Linkuri accesibilitate

La Moscova a fost arestat bancherul Oleg Vlasov, în cadrul dosarului numit „laundromat-ul moldovenesc”


Oleg Vlasov, fostul președinte și proprietar al băncii rusești Baltika a fost arestat la Moscova, informează RBC cu referire la serviciul de presă al tribunalului Tver.

Vlasov este acuzat de crearea unei comunități criminale care se ocupa de tranzacții valutare ilicite, ce aveau drept scop retragerea fondurilor din Rusia și transferul banilor în conturile unor nerezidenți.

Surse din cadrul Comitetului de investigație al Rusiei, citate de RBC, au specificat că Vlasov este oficial suspectat de faptul că face parte dintr-o schemă frauduloasă de spălare a banilor, în care mai sunt implicați businessmenii moldoveni Veaceslav Platon, Vladimir Plahotniuc și Alexander Korkin, ultimul arestat și el mai devreme la Moscova în dosarul numit și „laundromat-ul moldovenesc”.

Potrivit acelorași surse, organele de anchetă din Rusia îl consideră pe Vladimir Plahotniuc și pe Veaceslav Platon figurile-cheie ale „landromat-ului moldovenesc”.

Este vorba de perioada 2011 până în 2014 și spălarea a 22 de miliarde de dolari din băncile rusești, prin intermediul instanțelor și băncilor din Moldova, în baza unor hotărâri judecătorești ilegale în privința unor datorii false.

Bani veneau, în principal, în conturile Moldindconbank, de unde erau redirecționați către băncile elvețiene.

Prima persoană arestată în acest dosar a fost Alexandr Korkin, unul dintre acționarii băncii Victoriabank, al cărei proprietar ar fi fost Vladimir Plahotniuc. De asemenea, autoritățile ruse au solicitat extrădarea lui Veaceslav Platon, condamnat la 17 ani de închisoare în Moldova, dar au primit refuz.

XS
SM
MD
LG