Linkuri accesibilitate

„Nu ajunge la Parlament cuvântul poporului, cuvântul omului de la țară nu ajunge!”


Valentina Ursu în dialog cu locuitori din Telenești și cu liderul Partidului Național Liberal din România, Ludovic Orban.

Ultimele sondaje de opinie arătau că în Republica Moldova puțini sunt cei care se gândesc cu încredere la ziua de mâine, în timp ce mulți se raportează cu neîncredere la viitorul imediat. Cum își gestionează moldovenii incertitudinea și frica pentru ziua de mâine? Căutăm răspuns la acest sfârșit de săptămână. „Nici trecutul nu a murit, nici ziua de mâine nu a sosit”, este constatarea mai multor oameni cu care am discutat la Telenești. Îngrijorător pentru ei este faptul că sunt conduși de politicieni de proastă calitate, iar incultura, prostia și obrăznicia au devenit criterii și atuuri de promovare. În țară va trebui să se ducă o luptă foarte grea cu această categorie, care a impus regulile junglei. Doar nume respectate și patrioți adevărați mai pot readuce Moldova pe calea cea bună. Îi vor găsi, îi vor avea? Trecătorii cu care am discutat ocazional la Telenești nu pot decât să nădăjduiască, pentru că în vremuri grele disperarea devine ambianță cotidiană.

„Cuvântul nostru nu ajunge la urechile lor”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:34:00 0:00
Link direct

– „Îi mare disperarea! Trăim și noi cum putem. Pensia-i mică, iaca zic că ne ridică, ne ridică, dar ce-i la un pensionar care are 1.200 de lei îi mai dă un 60 de lei acolo și ce-i ajută asta?... Când ar da prețurile oleacă mai în jos, de-amu fie și așa pensia, dar să dea prețurile mai jos.”

Europa Liberă: Dar a cui vina e mai mare – a cetățeanului care alege sau a politicianului pe care l-ați ales?

– „Bineînțeles că a politicianului, noi ce putem să facem…”

La piața din Telenești
La piața din Telenești

Europa Liberă: Ales de dvs., alegătorii.

– „Apoi da, ales, că noi ne-am gândit că o să fie bine, dar acum…”

Europa Liberă: Dvs. când îi alegeți, îi alegeți pentru promisiunea pe care v-o fac sau pentru omul care vorbește în fața dvs., sau pentru programul partidului?

– „Noi îi alegem, că toți sperăm înspre bine, dar noi în loc de bine mai tare ne adâncim, că așa ne-a adus puterea la greutățile acestea.”

Europa Liberă: Cine e cu greșeala – politicianul sau cetățeanul?

– „Cetățeanul, că nu știe ce face. De-amu am pierdut încrederea în toți, nici nu ne vine a duce la alegeri. Pe oricine vom alege, tot așa în caloși o să umblăm și bătând din tălpi, nimeni n-o să ne facă niciun bine nimic. Iaca ne pare rău că noi am ieșit la pensie, că am lucrat în tepliță (seră) o grămadă de ani, udă la picioare, în caloși și am ieșit cu 700 de lei. Apoi ce asta-i dreptate? Iaca venim și drăngănim din picioare și încă n-am vândut nimic, șed și aștept să fac de-o cheltuială.”

Europa Liberă: Acum au promis că vor aduce deputatul mai aproape de problemele cetățeanului, că vor fi aleși deputați și pe circumscripție. Se va intersecta interesul lui cu interesul Dvs.?

– „Cam nu cred. N-avem nicio speranță, îi și mai greu decât cum a fost, totul se scumpește, a noastră marfă pe care o muncim noi o dăm, îi naturală, nu-i stropită cu nimic, și iacă-tă nu merge.”

Europa Liberă: Dacă dvs. ați fi acolo, în Parlament, în fruntea statului, ce ați decide?

– „Ne-am uita și la țăranul ista cât de puțin măcar, nu chiar așa ca cum să iau eu că-s parlamentar, dar cât de puțin i-aș da și la aist care muncește din greu.”

– „Uitați-vă cât îi de săracă lumea. Noi îi trimitem în Parlament ca să-și îndeplinească promisiunile cu care ei vin la alegeri. Ian vreun partid măcar să iasă și să vadă cu ce promisiuni a venit la alegeri și câte s-au îndeplinit dintr-însele. De exemplu, să iasă în fața poporului: „Iaca, v-am promis ceea, ceea, ceea și am îndeplinit nimic ori ce-am făcut noi”. Ei trebuie să-și dea darea de seamă în fața poporului.”

Europa Liberă: Dar Dvs. îi întrebați atunci când vin să vă ceară votul?

– „Dar unde stau ei? Eu, un om simplu, pe cine să-l întreb, cine mă ascultă pe mine? Ce eu pot să-i fac d-lui observație?”

Europa Liberă: Dar nu mergeți la întâlnire cu politicianul care vă cere votul?

– „Mergem la întâlnire cu politicianul care ne cere votul, numai că acolo când dai să deschizi gura și să spui un cuvânt, apoi șed patru-cinci polițiști și te-au scos de-o mânecă afară și-ți scriu acolo în dosar că ești beat, ori ești incapabil, nu știi ce vorbești și cuvântul nostru nu ajunge la urechile lor. Nu ajunge la Parlament cuvântul poporului, cuvântul omului de la țară nu ajunge!”

Europa Liberă: Dvs. constatați niște probleme, dar sugerați soluții. Ce trebuie de făcut ca să se schimbe situația în bine?

– „Trebuie ca fiecare parlamentar să meargă să vadă cum trăiesc oamenii, nu să șadă acolo cu fundurile lipite de scaun. Și ei discută legi, discută ceea, dar la țară nu se duc să vadă cu ce trăiește lumea. Ce gânduri au ei, ce greutăți au ei, cu ce-și trimit copiii la școală, cu ce fac focul, cu ce plătesc lumina la țară oamenii? Gazul noi îl primim din Rusia cu un procent și ei ni-l măresc de trei-patru ori.”

Europa Liberă: Acum s-au micșorat tarifele la gaze.

– „Da, s-au micșorat. Ne bucură, dar tare-i mare distanța asta de la zis și până la făcut. Dolarul s-a ieftinit, euro s-a ieftinit. Ce ne-au nouă dat mai în jos? Lumina, noi de când avem valuta, dolarul mai mic? Încă din vară. De ce nu s-a dat? S-a ieftinit, dintr-odată să dea. Noi n-o să trăim bine în țara asta, pentru că plătim nalogurile (impozitele) lumea asta săracă, care trăim cu vreo doi bănuți, dar statul de unde să aibă bogății? E foarte multă nedreptate, foarte multă nedreptate. Și noi o să ne batem tot pe loc și pe loc până n-o să schimbăm, cu totul să se schimbe conducerea, de tot. Eu numai nu înțeleg cine o să vină ca să facă dreptate…”

Europa Liberă: Vedeți? Problema problemelor e că îi dați jos pe cei care nu vă plac, dar pe cine-i aduceți în loc?

– „Nu știm dacă lumea o să meargă la votare încă, căci lumea a pierdut toată încrederea în toacă conducerea, în toți politicienii noștri a pierdut încrederea. Noi avem 25 de ani de când tot alegem, alegem, alegem cu speranța că o să fie mai bine, că o să fie mai bine…”

Europa Liberă: Ce semănați, aceea culegeți ca și alegători.

– „Da, ceea ce semănăm, aceea culegem ca alegători, numai că noi alegem una și suntem minciuniți...”

– „Ai încredere într-înșii, dar ei luptă numai pentru scaun și buzunar. Vai de capul lor, dă-i dracului, nici să nu-i aud.”

Europa Liberă: Dar o să mergeți să votați?

– „O să merg, cum altfel? Ca cetățean o să-mi fac datoria, dar pe cine voi alege, voi vedea. Mie îmi pare că oleacă conștiința populației s-a mai ridicat și ei cam se tem de ceea ce fac ei acolo.”

Europa Liberă: În următorii patru ani, lucrurile pot să se schimbe, după alegerile din toamnă?

– „Poate, dacă va fi o echipă mai conștientă care să vadă nevoile poporului, nu să vadă numai interesele lor.”

Europa Liberă: Echipa asta din cine trebuie să fie alcătuită?

– „Din oameni cinstiți, cunoștințele lui să le dea nu numai pentru buzunarul lui, dar pentru tot poporul, că doar noi suntem un neam.”

Europa Liberă: Dar populația e unită? Moldovenii sunt o națiune care se unesc?

– „Cam greu. Fiecare cu gospodăria lui și dacă și-o făcut unul o poartă bună, apoi se invidiază…”

Europa Liberă: De ce se trăiește greu în Moldova?

– „Din cauza conducerii asta-i tot. Dacă ne-au dezbinat în toate părțile, lumea fiecare cu conștiința lor, cu logica lor. Racul, broasca și o știucă, iată așa-i. Ce pot să spun eu, o femeie simplă? Dacă conducerea văd că așa fac, apoi noi… așteptăm…”

Europa Liberă: Așteptați o viață mai bună?

– „La noi de-amu, ca să zic așa, nu-i atâta, îi pe aici, dar avem nepoței…”

Europa Liberă: Când au greșit politicienii, care sunt păcatele lor cele mai mari?

– „Corupția, asta face totul la noi.”

Europa Liberă: Dacă e corupție, e și sărăcie; dacă e sărăcie, e degradare.

– „Da, e sărăcie, e degradare... Ori Unire, dar Unirea n-a fost și nici n-o să fie, probabil, cu toate că acolo pensiile în România îs altele, nu-s de-ale noastre. Dar noi, iată, ne ocupăm cu ceva. La vârsta mea, cam greu, dar o copeică înainte se adaugă acolo. Pe unde câștigăm, pe unde pierdem… Sunt optimistă, pentru că am nepoței și sper să fie un viitor.”

Europa Liberă: Cine face viitorul țării?

– „Poate aiști mai tineri, când s-or schimba ceilalți.”

Europa Liberă: Faptul că în toamnă o să votați în baza unei noi reforme electorale – și pe circumscripție, și pe listă de partid – vă ușurează, într-un fel, alegerea?

– „N-aș zice, fiindcă cum a fost, așa și sunt. Multă lume n-o să iasă, că vede că nimic nu s-a schimbat până acum.”

Europa Liberă: A nu participa la vot înseamnă că după asta patru ani nu mai ai de la cine să ceri.

– „Lumea încă nu știe unde s-o apuce – la dreapta ori la stânga.”

Europa Liberă: Dar de ce această rătăcire?

– „De la cap peștele se strică.”

Europa Liberă: Va fi capabilă „coada” să curețe „capul” peștelui?

– „Lume e puțină în Moldova. Nu vedeți că au rămas alde noi și tineret e puțin? Pleacă absolut toți, toți pleacă. Eu, de o pildă, îs din sat, eu mă uit în stânga, în dreapta, la deal, la vale – am rămas alde noi așa, în rest, case pustii și nici nu se vând, că nu au cui.”

Europa Liberă: Bună ziua!

– „Bună ziua!”

Europa Liberă: Valentina Ursu sunt de la radio. Care e miza acestor alegeri din toamnă, ce se va decide?

– „Care radio?”

Europa Liberă: Radio Europa Liberă.

– „Se va decide că Plahotniuc o să ocupe toată Moldova și gata. Iaca ce o să se întâmple. Altceva ce poate să se întâmple?”

Europa Liberă: Dvs. veți fi stăpânii votului.

– „Păi da, dar ce folos? O să-i cumpere. Vedeți cum se cumpără? Iaca, cum a fost Șor la noi. Ce n-a fost Șor la noi? A fost aici Șor! Pentru o mâncare a venit omul de la 30 de kilometri.”

Europa Liberă: Și pe ce cale merge Moldova astăzi?

– „Tineretul pleacă…”

– „Toată forța care putea să decidă ceva în această republică îi plecată și au rămas, mă scuzați, într-adevăr, cum zic ei, „bîdla” (dobitoace). O să dați în efir (eter)? Puteți să dați, nu mă tem. Dvs. întrebați-i pe acești din sate cum se pregătesc ei de alegeri și cât o să ia pentru un vot.”

Europa Liberă: Ce trebuie să se întâmple în statul acesta…

– „Mă tem a spune, mă tem a spune.”

Europa Liberă: …ca lumea să recâștige încrederea?

– „Mă tem a spune!”

Europa Liberă: Deseori vă puneți întrebarea: A cui e vina, păcatul că s-a ajuns la această stare?

– „A noastră.”

– „Mentalitatea noastră, mentalitatea lumii. Ei, cum să-i dovedești omului că-i mai bine să trecem cu Europa, că-i mai bine să trecem, chiar să ne alăturăm cu România cum am fost? Nu, el spre Rusia, când Rusia nu are nimic, nu ne-a adus nimic, nu ne face nimic.”

– „Numai război…”

– „De acolo vin patroane, gloanțe, tancuri, ce vrei…”

Europa Liberă: Și societatea e dezbinată?

– „Da, desigur, da.”

Europa Liberă: Și cetățenii Republicii Moldova, de ce nu se unesc în jurul unei idei, ca să tragă jugul împreună, să scoată Moldova, așa cum spun ei, de pe muchia asta de prăpastie?

– „Noi ani de zile am trăit în Uniunea Sovietică și mulți încă stau cu nădejde că poate se va întoarce, că le-a fost mai bine atunci și nu înțeleg că binele e înainte, spre Europa.”

Europa Liberă: Dar au trecut 26 de ani totuși?

– „Au trecut, da.”

– „Și-apoi fiecare, eu vă spun, caută unde-i mai ușor. Chiar hai să-l luăm pe același Dodon, nu mă tem să-i spun, și-a găsit locul unde să atragă lumea ca să fie el între primii, dar să fi fost cu altcineva, ședea la coadă undeva acolo. Caută fiecare să tragă pătura asupra lui, ca să-i fie cald pe scaune.”

Europa Liberă: Dacă populația nu ar fi afectată de sărăcie, ar gândi altfel?

– „Ar gândi altfel, da, numaidecât.”

– „Ar fi suverană. Când omul e bogat, el nu-i influențat, dar așa, mă rog. Cu asta eu m-am lovit și nu numai o dată, eu sunt participant la războiul de la Nistru. Îmi pare rău că atunci, în ’92, noi am predat toate armele celea și nu ne-am dus la Chișinău să facem o lustrație și avea să fie totul normal, poate Moldova mergea pe altă cale, dar așa…”

Europa Liberă: Dar de fapt…

– „De atâta eu și zic, pentru că colegii mei când mă întâlnesc și când am zis eu chestiile astea, ei au spus că „da, înțelegi, dar încă nu-i timpul”. Niciodată nu-i timpul la noi – nu-i timpul să ne unim, nu-i timpul să ne rupem de Rusia, nu-i timpul să trăim bine, nu-i timpul să fim bogați…”

– „Să mai așteptăm, să mai așteptăm…”

– „Aveam 43 de ani atunci, acum am 69.”

Europa Liberă: Cum vedeți reglementarea problemei transnistrene?

– „N-o văd. Atâta timp cât șede așa un jandarm de mare în spatele ei, n-o văd.”

Europa Liberă: Rusia?

– „Da!”

– „Da, da, da.”

– „Asta este tot și nici Europa nu prea se grăbește să facă ceva aici, așa că ei îs cu problemele lor acum.”

Europa Liberă: Și atunci dacă Moldova rămâne un stat divizat, cum merge pe o cale corectă?

– „Păi, asta e și situația, că trebuie să ne hotărâm noi întrebarea în republică, dacă o putem numi republică, și pe urmă, dacă vom fi atractivi, o să vină și ceilalți la noi. Altfel n-au să vină.”

Europa Liberă: Dar, de fapt, astăzi Transnistria îngreunează viitorul țării?

– „Transnistria e o piatră de moară de gâtul Moldovei. Dvs. nu vedeți ce a spus deunăzi Karasin, când a fost aici? Că niciodată Rusia nu-și va scoate armata. Sunt interese geopolitice, sunt da, dar noi hai să ne coborâm pe pământul nostru și să vedem ce facem. Pentru că uitați-vă că nu mai are cine lucra. Toată forța (de muncă) îi plecată.”

– „Au rămas numai pensionarii…”

– „Iată acum 5.000 de cereri de lucrători medicali stau la Ministerul Sănătății al României să-i primească la lucru acolo. E o țară mai atractivă; acum la dânșii s-au ridicat salariile la medici cam la 60.000 de lei de-ai noștri. Ce facem noi cu 3.000 de lei pe care-i dăm la un medic aici, îl plătim? Iarăși el o să stea cu mâna întinsă la bolnav ș.a.m.d., așa că Transnistria, asta e piatra de moară legată de gâtul nostru și ne îneacă.”

Europa Liberă: Ce clasă politică merită să conducă Moldova?

– „Niciuna. Cei care au fost trebuie măturați toți absolut și să facem într-adevăr un pas înspre Patria-mamă, înspre Țara-mamă.”

Europa Liberă: Dar până la Unirea cu România, până atunci moldovenii trebuie să știe cum își fac ordine în casa lor, cetățenii statului acesta?

– „Am impresia că nu mai este nimeni în Moldova care știe într-adevăr ce ne trebuie nouă și cum să facem ordinea asta, pentru că potențialul care putea să schime ceva îi plecat.”

Europa Liberă: Dar o să faceți alegerea în toamnă?

– „O să facem, o să facem o alegere.”

– „Da, da, da, numaidecât, da!”

Europa Liberă: Problema e că, dacă sunteți nemulțumiți de cei care guvernează, îi dați jos și-i aduceți pe cine?

– „N-o să-i aducem noi, fiindcă o să fie puțini cei care înțeleg cum e situația. Cum v-am spus, mătușa Ioana dintr-un sătișor de la 30 km a venit s-o hrănească și o să-i dea vreo 200 de lei de la Șor, d-apoi cum.”

– „Avem și în Codul Penal un articol foarte interesant: coruperea alegătorilor. Dar nu știu de ce n-am văzut eu vreun dosar iată chiar la Telenești.”

Europa Liberă: Dar Dvs. mai aveți modele de politicieni în societate?

– „Nu, nu, nu văd.”

Europa Liberă: Și următorul Parlament, ce probleme ar trebui să soluționeze prioritar?

– „În primul și în primul rând, cred că poziția Republicii Moldova față de Transnistria, față de bătrâni, față de sectorul medical, față de poliție, procuratură și justiție. Iată acestea-s problemele-cheie. Dacă nu vor reforma într-adevăr într-un timp scurt justiția, pentru că justiția nu-i numai judecătoriile sau judecătorii. Dacă ar fi iată aceste organe să fie depolitizate, să fie ele autonome, să activeze într-adevăr cum scrie buchea legii, atunci putem să mai vorbim că ieșim… dar așa, e o justiție selectivă, e la ordin; de procuratură nici nu mai vorbesc, că-i asuprită și-i controlată la fiecare pas și-i influențată de politic, dar când vorbim despre politic, ajungem la un singur om (râsete) – Vladimir Plahotniuc. Și Plahotniuc și-a făcut un imperiu, nu mai

este el așa de hâtru că toate celea prevede și tot analizează și tot. Acolo el are analiști, economiști, juriști și-s cei mai buni. Imperiul acesta e ca un strugure de poamă – sus stă bobița cea mai mare și în jos merg din acești mai mititei și toți vor să mănânce bine și să trăiască bine. Și ei trăiesc bine și-s plătiți bine, și ei nu vor să cedeze absolut și nu vor ceda de bunăvoie absolut niciun milimetru, împotriva lui să vorbească sau împotriva la alții. Istoria ne spune că răul are un sfârșit. Toate imperiile au căzut și o să cadă și acesta. E clar că e chestie de vreme, când o să-i vină timpul, dar cred că o să-i vină că așa nu se mai poate de suportat toate astea.”

Europa Liberă: Ce e mai valabil pentru această situație – mintea moldoveanului cea de pe urmă sau măcar un al 12-lea ceas?

– „Noi am pierdut-o și acea de pe urmă…”

– „Cred că într-al 12-lea ceas, că după dânsul vine al 13-lea, dar după mintea cea de pe urmă nu mai vine nimic. Vine o disperare că, iaca am greșit, că m-au amăgit, ce-am făcut…”

Europa Liberă: Ce sugestii aveți pentru politicieni, ce-i sfătuiți?

– „Să-și dea demisia!”

– „O! Să-și dea demisia, că și-au trăit traiul și și-au mâncat mălaiul, cum se spune în popor, că nu mai au mai departe nicio stimă.”

– „Aleșilor noștri nici în pântece la mamele lor nu le-a fost atât de bine ca aici în fotolii acestea și nu se mai dau ei duși cu binișorul de acolo, de bunăvoie.”

– „D-apoi cum dară, da, da, da…”

Europa Liberă: Adunăm aici voci, la Telenești, despre situația din Republica Moldova și despre ce se va decide în toamnă la alegerile parlamentare.

– „80% din populație n-are nicio informație și n-are nimic. Uitați-vă ce se face cu Șor, cel care te-a bătut, te-a furat… E ca și pe vremea lui Stalin – cel care i-a decapitat și i-a dus prin Siberii la acela i-au bătut din palme. Fix așa e și acum. Noi n-avem intelighenție, n-avem nimic, toți sunt plecați; suntem prinși în lanțurile celor care ca și în natură – am tăiat sfecla și a ieșit buruianul. Și acum îi numai buruian peste tot.”

Europa Liberă: Și vedeți și o rază de soare, o soluție?

– „Nu, nu văd nimic. Nu știu, doar să moară toți aceștia și pe urmă să vină alții.”

Europa Liberă: Valentina Ursu sunt de la radio.

– „Ooo, bună ziua! Vă ascultăm și aici avem un radio și mă bucur să vă cunosc.”

– „Vă ascultăm permanent!”

Europa Liberă: Am ajuns aici, la Telenești, cu microfonul Europei Libere, ca să ne spuneți pe ce cale merge Moldova și încotro va ajunge statul peste patru ani?

– „Moldova ar trebui să țină parcursul european, pentru că asta-i salvarea noastră ca națiune, numai spre Europa. Sunt forțe care se străduiesc să dezbine societatea. Și politicienii ar trebui să nu ducă așa o politică și o vină, pe de o parte, declară parcursul european, dar pe de altă parte… Se observă foarte bine lucrul acesta, nu știu lor cum le pare, că ne amăgesc, pentru că ei nu fac nimic, politicienii, ca Moldova să ajungă în spațiul european. Eu nu mă identific cu politicianul că nu mai știu cu cine să mă identific. Eu nu mai cred.”

Europa Liberă: Dar o să mergeți să votați?

– „Eu o să merg ca să nu-mi rămână votul acolo, sincer vă spun. Eu la votare merg de fiecare dată. Înainte de votare vin și ne promit, ne ademenesc, dar după ce câștigă votul nostru, ei trec dintr-un partid în altul. Dar el a venit să mă întrebe: „doamnă sau populația care m-ați votat, îmi dați voie să trec dintr-un partid în altul”? El doar acolo îi datorită votului nostru, n-a nimerit așa, pur și simplu. Noi am avut încredere și i-am votat.”

Europa Liberă: Cum credeți, de ce trec dintr-un partid în altul?

– „Pentru ca să-și apere interesele proprii. Au business, au afaceri. Eu cred că numai asta pe dânșii îi atrage. Ne mișcăm parcă un pas înainte și oleacă înapoi; un pas înainte, doi înapoi. Ca racul, așa.”

Europa Liberă: Eu uneori pun întrebarea: dacă cetățeanul, ca Dvs., ar fi în locul politicianului pe care tot Dvs. l-ați ales, credeți că ați fi în stare să faceți mai mult decât fac cei de sus?

– „Eu, dacă aș fi un politician, m-aș gândi și la popor, pentru că ei datorită nouă stau acolo în fotolii calde, dar după ce nimeresc în Parlament uită de noi. Și e un păcat foarte mare, o să-i blesteme generații de-a rândul. Ei să se gândească și la Cel de Sus, că tot undeva este dreptate. Au fost politicieni despre care acum nu știe nici dracul unde-s ei. Au stat acolo în fotolii în Parlament și au ros fundul la pantaloni atâția ani și au dispărut din politică, dar totuna stau undeva ascunși așa ca șopârla când scoate capul din nisip. Tot așa stau și numai așteaptă să aibă condiții favorabile și au să scoată capul și iar mai departe au să facă porcării de-ale lor.”

Europa Liberă: Ce vor decide aceste alegeri parlamentare din toamnă?

– „Eu cred că n-o să decidă nimic. Eu așa mă gândesc că voturile o să fie fraudate; votul nostru o să fie fraudat. Ei, dacă și-au pus în gând să ajungă așa persoană acolo, apoi aceea ajunge. Îl votează lumea, nu-l votează, el ajunge prin interesele meschine pe care le are conducerea țării.”

Europa Liberă: Credeți că politicienii nu știu că populația uneori vorbește de rău la adresa lor?

– „Ei știu, ei știu foarte bine lucrul acesta, dar ei îs obraznici. Ei se gândesc numai la buzunarele lor.”

– „Suntem disperați din cauza politicienilor. Ei tot timpul ne amăgesc. Nu ne au de cetățeni, nu ne au de oameni absolut.”

Europa Liberă: Dvs., alegătorii, sunteți cei care-i mandatați să meargă să decidă soarta țării.

– „Noi le dăm votul și ei cum se văd acolo, în Parlament, ei nu stau într-un partid în care, de pildă, eu l-am ales. El ar trebui să stea în partidul în care a fost ales de popor, dar pe deputați îi cumpără ori se dau singuri, de bunăvoie, ori îi amenință cineva și ei trec într-un partid unde le convine.”

Europa Liberă: Și aceste alegeri din toamnă ce vor decide, care e miza lor?

– „Off, cum să vă spun? Eu nu văd schimbări, pentru că oricum ar câștiga, el totuna o să se dea în acel partid care o să-i convină lui ori îi cumpără acolo.”

Europa Liberă: Păi, stați, cu decizia e cetățeanul, nu politicianul în ziua alegerilor?

– „Da, noi îi votăm, noi îi alegem, dar ei când se văd în fotolii, ei de-amu își fac să le fie bine lor, nu la popor. Dacă ai ajuns în Parlament, fă pentru popor bine, nu numai ție singur.”

Europa Liberă: Dar ei cunosc că lumea e necăjită, că e în pragul disperării?

– „Ei prea bine cunosc că lumea-i disperată, dar ei merg mai departe pe calea lor. De pildă, noi ieșim la proteste, la proteste ieșim și nu dă nimic. Eu n-am mare speranță de-amu nici în proteste.”

Europa Liberă: Dar o cale trebuie să existe de rezolvare a problemei?

– „Trebuie să fie o schimbare.”

Europa Liberă: Ia faceți-i portretul-robot al politicianului care merită să fie deputat.

– „Trebuie să fie un om deștept, în primul rând. Dacă omul e deștept, eu cred că el e și onest, el are frică și de Dumnezeu. Cum așa să vii tu și să iei votul și să te bucuri tu de votul cuiva și mai departe tu să nu faci nimic pentru votul ista? E foarte greu, că suntem o societate dezbinată.”

Europa Liberă: Dar cine vă poate uni?

– „Eu cred că însăși populația, dacă și-ar da interesul și ar înțelege mai bine lucrurile, s-ar uni, dar salvarea noastră este Unirea cu România.”

*

Ar exista o dorință de reîntregire a celor două maluri ale Prutului doar că aceasta depinde în totalitate de vrerea cetățenilor din România și Republica Moldova, afirmă liderul Partidului Național Liberal din România, Ludovic Orban, care a vorbit Europei Libere despre perspectiva cooperării moldo-române.

Ludovic Orban: „Este nevoie de mai multă concretețe, este nevoie de proiecte care sigur necesită resurse – proiecte în domeniul energetic, proiecte în domeniul infrastructurii, în domeniul comunicațiilor. Ce bine ar fi, de exemplu, dacă n-ar mai trebui să plătim roamingul, când vorbim din România în Republica Moldova și din Republica Moldova în România!”

Europa Liberă: În vară UE s-ar putea să anuleze roamingul.

Ludovic Orban
Ludovic Orban

Ludovic Orban: „Noi aici chiar susținem acest proiect și ar fi extrem de benefic, pentru că până la urmă ar permite o comunicare mult mai simplă între românii de pe cele două maluri ale Prutului. În domeniul energetic de asemenea există importante proiecte, trebuie să asigurăm interconectarea, atât pe energie electrică, trebuie realizat gazoductul și de asemenea interconectarea. Mă bucur că o companie de gaz din Republica Moldova este, practic, cu acționariat din partea „Transgaz”-ului, care e o companie foarte serioasă din România, care-s convins că va folosi această oportunitate pentru a dezvolta proiecte. Important este ca cetățenii Republicii Moldova să aibă variante de aprovizionare și cu gaze, și cu energie electrică, pe rețeaua de comunicații e extrem de important. Al doilea aspect e legat de cooperarea între administrațiile locale. În ceea ce privește Partidul Național Liberal, foarte mulți primari liberali, de când sunt eu președinte, se mișcă în direcția semnării unor acorduri de înfrățire cu localități din Basarabia și de asemenea i-am rugat, în măsura în care au resurse, să realizeze proiecte, programe comune în care să poată să susțină localitățile-surori din Republica Moldova. De asemenea trebuie intensificate schimburile în plan cultural, în plan educațional prin toate mijloacele posibile, în planul cercetării. De asemenea este extrem de importantă simplificarea procedurilor în ceea ce privește investițiile reciproce pe care vor să le facă firme din Republica Moldova în România sau pe care vor să le facă firme din România în Republica Moldova. Practic, generarea unei piețe cât mai simplificate, care să nu mai oblige investitorii să treacă prin furcile caudine; de asemenea, piața muncii. Și cred că România ar trebui aici, inițiativa aparține, în primul rând, României; România ar trebui să simplifice procedurile, aș spune, încât să permită mai ușor cetățenilor Republicii Moldova să poată să lucreze. Și nu neapărat să vină, să se mute aici, pur și simplu, să lucreze, mai ales în zonele apropiate de graniță, să poată face chiar o navetă zilnică sau, dacă sunt mai îndepărtate de graniță, să poată să revină în week-end acasă. Oricum, trebuie simplificate procedurile. Aici chiar e un avantaj pe care îl au basarabenii care optează să lucreze și ar putea mulți și să renunțe să lucreze în alte țări, pentru că ai salariul mediu pe economie minim ca obligație pentru fiecare firmă care angajează cetățeni din Republica Moldova. Sunt multe alte zone și domenii. De asemenea e importantă trecerea Prutului cât mai frecventă, de cât mai mulți cetățeni, un schimb permanent de oameni. Practic, cunoașterea, că foarte mulți nu ne cunoaștem. Să știți că sunt mulți români care n-au trecut Prutul și n-au venit în Basarabia și de asemenea sunt mulți basarabeni care n-au văzut România cum arată și cât de frumoasă e.”

Europa Liberă: Și le sunt străine realitățile…

Ludovic Orban: „Le sunt străine realitățile, pentru că li se picură otravă propagandistică pe diferite canale media, otravă care n-are nicio legătură cu realitatea; nu numai despre România și despre Uniunea Europeană, și despre țările Uniunii Europene se spun numai fantasmagorii, niște fake new-suri, așa cum se numesc în propaganda deșănțată ruptă complet de realitate. Și practic ar permite fiecărui cetățean al Republicii Moldova să vadă România, să vadă realitățile cu propriii ochi. E de natură a îmbunătăți foarte mult relațiile și de a apropia românii de pe ambele maluri ale Prutului.”

Europa Liberă: Președintele moldovean, Igor Dodon, a spus că, dacă curentul unionist va ajunge să fie și mai mare, și mai pronunțat, s-ar putea ca România să fie dușmanul numărul unu al Republicii Moldova. Cum înțelegeți această declarație?

Ludovic Orban: „E o declarație pe care aș prefera să n-o comentez. Până la urmă, oamenii hotărăsc; oamenii sunt cei care iau deciziile, cei care conduc sunt vremelnici, au mandate limitate și nu pot să nu țină cont de voința exprimată de oameni. Până ce ne interesează să oferim oamenilor o informare corectă, să oferim o perspectivă reală, să-i facem să înțeleagă că sunt numai avantaje – fie din integrarea europeană, fie din Unirea cu România, indiferent care va fi calea, asta nu putem noi, până la urmă, basarabenii sunt cei care iau decizia, că noi nu trebuie să forțăm în niciun fel, dimpotrivă trebuie să fim cu brațele deschise și dispuși spre cooperare și sprijin. Și un proces care să fie cât mai puțin influențat de lideri politici care au altă agendă decât agenda publicului.”

Europa Liberă: Îl mai citez o dată pe Igor Dodon care spunea că, dacă în toamnă la alegerile parlamentare socialiștii vor veni la putere, vor interzice prin lege curentul unionist. Cui și ce mesaje transmite el?

Ludovic Orban: „Asta arată că nu cunoaște democrația. Până la urmă asta-i o decizie care se ia printr-un referendum în care să se exprime voința poporului, iar dacă poporul decide într-un anume fel, oamenii politici trebuie să respecte decizia poporului. Cum să dai o lege că interzici ce? Că la un moment dat o majoritate semnificativă a cetățenilor Republicii Moldova să-și dorească Unirea? Asta el se bagă în seamă într-un subiect în care chiar nu are nimic a spune. Oricum îmi pare că între Dodon și Plahotniuc sunt niște canale subterane de comunicare și deși de ochii lumii parcă se ceartă, de fapt au foarte multe puncte comune și foarte multe înțelegeri. Oricum, niciunul nu iubește democrația, niciunul nu respectă cetățeanul, nu le place ca oamenii să fie liberi, să gândească cu mintea lor, să ia decizii conform propriilor interese și ar prefera așa un soi de struțo-cămilă care să nu fie nici democrație, nici regim autocratic, care nu e posibilă. Republica Moldova s-a înscris pe o traiectorie, care chiar dacă e o traiectorie cu suișuri, cu coborâșuri, chiar dacă unii din cei care s-au dat, să spun, proeuropeni sau proromâni s-au compromis ei ca lideri, dar ideile nu pot fi compromise și una din ideile de bază este că procesul de apropiere e un proces natural. În Republica Moldova o proporție zdrobitoare din populație este populație română, adică suntem același popor, vorbim aceeași limbă, avem tradiții, obiceiuri, rezonăm pe aceeași muzică, avem dansuri pe care le dansăm împreună, avem o istorie comună, avem înaintași pe care-i respectăm împreună de la marii domnitori până la marii oameni de cultură. Procesul de apropiere e un proces natural care trebuie numai lăsat să-și urmeze cursul și trebuie evident din partea României și a românilor mai multă deschidere, mai multă implicare și mai multă grijă față de frații noștri de peste Prut.”

Europa Liberă: Să vă cer și opinia Dvs. referitor la securitatea din această zonă unde se află Republica Moldova, mai cu seamă că hotarul NATO e la Prut, iar dincolo de Nistru mai mocnește acest conflict înghețat, conflictul transnistrean. Există șansă să fie soluționată problema transnistreană, în ce condiții?

Ludovic Orban: „Deocamdată este o chestiune pe care autoritățile Republicii Moldova trebuie s-o soluționeze; nu poate România să ofere acum un arbitraj în această chestiune, dar sunt semne că autoritățile din Transnistria nu respectă Constituția, mai acționează de multe ori împotriva unor reglementări, iar din partea autorităților Republicii Moldova nu există întotdeauna o reacție fermă și clară.”

Europa Liberă: Rolul Moscovei e decisiv aici?

Ludovic Orban: „Sigur că Rusia întotdeauna s-a considerat o mare putere; Rusia întotdeauna a avut un comportament expansiv, un comportament imperial. Dar Rusia astăzi atât din punct de vedere economic, cât și din punctul de vedere al relațiilor internaționale se află într-un declin evident și nimic nu poate să ofere o legitimitate pentru implicare în chestiuni în care nu are de ce să se implice. Ucraina vedeți că are probleme foarte mari și are probleme foarte mari tot din cauza unei atitudini a Rusiei care încalcă suveranitatea Ucrainei, a autorităților ucrainene. Eu cred că și Republica Moldova, și Ucraina sunt de fapt parte din spațiul european și mai devreme sau mai târziu vor fi Europa, vor face parte din Europa unită.”

Europa Liberă: Dar faptul că nu există această perspectivă europeană oferită de către Bruxelles descurajează?

Ludovic Orban: „Există, există, dar nu este o perspectivă imediată, ca să spun, ci e un obiectiv pe termen mediu și lung. Acum și în Republica Moldova foarte multe decizii care au fost luate de diversele guverne și autorități au condus la o îndepărtare de obiectivul integrării în Uniunea Europeană. Și aici nu poți tu ca Guvern să nu ții cont de ce-ți spune Parlamentul European, Comisia Europeană și să-ți umfli mușchii și să zici că tu faci ce vrei în țara ta în condițiile în care se iau niște condiții de bun-simț, care țin de democrație, de organizarea de alegeri libere și democratice, de utilizarea corectă a resurselor puse la dispoziție de Uniunea Europeană și tu s-o faci pe niznaiul și să-ți vezi în continuare de treburile tale. Păi, dacă vrei să fii parte în Uniunea Europeană, trebuie să respecți valorile, principiile, reglementările și solicitările, care-s pertinente evident, care sunt formulate de partenerii posibili din Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: Cum ar trebui să fie acești politicieni care să știe să-și facă lecția de acasă și să nu dezamăgească populația, pentru că acum cea mai mare dezamăgire în societatea moldavă e că a pierdut încrederea în clasa politică, în politicieni?

Ludovic Orban: „Există partide, există lideri politici care merită încredere și oameni care nu merită încredere. Până la urmă, cetățeanul trebuie să fie extrem de atent, extrem de exigent în ceea ce privește comportamentul oamenilor pe care-i aduce la putere, pe care-i alege, să nu se ia după minciuni, să nu voteze după vorbele mieroase sau cadourile oferite în campanie, ci să voteze în funcție de seriozitatea, de onestitatea, de corectitudinea pe care au demonstrat-o oamenii care se prezintă în fața lor ca să le ceară votul. Evident, în toate democrațiile e nevoie de mai multă exigență din partea oamenilor și de un spirit critic mai dezvoltat și mai ales de o atitudine mai activă față de autorități, pentru că cetățeanul nu trebuie să fie activ numai atunci când îs alegeri și votează, ulterior trebuie să și exercite un control asupra modului în care cei pe care i-a ales își exercită mandatul.”

Europa Liberă: În cinci-zece ani vedeți viitorul Republicii Moldova și al României în ce direcție?

Ludovic Orban: „Eu sunt optimist și sunt convins că, mai devreme sau mai târziu, vom fi uniți în Europa.”

XS
SM
MD
LG