Linkuri accesibilitate

La Chișinău au fost comemorate victimele celui mai mare val de deportări staliniste  


În viață au mai rămas doar copiii familiilor deportate în Siberia, în 1949
În viață au mai rămas doar copiii familiilor deportate în Siberia, în 1949

Un miting de comemorare a victimelor deportărilor staliniste din 6-9 iulie 1949 a avut loc la Chișinău. Supraviețuitori ai deportărilor și oficiali au depus flori și au ținut un minut de reculegere la Monumentul „Trenul durerii”, din preajma gării.

„Acum 73 de ani această palmă de pământ era zguduită de o tragedie. În noapte 5 spre 6 iulie 1949, în doar câteva ore, sovieticii au urcat în vagoane aproape 36.000 de oameni. A durat ani de zile să revină în patrie și să-și refacă viața de la zero. Mulți nici nu au apucat asta, fiind torturați și împușcați pe drum. Vorbim de cei mai buni gospodari, de femei, de bătrâni, de copii, de oameni nevinovați”, a declarat premierul Natalia Gavrilița.

„Această operațiune a fost o crimă dintr-un întreg lanț de fărădelegi și acțiuni de genocid ale regimului sovietic. Multe familii din țară au fost atinse de această dramă, drepturile oamenilor au fost călcate în picioare, indiferent de etnie și de limba pe care o vorbeau”, a spus președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Operațiunea „Sud”, care a avut loc între 6-9 iulie 1949, este considerată al doilea și cel mai mare val de deportări staliniste din fosta RSS Moldovenească. Aproape 36.000 de oameni au fost transportați în vagoane de vite în Siberia. În mare parte, erau țărani înstăriți declarați „culaci” sau mici comercianți care încurcau planurilor de colectivizare ale autoritățile sovietice.

Zilele trecute, Arhiva Națională a Moldovei a publicat online listele nominale, pe eșaloane și vagoane, ale deportaților din acest val.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG