Linkuri accesibilitate

Kremlinul îi amenință voalat pe consilierii locali care cer demisia lui Putin


Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului (foto arhivă).
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului (foto arhivă).

La o zi după ce consilierii municipali din 18 districte de la Moscova și Sankt Petersburg au semnat o declarație publică prin care îi cer lui Vladimir Putin să demisioneze, Kremlinul a reacționat cu o amenințare voalată, relatează The Guardian.

„Linia dintre a critica legal campania militară a Rusiei în Ucraina și a încălca legile de cenzură din timpul războiului, care prevăd pedepse de până la 15 ani de închisoare, este foarte, foarte subțire”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Luni, petiţia publică prin care preşedintelui rus Vladimir Putin i se cere să demisioneze strânsese adeziunea a 84 de deputaţi (consilieri) municipali din toată Rusia. Petiția cere de asemenea ca Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului federal) să îl acuze pe şeful statului rus de înaltă trădare pentru declanşarea campaniei militare în Ucraina.

„Din ce în ce mai mulţi deputaţi aderă la cererea ca Vladimir Putin să demisioneze", a declarat luni presei Dmitri Paliuga, autorul acestei iniţiative, deputat municipal din Sankt-Petersburg.

Petiţia, care nu a fost trimisă încă Dumei, a fost semnată de deputaţi ai consiliilor municipale. În Federația Rusă sunt peste 30.000 de districte municipale.

Live Briefing | Război în Ucraina

Briefing-ul Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, dar și reacția internațională.

Printre deputaţii care au semnat petiţia se numără consilieri din Moscova şi Sankt Petersburg şi primari din alte regiuni ale părţii europene a ţării şi Siberia.

Paliuga a indicat pe contul său de Twitter că a fost citat să se prezinte marţi în faţa unui tribunal districtual din Sankt Petersburg pentru presupusa discreditare a şefului statului.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG