Linkuri accesibilitate

La Chișinău a fost marcată Ziua Holocaustului (Galerie Foto)


Victimele Holocaustului au fost comemorate luni, 27 ianuarie, la Chișinău într-o ceremonie organizată la Memorialul „Victimelor fascismului”. Este și Ziua internațională de comemorare a Holocaustului, marcând eliberarea lagărului de exterminare nazist de la Auschwitz-Birkenau în 1945.

În 2016, Parlamentul R. Moldova a aprobat o declarație prin care este acceptat „Raportul final al Comisiei internaționale privind studierea Holocaustului” înființată în România și prezidată de Elie Wiesel.

Prin acel raport, adoptat în 2004, România a recunoscut oficial participarea sa la Holocaust. În declarația din 2016 se spune că parlamentul moldovean „condamnă orice tentative de ignorare și negare a Holocaustului”, care „reprezintă o mare tragedie istorică (…), resimțită din plin pe teritoriul Republicii Moldova”.

Cu aceeași ocazie, parlamentul de la Chișinău a decis ca ziua de 27 ianuarie să fie și Zi națională de comemorare a victimelor Holocaustului.

În 2016, după votul parlamentului de la Chișinău, Europa Liberă a stat de vorbă cu profesorul Michael Shafir, membru al „Comisiei Wiesel”.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Previous Next

XS
SM
MD
LG