Linkuri accesibilitate

La Praga a început procesul fostului premier ceh Andrej Babiš, acuzat de fraudă


Opozanți ai politicianului au instalat o cușcă în fața Tribunalului municipal de la Praga în care stătea un bărbat cu o mască a lui Babiš pe față, 12 septembrie 2022.
Opozanți ai politicianului au instalat o cușcă în fața Tribunalului municipal de la Praga în care stătea un bărbat cu o mască a lui Babiš pe față, 12 septembrie 2022.

Fostul premier ceh și posibil candidat prezidențial Andrej Babiš a apărut luni în fața Curții municipale de la Praga, sub acuzația de fraudă în așa-numita afacere „Cuibul Berzei”, relatează agenția DPA.

Miliardarul de 68 de ani, fondator al partidului populist ANO, a declarat la proces că acuzațiile împotriva sa sunt „motivate politic”.

Babiš e acuzat de complicitate la fraudă în legătură cu obținerea în 2008 de subsidii de aproximativ două milioane de euro din partea Uniunii Europene pentru stațiunea balneară Cuibul Berzei (Čapí Hnízdo”) din Cehia.

La vremea respectivă, Babiš era (este și acum) șeful unui imperiu financiar de proporții, Agrofert, care avea afaceri în agricultură, industria alimentară, industria chimică și în media.

Fondurile europene erau destinate însă întreprinderilor mici și mijlocii. Agrofert a returnat subsidiile pentru stațiunea balneară, situată la 50 de kilometri sud de capitala cehă Praga.

Procesul ar putea dura ani buni, notează DPA.

Andrej Babiš a fost șeful cabinetului Cehiei între 2017-2021, iar observatorii scenei politice din această țară spun că el va încerca să-i urmeze actualului președinte ceh Miloš Zeman, la alegerile prezidențiale din ianuarie anul viitor.

Luni, opozanți ai politicianului au instalat o cușcă în fața Tribunalului municipal de la Praga în care stătea un bărbat cu o mască a lui Babiš pe față.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG