Linkuri accesibilitate

Rubla cade la un minim record


Kremlinul a declarat că realitatea economică a Rusiei s-a schimbat, dar nu a văzut niciun motiv să se îndoiască de eficacitatea și fiabilitatea băncii centrale, care a crescut ratele dobânzii la 20% în încercarea de a proteja economia de sancțiunile occidentale fără precedent.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni, 28 februarie, că liderul rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu mai mulți oficiali în cursul zilei, inclusiv cu ministrul de finanțe și cu guvernatorul băncii centrale. El a spus că Rusia avea un plan de reacție la sancțiuni și că îl realizează în prezent. Comentariile sale vin în contextul în care moneda națională a Rusiei s-a prăbușit cu aproape un sfert, atingând un minim record, după ce Grupul celor Șapte (G7) a impus sancțiuni financiare dure împotriva președintelui Vladimir Putin pentru invazia sa neprovocată din Ucraina.

Rubla a scăzut astăzi la 114 pentru un dolar american, de la 83,7 la sfârșitul săptămânii trecute, potrivit datelor Bloomberg. Tot astăzi, Banca centrală a Rusiei a majorat brusc rata principală de la 9,5% la un nivel fără precedent de 20%, într-o încercare disperată de a susține rubla în cădere liberă.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG