Linkuri accesibilitate

Krivoi Rog, sub atac. Pentru a patra zi la rând, Rusia lansează valuri de drone în Ucraina


Un soldat ucrainean trage cu un lansator de grenade antitanc pe linia frontului, lângă orașul Bahmut, regiunea Donețk, pe 13 iulie.
Un soldat ucrainean trage cu un lansator de grenade antitanc pe linia frontului, lângă orașul Bahmut, regiunea Donețk, pe 13 iulie.

Mai multe regiuni ucrainene au declarat alarmă aeriană în dimineața zilei de 14 iulie, când Rusia a declanșat un nou val de drone fabricate în Iran, provocând răniți și daune materiale, au declarat oficialii regionali.

Șase drone au fost doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană deasupra orașului industrial Krivoi Rog din regiunea de sud a Dnipropetrovsk, a declarat guvernatorul regional Serhi Lisak pe Telegram. „Cu toate acestea, nu s-a ,putut să distrugem toate dronele și una dintre ele a avariat o companie de utilități în Krivoi Rog”, a scris Lisak, adăugând că o companie locală de transport și mai multe clădiri au fost, de asemenea, avariate în oraș.

Un bărbat în vârstă de 56 de ani a suferit răni uşoare, a mai spus Lisak. Șeful Consiliului de Apărare al orașului Krivoi Rog, Oleksandr Vilkul, a scris și el pe canalul Telegram că, în ciuda pagubelor, utilitățile din oraș funcționează.

Apărarea antiaeriană ucraineană a anunțat că a doborât 16 dintre cele 17 drone de fabricație iraniană utilizate de Rusia în atac. A patra zi consecutivă de atacuri cu drone rusești vine la o zi după ce atacurile de joi au ucis cel puțin două persoane, au rănit altele și au produs pagube materiale în Kiev și în alte regiuni ucrainene.

Pe câmpul de luptă, Statul Major al armatei ucrainene anunță că trupele sale au participat la 30 de confruntări directe în ultimele 24 de ore în regiunea de est a Doneţk, unde luptele acerbe se desfășoară fără încetare. „Inamicul continuă să-și concentreze principalele eforturi ofensive pe direcțiile Kupiansk, Liman, Bahmut, Avdiivka și Marinka; luptele grele continuă”, a spus Statul Major General în raportul său zilnic.

Între timp, Pentagonul a declarat pe 13 iulie că gruparea de mercenari Wagner, ai cărei membri au purtat unele dintre cele mai dure și mai sângeroase bătălii din zona Bahmut, nu a luat parte la operațiunile militare din Ucraina în niciun mod semnificativ după scurta revoltă armată care a avut loc în Rusia în urmă cu mai bine de două săptămâni. „În această etapă, nu vedem forțele Wagner participând într-o capacitate semnificativă în sprijinul operațiunilor de luptă din Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder. În urma revoltei din 23-24 iunie, luptătorilor Wagner li s-a oferit opțiunea de a pleca în exil, de a se alătura forțelor regulate ale Rusiei sau de a se desființa.

Pentru a-și spori puterea de foc în timp ce desfășoară operațiuni contraofensive în mai multe zone ale frontului, armata ucraineană a declarat că a primit muniția cu dispersie promisă de Statele Unite. „Tocmai le-am primit, dar nu le-am folosit încă”, a declarat generalul Oleksandr Tarnavski, șeful Comandamentului de Sud al Ucrainei, într-un interviu pentru CNN, referindu-se la controversatele muniții cu dispersie. El a adăugat că forțele ruse și-au dat seamă că acest lucru va oferi Ucrainei un avantaj și va „schimba radical” raportul de forțe pe câmpul de luptă.

Statele Unite au declarat săptămâna trecută că vor livra Ucrainei bombe cu dispersie, în ciuda îngrijorărilor cu privire la riscul pe termen lung pentru civili. Forțele ucrainene nu vor folosi arma în zonele puternic populate, a spus Tarnavski.

Germania, pe 13 iulie, a declarat că a expediat către Ucraina un ajutor militar suplimentar, inclusiv muniție și tunuri antiaeriene autopropulsate Gepard. Guvernul german a declarat că „inițiativa de consolidare a capacității de securitate” a Germaniei se ridică acum la 5,4 miliarde de euro în 2023.

XS
SM
MD
LG