Linkuri accesibilitate

Kuleba: Putin nu are nevoie de provocări ca să comită „crime oribile”


Kiev, 10 octombrie 2022.

Zeci de rachete rusești au lovit capitala ucraineană Kiev și alte orașe din Ucraina, după atacul asupra podului spre Crimeea.

Președintele Vladimir Putin a avertizat că răspunsul Rusiei va fi „dur” dacă se vor comite „noi acte de terorism pe teritoriul nostru”, referite directă la atacul asupra podului peste strâmtoarea Kerci, distrus parțial la sfârșitul săptămânii trecute de o explozie unui camion-capcană, după unii, sau a unei ambarcațiuni teleghidate, după alții, un atac calificat de Putin drept „act terorist”.

Peninsula ucraineană Crimeea a fost anexată abuziv de Rusia în 2014, iar podul de la Kerci, inaugurat în 2018, joacă un rol esențial în aprovizionarea trupelor rusești trimise în sudul Ucrainei, după lansarea invaziei pe 24 februarie

Președintele Putin a proferat noile amenințări în cursul unei reuniuni a Consiliului rus de Securitate, transmisă în direct la televiziunea rusă de stat.

Cu doar câteva ore mai devreme, cel puțin 13 orașe ucrainene au fost lovite de rachete și drone rusești, la o oră de vârf a traficului matinal.

În remarcile sale televizate, Putin a acuzat din nou Ucraina pentru atacul asupra Podului Kerci, descriindu-l drept „un act de terorism”, și a susținut că valul de rachete de croazieră lansat luni dimineață asupra mai multor orașe ucrainene, începând cu Kiev-ul, ar fi țintit infrastructura energetică, militară și de comunicații a Ucrainei, ca ripostă pentru atacul asupra podului.

Oficialitățile ucrainene, dar și corespondenții internaționali aflați în Ucraina relatează însă că au fost lovite multe ținte civile, între care și un loc de joacă pentru copii de la Kiev, fără nici o relevanță militară.

La București, ministrul român de externe Bogdan Aurescu a informat că una din rachete a căzut la cam 850 de metri de ambasada României la Kiev. Într-un mesaj pe Twitter, el a condamnat „atacul rusesc cu rachete îndreptat împotriva unor ținte civile, o încălcare gravă a regulilor internaționale, soldată cu pierderi de vieți omenești”

Potrivit armatei ucrainene, până la mijlocul dimineții, fuseseră lansate 75 de rachete, dintre care peste 40 ar fi fost interceptate.

La rândul său, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia a tras zeci de rachete, atacând și cu drone kamikaze de fabricație iraniană. Principalele ținte, potrivit lui Zelenski, au fost infrastructura energetică și civilii. Inițial, s-au raportat opt morți, dar se așteaptă ca numărul celor uciși să crească.

Între timp, viața în Kiev revine la normal, relatează corespondenții internaționali, metroul și-a reluat circulația, lumea iese din adăposturi.

Șeful diplomației ucrainene a apelat imediat la Occident, cerând mai multe sisteme de apărare aeriană, iar președintele Volodimir Zelenski a informat că a convenit cu cancelarul german Olaf Scholz convocarea de urgență a unei reuniuni a liderilor G7, la care să se formuleze un răspuns la atacurile Rusiei din Ucraina de luni dimineață.

Reuniunea va avea loc marți, a confirmat un purtător de cuvânt al cancelariei de la Berlin.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG