Linkuri accesibilitate

„Trei direcții sunt – care vrea cu România, care vrea cu Europa, care vrea cu Rusia”


La Anenii Noi
La Anenii Noi

La sfârșit de săptămână cu Europa Liberă, Valentina Ursu, interlocutorii ei din Anenii Noi, și Dumitru Alaiba (Centrul de Politici și Reforme).

Alegerile parlamentare din anul viitor vor decide dacă Republica Moldova își va continua drumul spre consolidarea democrației și progres sau va derapa spre condiția unei țări sărace, pradă ușoară pentru interesele Federației Ruse. În cei 26 de ani de independență, votul a avut și are o importanță majoră atât în viața oamenilor, cât și în politica externă, ținând cont de climatul regional complicat. Sondajele arată că încrederea în Uniunea Europeană a scăzut, dar și că nici vectorul euroasiatic nu este pe placul majorității, așa că mulți cetățeni mai cred că soarele răsare pentru Republica Moldova din Vest, iar absorbția fondurilor europene rămâne colacul ei de salvare. Și totuși, încotro se îndreaptă țara? Căutăm răspuns la acest sfârșit de săptămână.

Se zice că cetățenii care votează dețin puterea, doar că, în timpul alegerilor, toate partidele fac promisiuni care sună bine în urechile lor – salarii mai mari, autostrăzi, spitale, școli, o justiție funcțională și predictibilă, reducerea birocrației. Cu alte cuvinte, este folosit tot arsenalul de campanie pentru a câștiga voturi. Tocmai de aceea este foarte posibil ca, din cauza acestor promisiuni electorale plictisitoare, lipsite de substanță, cu aceleași personaje politice obosite, vorbind despre aceleași probleme care nu se rezolvă de ani și ani, să fie descurajată prezența la vot.

La Anenii Noi
La Anenii Noi

Cu mai mulți oameni descurajați am discutat ocazional pe străzile din Anenii Noi. Ei explică și de ce sunt dezorientați.

- „Tineretul acesta, în ziua de azi, vrea una, noi, cei mai în stare, vrem alta și nu pot să înțeleg nimic – cum să meargă țara noastră, nici nu știu. Eu aș dori cum era înainte – să fie înapoi sovhozurile, colhozurile și o să fie altfel de viață, dar așa, dacă ei toate pământurile le-au luat în mâinile lor și fac ce vor ei, dar noi, iaca, ședem aici, în piață, vindem oleacă de poamă, ca să facem o rublă și să plătim comunalele. Altă ieșire nu-i. Înainte, părinții noștri când lucrau, ieșeau la pensie și îi ruga să rămână să mai lucreze, dar acum nu ne primesc, au spus că nu ne trebuiți voi nouă.”

- „Nu-s locuri de muncă, în primul rând, și leafa-i foarte mică, mizerabilă.”

Europa Liberă: Și atunci, lumea alege să plece?

- „Da, da, tineretul pleacă…”

Europa Liberă: Și dacă Republica Moldova rămâne un stat depopulat, atunci ce viitor are?

- „Nu se știe. Asta-i sub semnul întrebării. Tragem nădejde la bine, dar nu știu.”

- „Conducerea-i rea. Totu-i de la conducere.”

La sfârșit de săptămână cu Radio Europa Liberă și Valentina Ursu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:38:05 0:00
Link direct

Europa Liberă: Conducerea-i aleasă tot de cetățenii Republicii Moldova? Dvs. sunteți cei care votați, îi trimiteți acolo, în vârful puterii.

- „Tot noi suntem vinovați. Cum noi suntem, așa-i și conducerea.”

Europa Liberă: Ce-i de făcut ca să se schimbe, totuși, situația în bine?

- „O pocolenie (generație) întreagă trebuie să treacă mătincă, ca să se schimbe toți.”

La Anenii Noi
La Anenii Noi

Europa Liberă: Un politician-model, un politician care să vă insufle încredere, cum ar trebui să arate, cum ar trebui să se prezinte în fața Dvs.?

- „Măcar ca Lukașenko. Oleacă de dictator la noi trebuie, oleacă de bici.”

Europa Liberă: Vreți dictatură?

-„Oleacă. Ar trebui.”

Europa Liberă: Vreți un tătucă din ăștia care să bată cu pumnul în masă, care să dicteze el ce să se facă, cine să facă, cum să facă?

- „Cam asta ar trebui la noi.”

Europa Liberă: Și democrația?...

- „Nu-i pentru noi.”

Europa Liberă: Dar ce înseamnă democrație?

- „Democrația-i bun lucru, numai că trebuie, de la noi se începe totul. Așa suntem noi, moldovenii, cred că. Nu suntem noi pentru democrație.”

Europa Liberă: Disputa asta, pe ce cale trebuie să meargă Moldova – mai aproape de Uniunea Europeană sau de Rusia – stârnește contradicții în societate?

- „Nici rușii, nici europenii n-o să-ți sufle în borș, ai să muncești, ai să trăiești bine și cu rușii, și cu moldovenii, dacă n-ai să muncești…”

Anenii Noi
Anenii Noi

Europa Liberă: Dar moldovenii totdeauna s-au lăudat că sunt muncitori?

- „Nu, nu suntem muncitori. Eu am o fiică în Germania și ea mi-a spus cum muncesc oamenii acolo. E drept că-i plătit, dar și muncesc. Fata a învățat de pedagog aici, iar acolo învață de asistentă medicală și a zis că omul care-i deștept și la europeni le trebuie, și la ruși; numai la noi oameni deștepți aici nu le trebuie, pentru că nu plătesc. Iată, fata mea era învățătoare aici, avea 2000 de lei și zicea că „e un sat uitat de Dumnezeu, numai căruțe și glod” și ce să facă ea aici… S-a dus în Germania, învață de asistentă medicală, învață, și are 1100 de euro bursă.”

Europa Liberă: Cum să identifici persoanele integre, persoanele competente, care să administreze treburile statului așa cum s-ar cuveni?

- „Dar nu poți să-l schimbi, că el e tot din noi ieșit, că el oricum o să fie corupt. El știe că peste patru ani o să-l schimbăm și zice: „Dă să iau acum cât am putere”… Noi suntem indiferenți, iar ei își fac treburile lor, că știu că n-au să facă nimic, că noi cam toată viața am fost conduși de cineva – ba de turci, ba de ruși, ba de români, de după Ștefan cel Mare pe noi cam tot timpul ne-au condus. Mă gândesc că, totuși, ca stat o să dispărem sau nu știu, că și așa suntem faliți, îmi pare mie. De lucrat de-acum n-a rămas nimeni să lucreze, chiar și dacă mai produci câte oleacă, n-ai cui o vinde, că n-are cine mânca; au rămas vreo doi pensionari care n-au bani… Cine să mănânce?”

La piață la Anenii Noi
La piață la Anenii Noi

Europa Liberă: Iată, v-am surprins aici, la piață, vânzând dovlecei, roșii… E unica sursă de existență a Dvs., pământul, care vă hrănește?

- „Da.”

Europa Liberă: Și dacă ați avea un loc de muncă, ați merge să lucrați la stat sau la privat?

- „Eu aș munci pentru stat, că eu am fost educator la internat și eu aș munci la stat, dar 4-5000 de lei măcar să-mi dea, ca eu să mă pot întreține, să plătesc gazul, lumina și să mai am așa pentru te miri ce și desigur că aș munci la stat, dar nu-i nicăieri.”

Europa Liberă: Populația de aici nu e capabilă să găsească lideri care să gestioneze treburile statului?

- „Nu suntem capabili să căutăm un om cumsecade – ori ne amăgesc, ori… Cred că nu suntem capabili.”

Europa Liberă: Care vă este teama cea mai mare?

- „Teama cea mai mare? Că o să vină și o să ne ia tot ce avem, pământul, și încep a ridica impozitele și pe urmă omul nu are de unde plăti și vin și iau așa, degeaba, pământurile de la om și, iaca, de asta eu am teamă că o să vină și o să-mi ia.”

La Anenii Noi
La Anenii Noi

Europa Liberă: Și încă altă frică?

- „Război nu o să fie. Cu cine să facem noi război? Înapoi cu Benderul ista? Război n-o să fie. Nu cred.”

Europa Liberă: Pentru că sunteți aici, în preajma regiunii transnistrene, credeți în soluționare, mai pot să se reunească cele două maluri ale Nistrului?

- „Eu, iaca, înainte mai repede mă duceam la Bender și la Tiraspol decât la Chișinău. Și iaca și acum vin oameni din părțile celea și cumpără ba una, ba alta de la noi și tot spun, cică, noi mai bine trăiam când eram la un loc, decât acum, dar văd că acești mai de sus nu prea vor să fie toți la un loc.”

Europa Liberă: Dar dvs., oamenii, vreți?

- „Noi vrem.”

Europa Liberă: Și dacă există această vrere, această dorință, de ce nu se reintegrează cele două maluri?

- „Comandă acei de sus, pe scurt, dar noi suntem oameni mici, n-avem nicio valoare noi, țăranii. Ei nu se uită la noi. Ei se gândesc lor să le fie bine…”

Europa Liberă: De ce lumea crede că Moldova merge pe o cale greșită?

- „Vedeți cum e chestia – domnul Dodon vrea cu Rusia, Parlamentul – cu Europa. Acum, când, trebuie degrabă să fie votare, că eu nu-s din Moldova, eu îs din altă țară.”

Europa Liberă: De unde?

- „Din Transnistria…”

Europa Liberă: Și Transnistria e țară?

- „D-apoi așa socotesc, că suntem inostranțî (străini), drept că nu-i priznăită (recunoscută) Transnistria.”

Europa Liberă: Cele două maluri ale Nistrului pot să fie reunificate?

- „După cum ascult politica Transnistriei, nu se dau nicidecum, n-au să de dea, că ei spun că au luptat și au vărsat sânge. Și domnul Dodon, el pe două scaune vrea să stea.”

Europa Liberă: Dvs. pe ce cale vreți să meargă Moldova?

- „Trei direcții sunt – care vrea cu România, care vrea cu Europa, care vrea cu Rusia.”

Europa Liberă: Și Dvs.?

- „60% a câștigat Dodon, chipurile, în Rusia o să ne vândă pătlăgelele, merele, încolo-încoace, și nu se primește nimic.”

Europa Liberă: Dar Dvs. pe ce cale vreți să meargă țara?

- „Eu singur nu știu.”

Europa Liberă: Cum înțelegeți politica promovată de administrația de la Tiraspol?

- „De la Tiraspol?”

Europa Liberă: Pentru că sunteți de acolo?

- „Da, ei o țin pe a lor, nicidecum nu vor să se unească cu Moldova. Niciodată, mătincă. Iaca, domnul Krasnoselski s-a adresat la OON…”

Europa Liberă: La Organizația Națiunilor Unite?

- „Unite, da, să ne recunoască, de pildă, ca Palestina. Dar cine știe acolo?”

Europa Liberă: Sincer, acolo sunteți mulțumit de viața pe care o trăiți?

- „Cum nu-i regulă în Moldova, așa și acolo tot. Iaca suntem la pensie, tot trebuie de plătit, iaca eu am venit la Aneni, fiindcă am lucrat la Calea Ferată a Moldovei 34 de ani și am venit cu polița (de asigurare medicală) și vreau să ajung la Centrul de Diagnosticare de la Chișinău să-mi facă o analiză. Și iaca cum…”

La Anenii Noi
La Anenii Noi

Europa Liberă: Dar în viitorul Moldovei credeți, în viitorul statului Republica Moldova?

- „Cred, dacă va veni un împărat pentru oameni, dar n-a făcut nimic…”

Europa Liberă: Dar cum vreți Dvs. să fie împăratul acesta despre care vorbiți? Conducătorul Republicii Moldova, cum ați vrea să fie?

- „Iaca, de pildă, ca domnul Lukașenko. La dânsul nu s-a distrus nimic. La dânsul drumurile-s făcute, la pensionari a ridicat pensia…”

Europa Liberă: De ce se trăiește greu în Republica Moldova?

- „De ce se trăiește greu? Pentru că conducerea țării așa-i.”

Europa Liberă: Dar conducerea este aleasă de către cetățenii Moldovei.

- „Care cetățeni? Ei s-au ales între dânșii.”

Europa Liberă: Și Dvs. ca și alegător nu mergeți la vot? În 26 de ani ați votat?

- „Am votat oamenii care trebuia, dar nu care-i aleg ei singuri unii pe alții. Se fac alegerile amăgite de popor.”

Europa Liberă: Și acum, calea pe care merge Moldova e una dreaptă, e una greșită?

- „Pentru Europa e dreaptă, dar pentru Rusia oleacă nu-i corectă.”

Europa Liberă: Și încotro, Moldova? Cum va arăta peste cinci, zece ani?

- „Poate o fi mai bine, mă, dac-om mai trăi și-om mai ajunge noi…”

Europa Liberă: Dar traiul mai bun cine poate să-l facă?

- „D-apoi numaidecât oamenii trebuie să-l facă, dacă au să lucreze…”

La Anenii Noi
La Anenii Noi

Europa Liberă: Moldova e un stat sărac?

- „Nu-i bogat, de atâta că n-avem de lucru. Nu ne primește nicăieri.”

Europa Liberă: E un stat corupt?

- „Da!”

Europa Liberă: De ce s-a ajuns ca cei de sus să nu-i mai înțeleagă pe cei de jos?

- „De atâta că ei pe noi nu ne socot de oameni, ne socot de niște robi ai lor.”

Europa Liberă: Din contra, atunci când vin și vă cer votul, vă spun că ei sunt slugile poporului.

- „Da, umblă și plâng din urma noastră – hai, vă rog, votați-ne că noi o să vă ajutăm, și la urmă nici cu dosul nu se uită la noi.”

Europa Liberă: Ce-i de făcut în situația aceasta, când lumea a pierdut încrederea în cei care conduc statul?

- „Nu pot răspunde la așa ceva.”

Europa Liberă: La alegeri o să mai fiți chemați. O să mergeți, o să votați, o să alegeți pe cei mai buni din cei mai buni?

- „O să mă duc, să nu zică că n-am fost.”

Europa Liberă: Și cui o să vă dați votul?

- „La nimeni.”

- „От нас зависит завтрашний день, но мы все боимся. Мы такая нация. Мы боимся.”

Europa Liberă: Почему эта боязнь?

