Linkuri accesibilitate

Kievul spune că respinge în continuare atacurile rusești din estul Ucrainei


Fum după bombardamentele de la Soledar, unde au loc lupte grele între forțele ucrainene și armata rusă în regiunea Donețk, 8 ianuarie 2023.
Fum după bombardamentele de la Soledar, unde au loc lupte grele între forțele ucrainene și armata rusă în regiunea Donețk, 8 ianuarie 2023.

Autoritățile ucrainene spun că resping în continuare atacurile forțelor ruse conduse de grupul de mercenari Vagner în orașele din estul Ucrainei Bahmut și Soledar, în timp ce Kievul avertizează că Moscova pregătește o ofensivă majoră în următoarele săptămâni.

Zelenski: „inamicul s-a retras încă o dată”

În obișnuitul său mesaj video nocturn, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut cunoscut duminică seara că trupele ucrainene dețin poziții cheie în luptele grele de la Soledar, unde „lucrurile sunt foarte dificile”.

„Inamicul a făcut o nouă încercare disperată de a ataca orașul Soledar din mai multe direcții și a aruncat în luptă cele mai profesioniste unități Wagner”, a afirmat în 9 ianuarie pe Telegram ministerul ucrainean al Apărării, adăugând însă că forțele ruse „au suferit pierderi semnificative” în luptă „și s-a retras încă o dată”.

Afirmațiile nu au putut fi verificate în mod independent.

Bahmut și Soledar se află în regiunea Donețk din estul Ucrainei, pe care Putin pretinde că a anexat-o. Potrivit analiștilor, principala prioritate a lui Putin în această etapă a războiului este să obțină controlul total asupra acestei regiuni și asupra regiunii vecine Luhansk, care fac împreună așa-numitul Donbas.

Între timp, oficialitățile unei școli profesionale din Kramatorsk, estul Ucrainei, au respins luni afirmațiile Moscovei că sute de militari ucraineni au fost uciși acolo într-un atac cu rachete, adăugând că doar ferestrele au fost sparte și mai multe săli de clasă au fost avariate de explozia unei rachete, relatează Associated Press.

Moscova a numit anume școala profesională din Kramatorsk ca țintă a unui atac în războiul de aproape 11 luni din Ucraina, ministerul rus al Apărării spunând că rachetele sale au lovit două baze temporare unde se aflau 1.300 de militari ucraineni la Kramatorsk, ucigând 600 dintre ei, sâmbătă seara.

Associated Press: nici urmă de militari ucraineni uciși de ruși la Kramatorsk

Reporterii Associated Press care au vizitat locul atacului luni au văzut o clădire de beton cu patru etaje, cu majoritatea ferestrelor sparte. Înăuntru, localnicii curățau resturile, măturau sticla spartă și aruncau mobilier distrus într-un crater de rachetă dedesubt.

O clădire separată, cu șase etaje, a școlii a râmas în mare întreagă, și nu existau nici victime, nici semne ale vreunei prezențe militare ucrainene acolo.

Iana Pristupa, directoarea adjunctă a școlii, a luat în derîdere afirmațiile Moscovei privind un atac asupra unor trupe ucrainene.

„Nimeni nu a văzut nicio pată de sânge nicăieri, toată lumea a văzut ieri că nimeni nu a scos nici un cadavru. Sunt doar oameni care fac curățenie”, a declarat ea pentru Associated Press.

Pristupa a mai spus că înainte de începerea războiului în februarie anul trecut, școala avea peste 300 de elevi, majoritatea studiind inginerie mecanică, iar cea mare parte a lecțiilor au fost mutate online când Rusia a invadat Ucraina.

Oficialitățile ucrainene au negat duminică rapid afirmațiile Rusiei privind uciderea unui număr mare de soldați ucraineni în atac.

Moscova insistă

Dar în ciuda lipsei oricăror dovezi că sute de militari ucraineni ar fi fost uciși în atacul rusesc de sâmbătă, Moscova a insistat. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a spus că rapoartele de la fața locului nu au zdruncinat încrederea oficialităților ruse de rang înalt în conducerea ministerului rus Apărărăii.

„Ministerul Apărării este principala sursă legitimă și cuprinzătoare de informații despre cursul operațiunii militare speciale”, a spus Peskov luni într-o conferință de presă telefonică cu reporterii, folosind termenul utilizat de Kremlin pentru război.

În timpul războiului, ambele tabere au susținut în mod regulat că și-au ucis sute de soldați reciproc în atacuri, aceste afirmațiile putând fi rareori verificate independent din cauza luptelor.

Cu toate acestea, e posibil ca afirmațiile Moscovei să fi avut un efect contrar pe plan intern, pentru că unii bloggeri militari ruși au criticat declarațiile Kremlinului privind atacul de la Kramatorsk.

Deși Moscova insistă, unii bloggeri militari ruși spun că atacul de la Kramatorsk a fost inventat

The Institute for the Study of War, un think-tank din Statele Unite spune că bloggerii „au răspuns negativ la afirmația [ministerului Apărării al] Rusiei, subliniind că ministerul Apărării prezintă frecvent afirmații frauduloase și criticând conducerea armatei ruse pentru că a inventat o poveste... în loc să tragă la răspundere conducerea rusă pentru pierderile suferite.”

Un purtător de cuvânt al ministerului rus al Apărării a declarat că atacul de la Kramatorsk au fost o răzbunare pentru bombardamentul ucrainean de la Makiivka din ajunul Anului Nou, în care cel puțin 89 de soldați ruși adunați într-o cazarmă temporară au fost uciși, potrivit Moscovei. Autoritățile ucrainene au susținut că numărul militarilor ruși uciși în acel atac a fost de ordinul sutelor.

A fost unul dintre cele mai mortale atacuri asupra forțelor Kremlinului de la începerea războiului acum mai bine de 10 luni și o pierdere jenantă pentru Moscova, potrivit Associated Press.

Astfel de atacuri din răzbunare au mai avut loc în războiul din Ucraina. După ce un presupus atac ucrainean a avariat în octombrie 2022 podului de la Kerci - care leagă Rusia continentală de peninsula ucraineană Crimeea ocupată de ruși și e o importantă arteră de aprovizionare pentru efortul de război rus din sudul Ucrainei - Kremlinul a lansat un baraj masiv de rachete contra instalațiilor energetice ale Ucrainei, urmat de o lungă perioadă de bombardamente distrugătoare împotriva infrastructurii energetice ucrainene.

Luni, administrația prezidențială de la Kiev a anunțat că cel puțin trei civili au fost uciși și alți 12 răniți în Ucraina în ultimele 24 de ore, în bombardamentele rusești asupra a nouă regiuni ucrainene din sud-estul țării.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG