Linkuri accesibilitate

La Chișinău sunt întrunite condițiile pentru dizolvarea Parlamentului (Mădălin Necșuțu/G4Media)


Revista presei de la București.

La Chișinău, sunt întrunite condițiile pentru dizolvarea Parlamentului (Mădălin Necșuțu/G4Media)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:13 0:00

Din presa de la București am aflat deja că Partidul Socialiștilor, platforma Pentru Moldova (partidul Șor), dar și fracțiunea Pro Moldova condusă de Andrian Candu au votat cu 54 de voturi o declarație de dezacord față de dizolvarea Parlamentului. Se încearcă impunerea ideii că prima desemnare de prim ministru, Natalia Gavriliță, ar fi încălcat legea, așa încât propunerea lui Igor Grosu ar fi doar prima încercare de a instala un guvern. Despre fracțiunea Pro Moldova condusă de Andrian Candu, finul oligarhului Vlad Plahotniuc, Mădălin Necșuțu, care semnează articolul pe G4Media, spune că, potrivit sondajelor, nu ar mai intra în Parlament după anticipate. Jurnalistul susține că sunt întrunite condițiile pentru dizolvarea Parlamentului și organizarea de alegeri anticipate. „Legea Supremă, scrie el, este superioară ca valoare juridică declarației politice votate astăzi în Parlament”.

Aseară, premierul României, Florin Cîțu, a anunțat că România va trimite alte peste 50.000 de doze de vaccin anti COVID 19 în Republica Moldova. Anunțul a venit după ce președintele Maia Sandu a purtat discuții cu ambasadorul rus la Chișinău privind livrarea de vaccin Sputnik V, scrie G4Media.

Urmează luni de uzură pentru Partidul Acțiune și Solidaritate și aliații săi

Laurențiu Pleșca, într-un articol publicat pe contributors.ro, deplânge consecințele tergiversării nesfârșite a alegerilor anticipate în republica Moldova. Dacă Parlamentul ar fi fost dizolvat imediat după instalarea Maiei Sandu ca președinte, multe lucruri ar fi arătat diferit în țară. În situația de acum, când se așteaptă iar o decizie a Curții Constituționale, pe noua sesizare depusă de PSRM, alegerile ar putea avea loc în cel mai bun caz în iulie. Luni de uzură pentru Partidul Acțiune și Solidaritate și aliații săi. Nici dacă ar fi fost votat un guvern Igor Grosu nu ar fi fost mai bine, sabotajul actualei majorități parlamentar ar fi intrat în funcțiune imediat. „Acum, scrie Laurențiu Pleșca, ne punem întrebarea : va reuși dreapta să obțină o majoritate parlamentară în viitorul Parlament? Ori va avea nevoie din nou de un parteneriat cu un partid de centru-stânga/ stânga?”

Ioana Ene-Dogioiu de la spotmedia.ro dă de pământ cu setul de restricții convenite de guvernul Cîțu în situația creșterii explozive a numărului de cazuri de COVID 19 în România : „o mare fâsâială care dă măsura slăbiciunii periculoase și pe alocuri inepte, dar și a populismului periculos al acestui guvern, scrie ea. Pare că au fost alese măsurile care să deranjeze cât mai puțin, dar mai ales cele care să pună cel mai puțin la încercare o autoritate publică total destrămată”. Scurtarea programului magazinelor ? Mai multă înghesuială în orele de funcționare și locuri numai bune de frecventat de către elevi (mall-urile mai ales), pentru că tocmai li s-a dat o vacanță o lună de zile. Închidere în case de la ora 20 ? Înghesuială mai mare la metrou. Dar cele mai criticate rămân deciziile privind ieșirea liberă din localități necarantinate (deci exod masiv al familiilor „unde or vedea cu ochii”, mai ales în weekend-uri) și mai ales regula stabilită pentru noaptea de Înviere : se poate circula până la ora 2. „Ca de obicei, scrie Ioana Ene, singura sacrificată a fost școala”. Vacanța de o lună ar fi fost binevenită dacă anul școlar s-ar fi prelungit cu două săptămâni, nu doar cu una. Dar aici, arată jurnalista, trebuie că au făcut presiuni și părinții, trecând pe primul plan propriile proiecte de concediu.

XS
SM
MD
LG