Linkuri accesibilitate

La Mariupol, portul strategic de la Marea Azov, continuă luptele


Mariupol, 20 aprilie 2022

La Mariupol, portul strategic de la Marea Azov, continuă luptele care se concentrează acum asupra combinatului siderurgic Azovstal, ultimul bastion al rezistenței ucrainene din oraș. Majoritatea militarilor baricadați în combinat aparțin controversatului Batalion Azov, o grupare paramilitară ucraineană a cărei existență este deseori folosită ca pretext pentru a justifica pretinsa «denazificare» a Ucrainei de către forțele ruse.

Batalionul Azov, o grupare paramilitară compusă din voluntari și creată pe 5 mai 2014, a fost integrat în toamna aceluiați an în Garda națională a Ucrainei (echivalentul unei jandarmerii) și s-a remarcat când luptătorii săi au recucerit orașul Mariupol de la separatiștii pro-ruși.

Mariupol: un oraș cândva prosper din Ucraina, transformat in cimitir
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:13 0:00

Autoritățile locale din Mariupol au anunțat între timp un acord preliminar cu partea rusă pentru deschiderea unui coridor umanitar pentru evacuarea în siguranță a aproximativ 6.000 de civili. Dacă planul se concretizează, ar fi primul culoar umanitar deschis la Mariupol din 5 aprilie.

Primarul acestui oraș, refugiat între timp, a declarat presei că la Mariupol se mai află cam de 100.000 de locuitori, majoritatea „fără apă, căldură sau alimente”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG