Kremlinul a declarat joi că Rusia este îngrijorată de tensiunile dintre Armenia și Azerbaidjan din cauza blocării drumului care leagă Nagorno-Karabah de Armenia și că va continua să încerce medierea conflictului, după ce liderul Armeniei a criticat poziția Rusiei.
Ca răspuns la o întrebare a reporterilor, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Suntem îngrijorați de tensiunile apărute în jurul coridorului Lacin, iar partea rusă își va continua eforturile de pacificare, atât în contactele cu Erevan, cât și în contactele cu Baku”.
Nagorno-Karabah
Nagorno-Karabah și șapte raioane adiacente din Azerbaidjan au fost cucerite de separatiștii sprijiniți de Armenia în cursul războiului din 1988 – 1994, primul conflict separatist din fostul spațiu sovietic. Cel puțin 30 de mii de persoane au murit și sute de mii de persoane au fost obligate să se refugieze.
Rusia a mediat un acord de încetare a luptelor în 1994 (ulterior s-a implicat inclusiv cu trupe militare de menținere a păcii, dislocate în zonă). De atunci, regiunea separatistă este controlată de forțele etnicilor armeni, dar Azerbaidjanul susține că în regiune se află și forțe armene.
Proclamația de independență a regiunii nu este recunoscută internațional.
Coridorul, care permite ca transporturile de alimente și bunuri din Armenia să ajungă la cei 120 000 de etnici armeni care controlează regiunea muntoasă, a fost monitorizat și securizat de forțele de menținere a păcii rusești începând din 2020.
„Martori tăcuți la depopularea enclavei Nagorno-Karabah”
Enclava Nagorno-Karabah este recunoscută la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului, dar locuitorii săi sunt predominant de etnie armeană și s-a desprins de sub controlul exercitat de Baku în urma unui război la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 1990, pe măsură ce Uniunea Sovietică se dezintegra.
În 2020, Azerbaidjanul a recucerit teritoriul din interiorul și din jurul enclavei după un al doilea război care s-a încheiat cu o încetare a focului mediată de Rusia, iar forțele de menținere a păcii au fost desfășurate de-a lungul coridorului Lacin, care a devenit singura rută de intrare și ieșire din Nagorno-Karabah.
Mai mulți civili azeri care spun că sunt activiști de mediu au blocat drumul începând cu 12 decembrie invocând ca motiv faptul că armenii ar exploata resursele minerale, prejudiciind condițiile de mediu. Autoritățile din Nagorno-Karabah spun că, din pricina blocadei, în enclavă nu au mai ajuns alimentele, medicamentele și combustibilul.
Președintele francez Emmanuel Macron a îndemnat, pe 23 decembrie, autoritățile de la Baku „să permită libera circulație de-a lungul coridorului Lacin". El a vorbit la telefon cu omologul lui azer, Ilham Aliev. Potrivit transcrierii convorbirii făcută de partea franceză, Aliev și-a exprimat „intenția” de a debloca drumul. Cu toate acestea, biroul de presă azer spune că Aliev i-ar fi apărat în discuția cu Macron pe azerii care au blocat coridorul Lacin, invocând motive de mediu. Aliev declară că i-a spus lui Macron că aceștia au dreptate să protesteze împotriva activităților miniere „ilegale” din Karabah.
O zi mai târziu, pe 24 decembrie, șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, l-a sunat pe ministrul de externe azer Ceihun Bairamov, pentru a doua oară în trei zile. Borrell scria pe Twitter că au discutat despre „necesitatea libertății de circulație și a accesului umanitar prin coridorul Lacin” și că dialogul cu ministrul azer a fost „constructiv”. Cu toate acestea, tensiunea a rămas. La fel și blocada.
Pe 25 decembrie, mii de oameni manifestau la Stepanakert pentru a cere Azerbaidjanului să deblocheze singurul drum care leagă Nagorno-Karabah de Armenia.
Site-ul de știri armean Hetq transmitea joi că premierul armean Nikol Pașinian a declarat că forțele ruse de menținere a păcii nu și-au îndeplinit obligațiile prevăzute în cadrul încetării focului din 2020. Pașinian a acuzat forțele rusești că „au devenit un martor tăcut la depopularea Nagorno-Karabahului”.
El a adăugat că, dacă trupele rusești nu sunt în măsură să asigure stabilitatea și securitatea în Nagorno-Karabah, acestea ar trebui să lase locul unei misiuni de menținere a păcii a Națiunilor Unite.
Pașinian și președintele rus Vladimir Putin au discutat despre coridorul Lacin în cadrul unei întâlniri informale care a avut loc luni la Sankt Petersburg.