Linkuri accesibilitate

La Geneva, s-a încheiat prima întâlnire față în față a lui Joe Biden cu Vladimir Putin


Președintele SUA Joe Biden și omologul său rus, Vladimir Putin
Președintele SUA Joe Biden și omologul său rus, Vladimir Putin

La Geneva, a avut loc prima întâlnire față în față a președintelui Statelor Unite Joe Biden cu omologul său rus, Vladimir Putin. La începutul convorbirilor au participat doar cei doi președinți, și miniștrii lor de externe – secretarul de stat Anthony Blinken si Serghei Lavrov. Au fost de fața și traducătorii ambilor președinți. Întrevederea a durat 90 de minute, iar ulterior s-au alăturat mai mulți importanți consilieri ai ambilor președinți.

In deschiderea intrevederii, cei doi lideri și-au dat mâna, dar nici partea americană și nici cea rusă, nu au dat speranțe că reuniunea va duce la rezultate importante sau la acorduri. Nu se așteaptă nicio conferință de presa comună, fiecare președinte prezentându-se singur în fața presei.

Joe Biden a spus, când a intrat în biblioteca vilei de la Grange ca este o întâlnire „a doua mari puteri” și că întotdeauna este mai bine ca discuțiile să aibă loc față în față, iar Putin a spus că speră ca aceste convorbiri să fie „productive”.

Echipa americana care a participat în aceasta a doua parte a intrevederii a fost formata de secretarul de stat Anthony Blinken, de consilierul pe probleme de securitate Nationala Jake Sullivan, de subsecretarul de stat pentru afaceri politice Victoria Nuland, ambasadorul american la Moscova, John Sullivan și doi experti din Consiliul National de Securitate – Eric Green si Stergos Kaloudis.

De partea rusa – echipa lărgită a fost formată din Serghei Lavrov, Iuri Ușarov, consilierul președintelui rus pentru politică externă, ministrul ajunct de externe, Serghei Ryabkov, generalul Valeri Gherasimov – șeful Statului Major al Armatei ruse, ambasadorul Moscovei la Washington – Anatoli Antonov, cât și emisarii Kremlinului în Ucraina și Siria, ca și purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.

La conferinta de presa a presedintelui Vladimir Putin, care a durat aproape o ora - acesta a spus că nu a remarcat vreo „ostilitate” și că in opinia sa, discutiile au fost „mai degraba constructive”. Unul din lucrurile asupra caruia s-a cazut de acord, dar mai sunt de stabilit detalii tehnice, a spus Putin – este reintoarcerea ambasadorilor lor care au fost reciproc expulzati. Vladimir Putin a spus că subiectul drepturilor omului in Rusia și cazul lui Aleksei Navalnii a fost „atins”, dar , la intrebarile jurnalistilor, liderul de la Kremlin a replicat cu critici la adresa situatiei drepturilor omului in Statele Unite. In opinia lui Putin „Navalnii a incalcat legea”, iar organizatia sa este „extremistă”.

Vladimir Putin l-a caracterizat pe liderul de la Casa Alba drept un lider experimentat, echilibrat si că este „foarte diferit” față de predecesorul său. Putin a spus si ca nu a fost invitat la Casa Albă.

În conferința sa de presa, presedintele Joe Biden a spus că amindoi liderii au vorbit despre răspunderile pe care le au amindoi liderii pentru securitatea mondiala. In ceea ce priveste drepturile omului, presedintele american a spus ca subiectul Alexei Navalnii a fost pe agenda și ca drepturile omului „vor fi mereu pe agenda”, deoarece fac parte din valorile democratice promovate de Statele Unite. Presedintele Biden a mai spus și că subiectul libertatii de expresie in Rusia a fost discutat, ca si cel al Radio Europa Libera/Radio Libertatea si al legii agentilor străini.

In opinia liderului american, ar trebui să existe o stabilitate strategica și că acest subiect a fost discutat in detaliu in legatuta cu controlul armamentelor si ca s-a ajuns la ideea unui dialog bilateral strategic.

Presedintele american a spus ca s-a discutat si despre securitatea cibernetică, care este un subiect important pentru ambele țări.

Joe Biden a mai spus si ca Statele Unite sprijina suveranitate si integritatea teritoriala a Ucrainei și și-a exprimat îngrijorarile despre situatia din Belarus.

In ceea ce priveste tonul acestei intilniri el a fost caracterizat ca unul „pozitiv”, chiar dacă in unele subiecte de dezacord.

Raspunzind la o intrebare, presedintele Joe Biden a spus și ca „ultimul lucru pe care il vrea acum Vladimir Putin este un nou Razboi rece” cu Statele Unite.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG