Linkuri accesibilitate

La alegerile prezidențiale din Austria nu va fi nevoie de un al doilea tur de scrutin (sondaje)


Fosrtul și, posibil, viitorul președinte austriac, Alexander Van der Bellen
Fosrtul și, posibil, viitorul președinte austriac, Alexander Van der Bellen

Președintele austriac Alexander Van der Bellen, fiul unor imigranți din Uniunea Sovietică, a evitat un al doilea tur de scrutin și se îndreaptă spre realegere, potrivit proiecțiilor de vot.

Televiziunea publică ORF a estimat, la scurt timp după închiderea ultimelor secții de votare la 9 octombrie, că liberalul Van der Bellen va câștiga cu aproximativ 54,6% din voturi. Cel mai apropiat rival al său, candidatul de extremă-dreapta al Partidului Libertății, Walter Rosenkranz, ar urma să obțină puțin sub 19 procente.

Van der Bellen, în vârstă de 78 de ani, reprezintă Partidul Verde din Austria. De asemenea, el a fost susținut de toate partidele parlamentare din Austria, în afară de Partidul Libertății, formațiunea naționalistă de dreapta a lui Rosenkranz.

Van der Bellen - căruia i se spune și „Sașa” - s-a născut la Viena, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, dintr-un tată rus aristocrat și o mamă estoniană care a fugit din Uniunea Sovietică în timpul anilor de represiune ai dictaturii lui I. V. Stalin. Sosirea Armatei Roșii, un an mai târziu, a forțat familia să fugă în sudul statului Tirol, care a fost cuprins în zona de ocupație franceză după război.

La urne s-au prezentat aproape 6,4 milioane de alegători care au votat pentru această funcție, în mare parte ceremonială, care are un mandat de șase ani.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG