Linkuri accesibilitate

Kievul, pregătit pentru un atac iminent al forțelor rusești


Militari ucraineni pe poziții în centrul Kievului, 25 februarie 2022

Kievul s-a pregătit pentru un atac iminent al forțelor rusești vineri, 25 februarie, când trupele invadatoare au ajuns la periferia capitalei, iar ministerul ucrainean al apărării le-a spus locuitorilor să confecționeze cocteiluri Molotov pentru a ajuta armata să „neutralizeze” atacatorii ruși.

Pe frontul diplomatic, surse citate de mai multe medii de informare au declarat că Uniunea Europeană pregătește sancțiuni personale împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a ministrului său de externe, Serghei Lavrov, care ar include înghețarea activelor lor în străinătate.

Kievul a fost anterior ținta rachetelor rusești, în timp ce președintele american Joe Biden și omologii săi din NATO se pregăteau să organizeze un summit extraordinar pentru a asigura țările membre de pe flancul estic al alianței că securitatea lor este garantată, în condițiile în care invazia Rusiei în Ucraina a intrat în a doua zi.

Înaintea reuniunii virtuale, președintele Volodimir Zelenski a cerut Occidentului să facă mai mult pentru a ajuta țara sa, spunând că sancțiunile anunțate până împotriva Rusiei acum nu sunt suficiente.

La Moscova, ministrul de externe Serghei Lavrov a declarat că Rusia este pregătită pentru discuții dacă armata ucraineană depune armele, în timp ce a insistat că forțele invadatoare urmăresc să elibereze țara de „opresiune”.

Kremlinul a declarat că președintele rus Vladimir Putin este pregătit să trimită o delegație în capitala Belarusului pentru discuții cu Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că liderul rus este „pregătit” să trimită o delegație la nivel înalt „pentru discuții cu o delegație ucraineană” la Minsk, orașul care a găzduit discuții de pace și acorduri anterioare în 2014 și 2015.

Nu a existat nicio reacție imediată din partea oficialilor ucraineni.

La Kiev, au fost raportate focuri de armă în apropierea cartierului guvernamental, iar președintele Zelenski a declarat că forțele rusești au vizat zone civile, în timp ce avansau cu trupe și tancuri din trei părți.

Au fost raportate confruntări în curs de desfășurare între forțele ucrainene și trupele rusești în districtul Obolon din nordul capitalei.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG