Linkuri accesibilitate

Doar 10% din armele cerute Occidentului au ajuns în Ucraina, spune Kievul


Un tanc ucrainean în regiunea Donețk, 9 iunie 2022

Forțele ucrainene suferă pierderi dureroase în luptele împotriva trupelor rusești din estul țării, în timp ce așteaptă livrarea armelor promise de țările occidentale, a declarat președintele Volodimir Zelenski, în mesajul său nocturn. Ucraina are nevoie acum de arme moderne antirachetă, a spus el, adăugând că nu ar putea să existe nicio justificare pentru ca țările partenere să întârzie livrarea.

Cele mai crâncene lupte ca și până acum au loc în Severodonețk și în alte localități apropiate din regiunea Donbas, a spus el, iar „pierderile, din păcate, sunt dureroase”. Rusia are „de sute de ori mai multe echipamente și arme” decât Ucraina, care nu a avut destule „arme cu rază lungă de acțiune” și nici „vehicule blindate, iar din această cauză pierdem oameni”, a afirmat liderul ucrainean.

Ministrul adjunct al apărării de la Kiev, Ana Malear, a declarat presei, pe 14 iunie, că Ucraina a primit doar 10% din armele pe care le-a cerut Occidentului. Ea a spus că, indiferent cât de mult se străduie Ucraina, „fără ajutorul partenerilor occidentali nu vom putea câștiga acest război”. Țările occidentale au promis să trimită arme sofisticate, inclusiv rachete avansate, dar desfășurarea lor durează. Malear a declarat că ar trebui să existe „un calendar clar” pentru livrări, „deoarece în fiecare zi de întârziere vorbim despre vieți ale soldaților și civililor ucraineni”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți, 14 iunie, că țările occidentale își „intensifică” livrările și că oficiali se vor reuni la Bruxelles pe 15 iunie pentru a coordona sprijinul suplimentar.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG