Linkuri accesibilitate

Kremlin: Afirmațiile opoziției ruse că Alexei Navalnîi ar fi fost otrăvit bând apă cu Noviciok la hotel sunt „absurde”


Sticlele cu apă din care a băut Alexei Navalnîi la hotel. Pe ele s-au descoperit urme de Noviciok

Kremlinul a declarat că rapoartele opoziției ruse Alexei Navalnîi, despre care Germania și alte guverne occidentale spun că a fost otrăvit cu un agent nervos, și că a ingerat substanța bând apa dintr-o sticla în camera sa de hotel din Siberia drept „absurde”.

Echipa lui Navalnîi spune că o sticlă de apă a fost scoasă din camera sa de hotel din orașul Tomsk și a fost dusă în Germania și pe ea au fost găsite urme de agent nervos din grupul chimic Noviciok.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins afirmația punând la îndoială veridicitatea acesteia afirmând că „specialiștii spun că, dacă ar exista de fapt urme de Novichok pe sticlă, cel puțin cei care au atins-o sau au stat în apropiere ar fi fost și ei expuși".

„Acest lucru este în contradicție cu concluziile trase de experți, a mai spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Dacă ar fi fost o sticlă, când și de ce a fost luată? Poate cineva nu are niciun interes să organizeze o anchetă. Există prea mult absurd în această poveste ceea ce ne împiedică să credem aceste afirmații fără dovezi ," a adăugat Peskov.

Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, s-a simțit rău în timp ce se afla într-un avion de la Tomsk la Moscova la sfârșitul lunii august, forțând avionul să aterizeze de urgență în Omsk, unde a fost dus de urgență la un spital local. Ulterior, a fost transportat la clinica Charite din Berlin, Germania, unde testele de toxicologie au oferit „dovezi fără echivoc” că criticul grav bolnav de la Kremlin a fost otrăvit cu un agent nervos din grupul chimic Novicioc.

Pe blogul lui Navalnîi de pe Instagram s-a anunțat ieri că asociații săi se aflau încă în hotelul Xander din Tomsk când a apărut vestea bolii politicianului. S-au repezit imediat la camera liberă de unde au adunat orice obiect suspect pe care l-au văzut, inclusiv o sticlă deschisă de apă minerală.

Potrivit asociaților lui Navalnîi, unul dintre membrii echipei sale, care este rezident permanent al Regatului Unit, a dus mai târziu sticla în Germania și pe această sticlă au fost găsite urme de Noviciok.

Germania a cerut Rusiei să explice incidentul, dar Rusia a negat vehement orice implicare și a presat Germania să împărtășească cu experții ruși dovezile care au condus la verdictul experților germani si francezi si suedezi că liderul opoziției Ruse a fost otrăvit.

Peskov a repetat astăzi declarațiile anterioare ale Moscovei, spunând că „singura modalitate de a obține răspunsuri în această situație ar fi schimbul de informații” între Germania și Rusia.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG