Linkuri accesibilitate

La Chișinău are loc o „lovitură de stat parlamentară” (Iulian Chifu/adevărul.ro)


Revista presei de la București.

Ziare.com citează agora.md în legătură cu noua chemare la protest adresată de Maia Sandu cetățenilor moldoveni, după ce ieri, în ciuda protestelor din stradă, Parlamentul a legiferat trecerea Sserviciului de Informații și Securitate din subordinea președinției în cea a legislativului și altele. Președinta aleasă anunță și contestarea legii la Curtea Constitutțională, iar pe parlamentarii votanți îi numește „grup de infractori care nu respecta alegerea poporului. Cand Parlamentul se intoarce impotriva oamenilor, el trebuie dat jos”. În replica, notează Iurii Botnarenco în Adevărul, Igor Dodon o acuză că pune viața oamenilor în pericol cu manifestații pe timp de pandemie.

Iulian Chifu cataloghează situația de la Chișinău drept o „lovitură de stat parlamentară”, „coşmar al subminării democraţiei printr-o formulă de dictatură a unui fost preşedinte”. Articolul său (blogurile Adevărul) susține că „Dodon izolează Republica Moldova şi aduce sancţiunile drastice ale UE şi SUA”. Analistul crede că vor urma „schimbări în toate instituţiile statului aflate sau care reintră prin noi legi sub control parlamentar. O adevărată lustraţie realizată de către preşedintele perdant Igor Dodon dimpreună cu Partidul Shor şi grupul Pentru Moldova al transfugilor de peste tot, cumpăraţi la bucată”. Rezultatul zilei de ieri va fi, mai scrie Chifu, că „de mâine Republica Moldova intră în procedură de urgenţă de monitorizare şi evaluare a sancţiunilor generale pe care le vor aplica, deopotrivă, UE şi SUA. (…)Orice clemenţă a dispărut, orice dialog încetează, iar autorităţile şi conducerea Republicii Moldova intră în carantină mai rău decât dacă ar fi ciumaţi”.

Dar e ultima zi de campanie electorală în România și presa îndeamnă oamenii să meargă duminică la vot. Toți comentatorii sunt de părere că nimic nu e previzibil de data asta, că prezența la vot va fi mică. Promisiunile și chiar semnele de schimbare ale PSD-ului trebuie privite cu circumspecție, mai spun ei. Pesediștii sunt acum „mult mai puțin combativi”, scrie Radu Turcescu pe republica.ro. Și-au cam retras din prima linie „baronii” locali și au garnisit listele de candidați cu medici epidemiologi și infecționiști. „Ținta este clară: schimbarea percepției de partid comunist, corupt”.

Andreea Pora, revista 22, se teme de apatia alegătorilor anti-PSD. „Dacă PSD nu face ceva ca să ne scoată din minți, dacă Omul Negru nu mai e, uităm, ne culcăm pe o ureche. Iar pentru prima oară, PSD nu mai are ce grozăvie să facă, e în opoziție, pe post de chibiț, și nenorocirile din jur nu au concurență. Ciolacu, baron șmecher, cum a fost și Dragnea, știe lecția: înainte de alegeri, e bine să nu enervezi electoratul anti-PSD ca să nu-l montezi să iasă la vot. Vă amintiți 2016? Ce precaut era Dragnea, cum părea el om rezonabil după tupeistul de Ponta, cu ale lui minciuni, obrăznicii și șmecherii de cartier”. E drept, formațiunile anti-PSD se ceartă în văzul tuturor : „Dacă te uiți la cum arată câmpul de luptă dintre PNL și USR-PLUS, viitorul nu sună deloc bine. De fapt, te apucă groaza. Orgolii, lipsă de toleranță, atacuri în plină figură și sub centură, totul în numele principiilor, al interesului național, reformelor și principiilor care stau țepene ca mortul la îngropăciune”.

Numai Andrei Cornea, tot în 22, e încrezător într-un rezultat asemănător cu cel de la ultimele două scrutine din 2020, mai ales că alegerile ținute în alte țări au arătat că, în această perioadă, alegătorii preferă să păstreze partidele aflate la putere, dacă nu au derapat strigător la cer.

XS
SM
MD
LG