Linkuri accesibilitate

La Moscova, organizația Alianța medicilor, pusă pe lista de organizații considerate „agenți străini”


Doctorița Anastasia Vasilieva, președinta organizației Alyans Vrachei, audiată într-un tribunal din Moscova, 29 ianuarie 2021
Doctorița Anastasia Vasilieva, președinta organizației Alyans Vrachei, audiată într-un tribunal din Moscova, 29 ianuarie 2021

Ministerul Justiției din Rusia a adăugat organizația profesională medicală Alianța medicilor (Alyans Vrachei) la lista sa controversată de organizații considerate „agenți străini”. Ministerul a anunțat că organizația nonguvernamentală a primit finanțare externă și că s-ar angaja în activități politice. Ministerul nu a oferit niciun fel de detalii.

Alianța medicilor este condusă de oftalmologul Anastasia Vasilieva, care l-a tratat în trecut pe liderul opoziției Aleksei Navalnîi. Organizația, fondată în 2018, luptă pentru salarii corecte și condiții de muncă pentru profesioniștii din domeniul medical. Vasilieva a fost reținută de poliție pentru câteva zile în ianuarie, în ajunul mitingurilor masive împotriva arestării activistului anti corupție și critic acerb al Kremlinului. Ieri avocatul Pavel Cikov de la organizația de apărare juridică Agora a anunțat că ministerul a depus o plângere și împotriva unei ale organizatii neguvernametale Nasiliyu.net, una dintre cele mai importante organizații din Rusia care abordează violența domestică. Nasiliyu.net a fost adăugat pe lista „agenților străini” în decembrie anul trecut.

Potrivit lui Cikov, guvernul a considerat că activitatea Nasiliyu.net în „publicitatea problemei violenței domestice”, „ in crearea condițiilor pentru ca victimele să știe unde să apeleze pentru ajutor” și „ prin participarea la promovarea și desfășurarea campaniilor care vizează adoptarea unei legi împotriva violenței în familie”, toate acestea ar trebui considerate„ activitate politică ”și ar justifica încadrarea ei pe lista ” agentilor străini”.

Guvernul de la Moscova a considerat, de asemenea, că apelurile publice ale ONG-urilor pentru ca agențiile guvernamentale „să ia măsuri pentru a proteja victimele violenței domestice” în timpul pandemiei de coronavirus drept o „activitate politică”. Plângerea menționează, de asemenea, că site-ul web Nasiliyu.net include informații de contact pentru centrul de criză Anna, pentru victimele violentei domestice - care a fost, de asemenea, listat ca „agent străin”.

Ministerul solicită unei instanțe să amendeze Nasiliyu.net de la 300.000 la 500.000 de ruble (4.000 la 6.800 dolari) și o amendă de până la 300.000 de ruble împotriva directorului ONG-ului, Anna Rivina.

Nasiliyu.net a fost fondată în 2015 și a fost înregistrată ca ONG în 2018. În decembrie 2020, a fost listată ca organizație „agent străin”, denumire pntru care organizatia face apel în instanță.

Când Nasiliyu.net a fost inclus pe listă, Rivina a scris pe Facebook că organizația a fost vizată „95 la sută din cauza proiectului nostru de lege privind violența în familie și 5 la sută datorită sprijinului nostru pentru drepturile LGBT”.

Așa-numita legislație a agenților străini din Rusia a fost adoptată în 2012 și a fost modificată în mod repetat. Legea cere organizațiilor neguvernamentale care primesc asistență externă și pe care guvernul le consideră angajate în activități politice să fie înregistrate, să se identifice ca „agenți străini” și să se supună auditurilor guvernamentale.

Modificările ulterioare ale legii au vizat mass-media finanțate din străinătate, inclusiv serviciul rusesc al RFE / RL, alte șase servicii de știri în limba rusă ale RFE / RL și televiziunea Current Time.

Human Rights Watch a descris legislația rusească privind agenții străini ca fiind „restrictivă” și menită „să demonizeze grupurile independente”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG