Linkuri accesibilitate

Kremlinul ia notă, dar nu îi eliberează pe marinarii ucraineni aflați în detenție la Moscova


Fotografii ale marinarilor ucraineni capturați de ruși, la o manifestație de protest la Kiev, 17 decembrie 2018
Fotografii ale marinarilor ucraineni capturați de ruși, la o manifestație de protest la Kiev, 17 decembrie 2018

Angela Merkel și Emmanuel Macron au cerut vineri din nou Rusiei să elibereze marinarii ucraineni și să asigure trecerea liberă și în siguranță a tuturor navelor prin Strâmtoarea Kerci.

Rusia va proceda în cazul marinarilor ucraineni capturați în noiembrie în Marea Azov potrivit propriilor legi, dar ia notă de poziția cancelarului german Angela Merkel în această chestiune, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

El a precizat că președintele rus Vladimir Putin a discutat problema într-o convorbire telefonică cu cancelarul german Angela Merkel, vineri.

„Fără îndoială, luăm notă de asemenea declarații, dar ele nu pot constitui un motiv pentru schimbări în legislația rusească sau pentru devieri de la legile rusești”, a spus Peskov.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel și președintele rus Vladimir Putin la întîlnirea lor la Istanbul, 27 octombrie 2018
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel și președintele rus Vladimir Putin la întîlnirea lor la Istanbul, 27 octombrie 2018

Vineri, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, și președintele Franței, Emmanuel Macron, au cerut Rusiei să elibereze marinarii ucraineni. Într-o declarație comună, Merkel și Macron spuneau că Moscova trebuie să-i elibereze „imediat” și „în mod necondiționat”, insistând că marinarii au fost reținuți în mod „ilegal”.

„Marinarii trebuie să poată întâlni sărbătorile împreună cu familiile lor”, se spune în declarație.

Pe 25 noiembrie, Rusia a capturat trei nave ucrainene împreună cu echipajele lor, pe motiv că acestea ar fi încălcat frontiera rusă, în Strâmtoarea Kerci, din apropierea peninsulei anexate Crimeea.

În prezent, cei 24 de marinari ucraineni se află în detenție la Moscova. Ucraina îi numește „prizonieri de război”. Vineri, 28 decembrie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că în Rusia nu există prizonieri de război și că marinarii ucraineni sunt judecați pentru traversarea ilegală a frontierei.

În declarația lor comună, Merkel și Macron au mai cerut Rusiei să asigure trecerea liberă și în siguranță a tuturor navelor prin Strâmtoarea Kerci. Totodată, ei și-au exprimat îngrijorarea față de situația drepturilor omului în peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în 2014. Merkel și Macron au salutat așa-numitul armistițiu de Revelion, convenit între forțele ucrainene și separatiștii sprijiniți de Rusia în regiunea Donbas din estul Ucrainei, exprimând speranța că toate punctele înțelegerilor de pace de la Minsk vor fi puse în practică.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG