Linkuri accesibilitate

La Almatî cei care comemorează victimele din ianuarie cer demisia președintelui kazah Toqaev


Comemorarea celor morți în timpul tulburărilor din ianuarie 2022, Almatî, 13 februarie 2022

Sute de oameni au organizat o demonstrație neautorizată în centrul celui mai mare oraș al Kazahstanului, Almatî, pentru a-i comemora pe cei uciși de tulburările de luna trecută din națiunea din Asia Centrală.

Participanții au cerut de asemenea demiterea președintelui Qasym-Zhomart Toqaev și judecarea fostului președinte Nursultan Nazarbaev pentru rolul lor în reprimarea protestelor. Corespondenții RFE/RL de pe teren au estimat că la manifestație participă circa 500-600 de persoane. Autoritățile din Almatî au refuzat să acorde permisiunea pentru protest.

Poliția kazahă exhumează cadavrele victimelor protestului din ianuarie împotriva voinței familiilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:46 0:00

Conform datelor oficiale, 227 de persoane, inclusiv 19 cadre ale forțelor de ordine, au fost ucise în toată țara, pe 2 ianuarie și în zilele următoare după ce o demonstrație pașnică în regiunea de vest a țării provocată de creșterea prețului la combustibil. a dus la proteste antiguvernamentale pe scară largă.

Grupurile pentru drepturile omului spun că numărul celor uciși a fost mult mai mare, oferind dovezi care demonstrează că au existat manifestanți pașnici și persoane care nu au avut nimic de-a face cu protestele printre cei uciși de forțele de ordine și de personalul militar.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG