Linkuri accesibilitate

Explainer | Unde se mai zboară de la Chișinău și ce curse poți lua de la Iași


La ora actuală, pasagerii pot zbura de pe Aeroportul Internațional Chișinău apelând la serviciile a cinci companii aeriene: Fly One, HiSky, Tarom, Lot Polish Airlines, Turkish Airlines și Austrian Airlines
La ora actuală, pasagerii pot zbura de pe Aeroportul Internațional Chișinău apelând la serviciile a cinci companii aeriene: Fly One, HiSky, Tarom, Lot Polish Airlines, Turkish Airlines și Austrian Airlines

După ce compania ungurească low-cost Wizz Air s-a retras din R. Moldova, iar operatorul național Air Moldova, aflat în prag de faliment, și-a suspendat toate cursele, opțiunile moldovenilor de a călători cu avionul s-au redus considerabil.

Compania națională Air Moldova, care opera cele mai multe curse aeriene de pe Aeroportul Internațional Chișinău, a suspendat toate zborurile începând cu 2 mai. Anunțul a venit în contextul problemelor financiare cu care se confruntă operatorul și după ce a anulat pe bandă rulantă mai multe curse în ultima perioadă.

Pentru a preveni falimentul, Air Moldova s-a adresat în instanță ca să-i fie aprobată o restructurare accelerată. Dacă magistrații vor da curs cererii, compania promite că va relua vânzarea biletelor și zborurile în termen de trei zile.

Potrivit informațiilor analizate de Europa Liberă, Air Moldova opera curse către 25 de destinații, în orașe din țările Uniunii Europene, din Asia, precum și în cele mai mari orașe din Federația Rusă.

Ce companii au mai rămas la Chișinău

Zborurile de pe Aeroportul Internațional Chișinău s-au redus și din cauza că, pe 14 martie, Wizz Air s-a retras de pe piață, invocând motive de securitate. Compania low-cost ungurească a îndemnat atunci moldovenii să ia cursele sale de pe Aeroportul Internațional Iași.

„Rutele de la Chişinău către Budapesta și Praga vor fi suspendate fără o alternativă directă care să le înlocuiască”, se preciza într-un comunicat al Wizz Air, care opera de la Chișinău zboruri către 12 orașe, majoritatea din țările UE.

La ora actuală, pasagerii pot zbura de pe Aeroportul Internațional Chișinău apelând la serviciile a cinci companii aeriene: Fly One, HiSky, Tarom, Lot Polish Airlines, Turkish Airlines și Austrian Airlines.

În timp ce harta destinațiilor este mai variată în cazul primelor două, Tarom operează zboruri doar în și dinspre București, Lot Polish Airlines – spre și dinspre Varșovia, Turkish Airlines – în și dinspre Istanbul, iar Austria Airlines – către și dinspre Viena.

Unde poți zbura de la Iași

Din cauza reducerii numărului curselor și destinațiilor pe aeroportul din Chișinău, mulți moldoveni aleg să zboare de pe cel mai apropiat aeroport, de la Iași, România, care trece acum printr-un proces de renovare și extindere. Ajung la Iași cu mașini personală, cu taxiul, cu autocarul sau cu trenul.

Lista zborurilor regulate de pe Aeroportul Internațional Iași arată că cele mai multe curse aeriene sunt operate de companiile low-cost Wizz Air și Ryanair spre cele mai mari orașe din Europa.

Administrația Aeroportului Internațional Iași se așteaptă în acest an la un număr de 2,5 milioane de pasageri, peste prognoza inițială, în creștere cu 66% față de anul 2022, când traficul a fost de 1,5 milioane de persoane.

„Principala constrângere a aeroportului o reprezintă capacitatea limitată a terminalului T3, unde pot fi procesați doar 350 pasageri pe oră. Acum, avem și 10 plecări într-un interval de două ore, cu avioane de 230 de locuri. Practic, suntem în situația de a procesa, printr-un terminal de doar 3.200 m.p., peste 1.000 de pasageri pe oră, la îmbarcare”, a explicat necesitatea extinderii directorul general al aeroportului din Iași, Romeo Vatră.

Trafic aglomerat și acces restricționat

Din cauza lucrărilor de renovare, accesul spre aeroport a fost restricționat începând de luni, 8 mai. Parcarea a fost închisă temporar, iar șantierul de la T4 a fost extins. Pe teritoriul aeroportului se pot deplasa doar mijloacele de transport în comun și taxiurile.

„De asemenea, va fi permis accesul autocarelor, curselor ocazionale și microbuzelor din R. Moldova, doar pentru îmbarcare și debarcare. Timpul de staționare va fi limitat la 5 minute, cu excepția transportului public local și a celui acreditat. Vor avea acces inclusiv persoanele cu mobilitate redusă și grupurile de copii. Evident, vom lua în calcul și alte situații deosebite”, a precizat directorul aeroportului.

Se estimează că lucrările vor dura patru luni. „Curând vom demara lucrările la parcarea nouă și rețeaua de utilități, căile de acces în fața terminalelor și parcul fotovoltaic. Toate acestea, în condiții de trafic extrem de aglomerat și infrastructură de procesare limitată. Patru luni dificile pentru Iași Airport, pentru ca la finalul acestui an să fie un aeroport complet nou, la standarde europene”, a spus Romeo Vatră.

  • 16x9 Image

    Virginia Nica

    Sunt parte a echipei Europei Libere Moldova din august 2022 și realizez materiale scrise, audio și video despre economie și, în mod special, despre agricultură. După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova în 2005, am activat în mai multe redacții de presă tipărită și online.

Previous Next

XS
SM
MD
LG