscova, afișat pentru mai, este de 17.458 de ruble (385 lei) și crește până la 63.933 de ruble (1.411 lei). Pentru luna iunie, prețul minim afișat este de 20.838 de ruble (460 lei).

Cel mai mare acționar al companiei „Azimut” și președinte al consiliului de administrație, Pavel Udod, nu exclude scumpirea biletelor. El a declarat presei ruse că acum oferă pasagerilor un preț relativ accesibil pentru a face noua legătură aeriană mai atractivă după care va urmări evoluția pieței.

Ca să poată opera zborurile spre Tbilisi, compania „Azimut” a renunțat la legăturile spre regiunile separatiste ale Georgiei, Abhazia și Osetie de Sud, remarcă jurnaliștii RFE/RL. Ceea ce a făcut valuri la Moscova, unde în Duma de stat s-a cerut chiar anularea licenței pentru compania aeriană.

„Azimut” nu a renunțat însă la zborurile spre orașul ucrainean Simferopol, din Crimeea anexată abuziv de Rusia în 2014. Cu toate acestea, potrivit rezultatelor unor căutări pe internet, zborurile sunt suspendate în acest moment.

Compania „Azimut” a primit aprobarea Agenției de Aviație Civilă din Georgia pe 15 mai, o zi mai târziu, aceeași agenție a eliberat un permis similar pentru „Georgian Airways”, care intenționează să opereze și 7 zboruri pe săptămână, de la Tbilisi la Moscova.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG