În ultimele zile guvernarea de la Chișinău a reproșat opoziției pro-europene, anume Maiei Sandu și lui Andrei Năstase, colaborarea cu fundația poloneză Dialog Deschis, condusă de Ludmila Kozlovska, pe care guvernul dominat de naționaliști de la Varșovia o acuză de colaborare cu serviciile secrete rusești. Într-un interviu acordat în exclusivitate prin telefon ce la Kiev, unde a ajuns după ce polonezii i-au interzis șederea în spațiul Schengen, ucraineanca Kozlovska a respins acuzațiile Varșoviei și a răspuns și criticilor formulate într-un interviu cu IPN de liderul PD, Vlad Plahotniuc.
Activista ucraineană Ludmila Kozlovska a declarat Europei Libere că criticile pe care i le-a adus astăzi liderul partidului moldovean de guvernământ, Vlad Plahotniuc, sunt cea mai bună dovadă a eficienței fundației sale, care a vorbit la Bruxelles despre încălcarea drepturilor omului în R. Moldova. Activista care conduce fundația „Dialog Deschis” a fost acuzată de autoritățile poloneze că ar lucra în interesul Rusiei, punând în pericol securitatea națională, și a fost expulzată din spațiul Schengen, pe 13 august, dar respinge acuzațiile.
„Pentru prima dată, astăzi, Plahotniuc a vorbit despre mine și mi-a pronunțat numele în mod public. Pentru mine, aceasta înseamnă că eforturile noastre de a promova impunerea de condiții din partea donatorilor pentru ajutoarele date Moldovei și de a-l pedepsi pe Plahotniuc în legătură cu violarea drepturilor omului și abuzul de putere sunt eficiente”, a spus Kozlovska.
Într-un interviu publicat astăzi de agenția IPN, Plahotniuc repetă că activista ar avea legături cu spionajul rus și o acuză că „s-a ocupat intens de denigrarea Republicii Moldova în Europa” împreună cu liderii opoziției Maia Sandu și Andrei Năstase.
În interviul cu Europa Liberă, Kozlovska a confirmat, pe de altă parte, că a plătit biletul de avion al liderei opoziției moldovene Maia Sandu pentru participare la o conferință la Bruxelles pe tema apărării drepturilor omului în R. Moldova.
Fundația ei pentru drepturile omului, Dialog Deschis, a început activitățile legate de Moldova în vara lui 2016, când a primit o solicitare de ajutor din partea familiei și avocaților lui Veaceslav Platon. Controversatul om de afaceri moldovean, condamnat între timp în R. Moldova pentru implicare în furtul miliardului, fusese reținut în Ucraina și extrădat Republicii Moldova.
Ludmila Kozlovska spune că organizația ei pentru drepturile omului a abordat cazul lui Platon exclusiv din perspectiva încălcării drepturilor omului, considerând că s-au comis asemenea încălcări în timpul arestului și extrădării. Dar a încetat să se mai ocupe de caz când a aflat despre presupusa implicare a lui Platon în furtul miliardului.
Kozlovska dezminte că ar fi agentă rusă sau cetățeancă a Rusiei și spune că autoritățile Poloniei au expulzat-o din motive politice, anume pentru că soțul ei polonez a scris un articol împotriva guvernului conservator de la Varșovia.
„Nu sunt agentă a Rusiei”, ne-a spus Kozlovska. „Cum poate o agentă rusă să organizeze liste de persoane în frunte cu președintele rus Vladimir Putin pentru a fi supuse sancțiunilor?! Poți fi agentă când ai lucrat ca să expui forțele ruse din Crimeea, să aperi deținuții politici din Rusia sau pe cei persecutați politic în străinătate de Rusia?”.
Originară din Crimeea, activista spune că nu a mai fost în peninsulă din 2010, inclusiv după anexarea ei de către Rusia în 2014, și că nu este cetățeancă a Rusiei. Presupusul său pașaport rus o copie a căruia a fost publicată în presa poloneză, ar fi un fals, spune Kozlovska.
* Vom continua, la Europa Liberă, să investigăm acest caz și vom reveni cu amănunte în Podcastul Politigraf, în săptămânile următoare.