Linkuri accesibilitate

Kremlin: afirmația că armata ucraineană ar putea prelua controlul asupra Transnistriei e provocatoare


Moldova - Rezina, Rybnitsa, Rîbnița, Dniester, Nistru, photo symbol, generic, bridge
Moldova - Rezina, Rybnitsa, Rîbnița, Dniester, Nistru, photo symbol, generic, bridge

Kremlinul a calificat drept provocatoare afirmația lui Oleksi Arestovici, consilier al șefului biroului prezidențial ucrainean, care a spus că armata ucraineană ar putea prelua controlul asupra regiunii transnistrene, dacă R. Moldova i-o va cere. „Destul de provocator. E tot ce pot să spun”, a comentat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, citat de TASS.

La Chișinău, Biroul Politici de Reintegrare a reacționat și el la declarația consilierului ucrainean, reamintind că potrivit legislației, reglementarea problemei transnistrene „poate fi realizată politic și doar în baza unei soluții pașnice, care să excludă acțiunile militare și alte acțiuni de forță”.

Mai devreme, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, declarase că Federația Rusă încearcă să destabilizeze situația din regiunea transnistreană, adăugând că forțele armate ale Ucrainei sunt pregătite pentru o eventuală concentrare de efective rusești pe teritoriul temporar ocupat al Republicii Moldova.

Răspunzând întrebărilor presei după o întâlnire cu directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, la Kiev, şeful statului ucrainean a spus, conform unui comunicat publicat pe pagina de internet a președinției Ucrainei, că împărtăşeşte pe deplin evaluarea situaţiei făcută de preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care a spus că recentele incidente din regiunea transnistreană ar fi rezultatul unor tensiuni între diferite grupări din stânga Nistrului care urmăresc destabilizarea.

Tot miercuri, viceministrul ucrainean al Apărării, Hanna Malyar, a acuzat Rusia că este pregătită să folosească regiunea separatistă trasnistreană drept „cap de pod” pentru a ataca din acea direcție Ucraina sau eventual restul R. Moldova, relatează agenția Reuters.

XS
SM
MD
LG