- „Не знаю почему. Это, наверное, на генетическом уровне. Это, наверное, мы такие сами по себе. Не потому, что мы плохие, нет, мы хорошие, мы очень трудолюбивые, мы трудоголики, мы пашем. Нам дали по голове, мы нагнули голову, дали по спине, опустились ещё ниже. Нас на колени, мы ползём, но мы работаем. Мы все, вот мы плачемся, мы все по за углам плачемся, но мы все равно, мы зубы сжали, и все равно работаем. Сложно сказать какое будущее будет за нами, но поверьте, каждая нация терпит до поры до времени, а потом вот должен наверное созреть этот прыщ, он выльется, и тогда все поднимутся, но хорошего уже не будет. Мы ж, когда поднимаемся, мы же не поднимаемся просто что-то сказать, это ж, как правило, какой-то бунт, эта какая-то революция, когда вот уже все. Мы хотим сразу все менять, а потихонечку, не получается у нас потихонечку. Когда потихонечку, нам вот сюда сели на загривок, и вот, и мы скачем, мы тянем.”

La Anenii Noi
La Anenii Noi

Europa Liberă: А сейчас в Молдове кто хозяин?

- „Ну не народ, это точно. Очень сложно. Эта теневая игра, мы даже десятой доли не знаем, что на самом деле там творится. Мы знаем то, что нам дают, то, что нам рассказывают. Нами манипулируют, нам сказали, что этот плохой, мы будем думать, что он плохой, а что оно на самом деле мы не знаем. Нам очень дозировано отпускают информацию. Да, какие-то есть передачи, где-то высказывают свое мнение, но опять-таки очень аккуратно. Плахотнюк конечно рулит, там деньги. Если бы допустим зависело от нас, вот какой-то референдум, чтобы сделать правление именно президентским, не парламентским, чтобы не они решали, а чтобы мы могли подойти к одному человеку и спросить, почему так, почему вот мы можем в России, там ещё где-то? И он будет решать, давать указания какие-то, а у нас нет. У нас от кума до свата, от свата до брата и вот так вот, покруговой, только не до нас, не до простого человека.”

Europa Liberă: А молдаване хотят жить в демократии или в диктатуре?

- „Мы конечно же хотим жить в демократии, просто у каждого понятие демократии разная. Один думает демократия это свобода голоса, а другой думает демократия это та же самая диктатура. Он говорит: вы же этого хотели, вот вам, мы вам дали. Знаете, это как тот закон, который крутят с двух сторон, его же можно одним законом и освободить, и наказать одной и той же статьей, так и здесь. Мы говорим, что демократия и думаем что это хорошо, а кто-то думает: думайте, думайте, а мы будем по-своему. Юридически мы малограмотны, мы неподкованные до конца. Не могут все быть юристами, не могут быть все программистами, не могут быть все врачами, кто-то должен и в поле работать. И те, кто работает в поле, на них и пашут больше всего.”

- „Ce să vă spun, că-i sărăcie?”

Europa Liberă: De ce? De ce s-a ajuns la această situație?

- „De ce? Eu socot că conducerea la noi e așa, că moldovenii îs un popor foarte muncitor, numai că nu are cine ne conduce.”

Europa Liberă: Dar moldovenii de ce nu-și pun întrebarea pe cine-i trimit acolo, în vârful puterii, când îs alegeri, ca să dea votul pentru cel care merită?

- „Ei înainte de alegeri toți promit marea și sarea, dar când în realitate…”

Europa Liberă: Și Dvs. votați, pentru că vă promit această mare și sare? Lumea după acest principiu votează?

- „D-apoi cred că așa votează.”

Europa Liberă: Dacă ați fi Dvs. în Guvern, în Parlament, deputat, ministru, ce ați face ca să schimbați situația?

- „D-apoi eu n-am studii și n-am așa…”

Europa Liberă: Dar dacă ați ajunge, v-ar alege lumea și v-ar trimite acolo?

- „E-i-i-i... Eu știu?... Acolo trebuie să ai capacități.”

Europa Liberă: De unde ați începe să faceți ordine în stat?

- „De la conducere aș începe. Aș cere să arate veniturile, de unde au așa casteluri. Pe muncă cinstită așa ceva nu se face.”

Europa Liberă: Credeți în viitorul Moldovei?

- „Trebuie să sperăm. Să vină copiii înapoi acasă de peste hotare, să fim o țară puternică, cu o economie puternică.”

Europa Liberă: Dvs. ziceți că să revină copiii acasă, cei plecați în străinătate, iar, deocamdată, mai degrabă lumea pleacă?

- „Da, ei n-au la ce veni, pentru că nu văd aici niciun viitor.”

Europa Liberă: Mulți încă își fac valizele să plece.

- „Știu, știu că toți pleacă.”

Europa Liberă: Și rămâne Moldova fără populație?

- „Și rămâne Moldova bătrână, copii nu se nasc și îmbătrânește Moldova. Și degrabă n-o să fie nimeni.”

Europa Liberă: Poate să dispară statul, poate să ajungă la faliment?

- „Sperăm că o să fie la conducere cineva care, iaca, cum la Rusia, este Putin, face ceva pentru Rusia. Poate și la noi o să fie unul care să facă ceva pentru Moldova.”

Europa Liberă: Dar ce vreți: dictatură sau democrație?

- „Democrație, nu dictatură!”

- „Nu-s uniți la noi moldovenii. Moldovenii, dacă ar fi fost uniți, avea să fie totul bine, avea să fie…”

Europa Liberă: Dar cine v-a dezbinat?

- „Iaca, politica asta, partidele, unui dă o bombonică, altui dă un zahăr, altui dă o pivă (bere) și ei se duc cu aceia și cu aceia. D-apoi asta nu-i rezultat bun. Să fie două partide, cum sunt și în alte țări – de stânga sau de dreapta, sau cum acolo, socialiștii ori democrații – două partide și ai să știi că atunci o să fie…”

Europa Liberă: Dar știți câte partide sunt în Moldova?

- „Peste vreo 30, îmi pare că. Cui îi trebuie asta? Asta-i bătaie de joc. Să nu dea voie, legile să nu dea voie atâtea să fie, care și cum vrea își face partidul lui. Ce-i asta? Businessul celui care comandă partidul, dar pe ceilalți îi duc așa de nas...”

Europa Liberă: La următoarele alegeri pentru ce o să votați, pentru ce o să vă dați votul?

- „Dar nici nu vă pot spune, încă să mă apreciez.”

Europa Liberă: Sistemul acesta nou, sistemul mixt electoral, poate să aducă mai multă claritate?

- „Nu cred. Nu, fiindcă noi îl alegem pe un deputat, și peste jumătate de an el trece în alt partid. De a nu da dreptul de a trece dintr-un partid în altul. Dar asta nu-i de competența noastră.”

Europa Liberă: Dar vreodată alegătorii îi cer socoteală deputatului pentru faptele lui, pentru greșelile lui?

- „Asta numai în vorbă și în scriere, dar în realitate nu prea se face așa ceva. Legea-i făcută dreaptă, dar nu se îndeplinește.”

- „Хуже некуда. Мне кажется, что это захваченное государство. Я не знаю как от него избавиться, от таких воров. Извините, что я так откровенно.”

Europa Liberă: От вас что-то зависит?

- „От нас что зависит? Мы свое отработали уже, пенсионеры…”

Europa Liberă: Нет, но в будете участвовать в этих выборах, вы будете выбирать лучших из лучших?

- „Мы будем, конечно будем выбирать лучших. Сейчас народ уже запутали. Надежда единственная за Додона. Мы жили близко, как говорится, уже с Россией. Я так думаю, что надежда, если не будет этого, то тогда… нечего ждать хорошего.”

Europa Liberă: De ce se trăiește greu în Moldova?

- „Așa-i conducerea. Cuvântul „Moldova” mult spune. Nu se vede ce se face în țară?”

Europa Liberă: De ce s-a ajuns, după 26 de ani de independență, la o stare atât de precară, când lumea nu mai are încredere în viitorul țării?

- „Întrebați conducerea, că ei au dus țara la așa nivel de trai, dar nu oamenii simpli. Oamenii simpli muncesc.”

Europa Liberă: Dar vă întreb pe dvs., oamenii simpli, care i-ați trimis acolo cu votul dvs.

- „Cu părere de rău, nu eu i-am trimis. Ei s-au ales singuri.”

- „Conducerea, conducerea țării îi slabă, slabă de tot…”

- „Nu, ea-i puternică, dar pentru dânșii.”

- „Da, pentru dânșii da, dar pentru oameni…”

Europa Liberă: Niciodată nu s-a pus interesul național în capul mesei?

- „Eu socot că nu. Ne duc într-o catastrofă deplină.”

- „Cheltuind milioane de euro la alegeri, venind la putere, ce au să facă ei? Să-i înmulțească la 100.”

Europa Liberă: O să mai vină alte alegeri. Cetățenii au învățat să nu mai calce pe aceeași greblă, să…

- „Nu mai depinde de cetățeni…”

Europa Liberă: …aleagă grâul de neghină. E capabil omul?

Monumentul lui Ștefan cel Mare la Anenii Noi
Monumentul lui Ștefan cel Mare la Anenii Noi

- „Mie îmi pare că de-acum n-are să aibă cine ieși la alegeri. S-a rărit, îmi pare că de 10 ori…”

- „Uitați-vă în piață ce se face. Lume nu-i, îs vânzătorii și gata.”

Europa Liberă: Dar dacă Dvs. ați fi în Parlament, în Guvern, ce ați face ca să schimbați situația, ca lumea să vă vorbească de bine?

- „Toți care au fost la conducere de luat totul de la dânșii și de întors la țară și țara o să trăiască vreo 50 de ani bine.”

Europa Liberă: Legea e cea care dictează.

- „Legea-i pentru cetățeanul simplu, dar nu-i pentru conducere.”

- „Viitorul nostru nu se vede. Toți pleacă peste hotare, toți doresc să plece în străinătate, ca să-și întemeieze un viitor prosper.”

Europa Liberă: V-ați gândit să faceți parte din această armată a celor care pleacă peste hotare?

- „Sigur. Soțul pleacă; ne gândim și noi să plecăm, pentru că la noi în țară nu este absolut niciun viitor, nimic.”

Europa Liberă: Și dacă plecați dvs., cei care sunteți tineri, cine rămâne?

- „Țara rămâne cu bătrânii, pentru ca ei să poată fi conduși de oligarhul sau de către conducerea țării.”

- „Vedeți că un milion de oameni apți de a munci și apți de a gândi îs plecați din țară, și cine a rămas aici nu sunt capabili să facă revoluția. Și de aceea, suntem manipulați din stânga și din dreapta; ca pe niște animale ne manipulează și ei știu că, măi, de ce ești sărac? Cică sunt prost. Dar de ești prost? Că-s sărac. Poporul vrea o schimbare, dar schimbarea nu ne-o dă, nu ne-o dă acești de sus s-o facem.”

***

Spicherul Andrian Candu a criticat recent protestele antiguvernamentale. A spus la o conferință de presă că în rândurile opoziției ar exista o debandadă totală, iar revendicarea anulării votului mixt ar fi ridicolă. Și a mai sugerat că guvernarea vrea să ajute opoziția să se consolideze. Dumitru Alaiba, directorul de programe din cadrul Centrului de Politici și Reforme, amintește că lumea iese în stradă pentru a protesta împotriva abuzurilor actualei clase politice aflate la putere și spune că la proteste vin oameni care-și doresc o Moldovă corectă, onestă, morală, cu o justiție liberă și independentă și revendică pașnic dreptul lor la o viață decentă. Dumitru Alaiba se arată încrezător că guvernanților nu le va reuși să descurajeze spiritul protestatar.

Dumitru Alaiba
Dumitru Alaiba

Dumitru Alaiba: „În primul rând, nu cred că s-a înăbușit. Este adevărat că protestul pașnic funcționează ca și instrument într-o societate în care Guvernul este unul democratic și în care Guvernul ascultă cetățeanul. La protest, noi ne întâlnim și spunem că noi suntem de acord sau nu suntem de acord cu un anumit lucru. La noi asta nu funcționează, pentru că avem un Guvern care, prin acțiuni, arată cum ignoră opinia oamenilor. Și noi nu vorbim de doi-trei oameni, noi vorbim de foarte mulți oameni care sunt afectați de asta.

La protestele de la Chisinau de la 27 august 2017
La protestele de la Chisinau de la 27 august 2017

Ei stau și numără câți oameni vin la protest, ei trebuie să aplece urechea când noi spunem câți oameni vor fi afectați negativ de asta, noi nu avem isterie, noi avem argumente – împotriva voinței noastre, am petrecut peste jumătate de an studiind enorm de multe cazuri, situații, experiențe din alte țări ș.a.m.d. Noi am vrea, pur și simplu, să fim ascultați.”

Europa Liberă: Care e portretul-robot al protestatarului din Republica Moldova actualmente?

Dumitru Alaiba: „Acum? Este un om dezgustat de ceea ce se întâmplă, dar care încă mai simte că are sens să insiști, pentru că niciodată nimic n-o să se dea peste noapte. Imperiul acesta s-a construit timp de ultimii 20 de ani și oamenii care cred că printr-un protest sau printr-o acțiune au să dărâme sistemul sau au să arunce în aer clasa ș.a.m.d….”

Europa Liberă: Se face schimbare…

Dumitru Alaiba: „…nu este posibil. Asta se face prin insistență, prin răbdare și zi de zi. De aceea, în primul rând, este omul care crede în țara asta. Noi asta vrem cel mai mult. Noi vrem ca țara asta să reușească și noi vedem principalul impediment acum în acțiunile pe care le întreprinde deliberat guvernarea prin tot ce face. Rezultatul acțiunilor acestea este anume dărâmarea bazelor democrației, bazelor statului acesta. Și chiar mi-am amintit un citat foarte relevant al lui Martin Luther King că pacea, asta nu înseamnă lipsa războiului, pace înseamnă justiție, asta înseamnă lege, asta înseamnă ordine. Pe scurt, asta înseamnă stat. Noi pace nu avem în țara asta, și noi vrem pacea aceasta.”

Dumitru Alaiba în studioul Europei Libere
Dumitru Alaiba în studioul Europei Libere

Europa Liberă: De ce nu s-a reușit inițierea unui dialog între cei care protestează și cei care guvernează, pentru că, poate că, dacă s-ar aduna mai multă lume la o masă rotundă, s-ar identifica niște soluții pentru problemele care se abordează?

Dumitru Alaiba: „Nu există dorință sinceră de discuții. Noi am văzut mimări și ONG-urile au făcut corect că au boicotat așa-zisele „consultări publice”, organizate de Andrian Candu, pentru că acolo era clar scopul. Scopul era bifarea și validarea formală a discuțiilor. Noi nu vrem mese rotunde, noi vrem ca argumentele noastre să fie ascultate, noi vrem să contribuim, în primul rând, să facem lucrurile mai bune.”

Europa Liberă: Dar ei înțeleg că vrerea acestor cetățeni care protestează se limitează la „noi vrem să vă dăm jos!”.

Dumitru Alaiba: „Guvernarea aceasta este nelegitimă. Noi suntem

Guvernarea aceasta este nelegitimă. Noi suntem puși în situația în care trebuie să cerem rezultate de la cineva pe cine nu l-am ales...

puși în situația în care trebuie să cerem rezultate de la cineva pe cine nu l-am ales. Pentru această guvernare a votat 15% din populație și asta noi trebuie să ținem minte, însă ei…”

Europa Liberă: Pentru PD au votat 15% din alegători.

Dumitru Alaiba: „Da, pentru PD, care s-a transformat în cea mai mare fracțiune din Parlament. Însă ei, așa cum sunt ei, reprezintă statul, un Parlament nelegitim ș.a.m.d., însă el produce consecințe reale, de aceea noi suntem forțați să utilizăm canalele oficiale pentru a influența lucrurile, reieșind din situația actuală, deci, prin a cere o acțiune izolată, punctuală pe un domeniu sau altul – fie asta pe economie, fie asta pe una-alta –, noi nu spunem „jos!” , noi cerem un lucru destul de concret.”

Europa Liberă: Dar și cei de la putere, politicienii care reprezintă astăzi statul Republica Moldova, încearcă să dea o lecție celor care nu sunt mulțumiți de actul guvernării, aducându-și simpatizanții lor în stradă și, așa cum spun ei, au și ei masa lor protestatară?

Dumitru Alaiba: „Foarte bine, dar, dacă ei vor să reprezinte ale lor 15%, asta-i una. Eu cred că Guvernul care este, dar el ne reprezintă – atunci când ei iau o decizie, ne influențează pe noi toți –, de aceea, noi toți trebuie să fim ascultați. Noi când plătim impozitele, nu contează pentru cine am votat, noi impozitele le plătim și astfel susținem democrația asta. De aceea, scuza asta cu „votăm o dată la patru ani și după asta facem ce vrem” nu merge. Atunci, eu o dată la patru ani o să plătesc impozitele.”

Dumitru Alaiba
Dumitru Alaiba

Europa Liberă: Dar faptul că și ei reușesc să aducă oameni în stradă și să îi contrapună celor care vin din opoziție să protesteze?

Dumitru Alaiba: „Asta nu este complicat. Dar, dacă noi așa o să facem democrație, atunci nicăieri n-o să ajungem. Democrația și pluralismul de opinii care au ajuns subiectul ordinii de zi, din păcate, în anul 2017 noi vorbim în Moldova că nu avem pluralism. Pluralismul de

Pluralism înseamnă să-i așezi la masă pe cei care sunt de altă opinie și să-i asculți, și să le tratezi opinia cu respect....

opinii înseamnă să asculți opinia care nu îți place, nu să-i asculți pe cei care ție îți plac și pe cei care îți spun ceea ce tu, de fapt, știi și ești de acord. Pluralism înseamnă să-i așezi la masă pe cei care sunt de altă opinie și să-i asculți, și să le tratezi opinia cu respect. Noi ceea ce vedem, sunt niște atacuri extrem de obraznice, chiar grețoase, din partea ba socialiștilor, ba democraților, că deja nu-i mai…, ba Țârdea, ba Sârbu își permit niște etalonări foarte urâte la adresa unor organizații. Nu-i frumos ceea ce fac. Asta nu-i Parlament, unde să te iei la bătaie între deputați și încep să se poreclească. Lasă ei să se poreclească între ei acolo, dar când iese la cetățeni, să-i trateze cu respect.”

Europa Liberă: Să luăm în calcul un alt scenariu – cei care protestează ajung la guvernare și cei care astăzi reprezintă puterea statului ajung să fie în opoziție și vin ei să protesteze. Va fi altfel de dialog, va fi altfel de democrație, se va înțelege altfel pluralismul de opinii?

Dumitru Alaiba: „Sarcina pe care noi o vedem, pe care eu o văd, ca și reprezentant al CPR, pe care colegii noștri o văd nu este să-i dăm jos pe unii și să-i punem pe alții. Sarcina noastră este să facem ca lucrurile să înceapă a reveni la normal, încetul cu încetul, pentru că suntem într-un dezastru de țară.”

Europa Liberă: Dar această revenire la normalitate la ce s-ar reduce pe moment?

Dumitru Alaiba: „Să avem legi care funcționează, pentru că nu le avem; să avem promisiuni onorate, pentru că nu le avem; să avem mai multă libertate, pentru că sunt oameni care, sincer, își fac griji deja de viitorul lor.”

Europa Liberă: Trăiesc cu frică, cu teamă?

Dumitru Alaiba: „Trăiesc în frică. Haideți să ne uităm la băiatul care a luat 30 de zile de arest. Pentru ce? Pentru că a mers la volan în microbuz printre protestatari. Au fost atâtea camere care l-au filmat din toate părțile. Este clar că nu a intrat în cordonul de polițiști. 30 de zile de arest pentru un om nevinovat. Ce-i asta, dacă nu-i intimidare? Și chestii din astea se întâmplă săptămânal în diferite forme. Deci, noi asta vrem, în primul rând, să dispară, pentru că atunci când n-ai legitimitate, atunci când știi că lumea toată te urăște și poate chiar îi e greață de tine și atunci când vrei cu tot dinadinsul să păstrezi puterea, atunci recurgi la frică și la persecutări. Și asta este marea îngrijorare, pentru că data viitoare, mâine-poimâine, eu pot să fiu acela, pentru că eu nu pot trăi într-o țară unde trebuie să mă tem să vorbesc. Eu o să vorbesc oricum. Așa suntem noi, unii dintre noi. Și noi trebuie să fim protejați, noi nu trebuie să fim descurajați. Dar, răspunzând la a doua parte a întrebării, eu, totuși, îs convins că ei nu vor sta în simplă opoziție, ei de aceea nu vor să respecte regulile democrației, nu vor să lase democrația să funcționeze.”

Europa Liberă: Cei care astăzi conduc Republica Moldova?

Dumitru Alaiba: „Da, pentru că, dacă vom avea într-adevăr o schimbare și dacă am avea într-adevăr alte forțe curate să ajungă la guvernare, pentru ei nu va fi opoziție, pentru ei va fi direct închisoarea. Și ei știu asta foarte bine. Sau emigrarea.”

Europa Liberă: Readucem în prim-planul discuției problema divizării societății Republicii Moldova. E foarte fragmentată această societate și iarăși, dacă ne referim la aceste proteste – protestele pe care le organizează Partidul Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Acțiune și Solidaritate, și Igor Dodon își scoate simpatizanții alături de Partidul Socialiștilor, în fruntea căruia a fost, și cei de la guvernare –, unde duce această scindare a populației?

Dumitru Alaiba: „Politicienii fac, uneori, eforturi supraumane pentru a menține societatea aceasta divizată și e suficient unul să aibă așa o strategie, că societatea deja este divizată. Și, în același timp, între ei sunt foarte uniți, dar pe noi ne divizează. Ei au un interes – să supraviețuiască – politicienii actuali, de toate culorile. E suficient să privim câteva ședințe ale Parlamentului, ca să vedem cât de buni prieteni sunt ei între ei, cât de bine glumesc ș.a.m.d. Pentru ei ăsta-i circul pe care ei trebuie să-l arate pentru alegătorul lor. Eu nu înțeleg ce fel de om trebuie să fii, ca să-ți vezi rețeta succesului anume așa.”

Europa Liberă: Și credeți că alegătorul rămâne turmentat sau, totuși, se dezmeticește și începe să înțeleagă la justa valoare ce se întâmplă în țara lui?

Dumitru Alaiba: „Alegătorul încetul cu încetul începe a înțelege. Eu cred că oamenii nu mai cred atât de ușor tot circul acesta, inclusiv

Noi nu vedem o responsabilitate în fața politicienilor actuali de a ține oamenii uniți...

geopolitic, de atâta ei și se străduiesc într-atât de tare. Acum se exagerează și se încordează pentru a convinge, pentru că oamenii nu mai reacționează atât de rapid. Noi nu vedem o responsabilitate în fața politicienilor actuali de a ține oamenii uniți, fiindcă, dacă vrei ca țara asta să supraviețuiască și să ajungă peste 20 de ani, dacă te vezi tu în țara asta peste 20 de ani, în primul rând, atunci trebuie să începi a-i uni și a-i face să se îmbrățișeze. Ei ne încurajează să ne certăm. Cel mai bine, asta-i când noi ne ciondănim între noi, timp în care ei chicotesc la aceeași masă.”

Europa Liberă: Eu am revenit de la Anenii Noi. Din discuția pe care am avut-o cu mai mulți trecători întâlniți pe străzile orașului, am aflat de la mai multă lume că nu mai cred în viitorul statului. Foarte mulți vorbesc despre falimentarea, despre dispariția statului Republica Moldova. Și atunci întrebarea: încotro, Moldova? Și răspunsul la această întrebarea care e?

Dumitru Alaiba: „Faptul că oamenii nu cred este o realitate. Faptul că oamenii nu cred în viitorul acestei țări este rezultatul acțiunilor unui grup de oameni.”

Europa Liberă: Și se rămâne la această constatare?

Dumitru Alaiba: „Noi trebuie să înțelegem că, totuși, în primul rând, este responsabilitatea noastră ce o să se întâmple, nu a lor. Eu cred că noi trebuie încetul cu încetul să ne și luăm soarta în propriile mâini.”

Europa Liberă: Care e locul și rolul tinerei generații în tot ceea ce se întâmplă astăzi, inclusiv pe scena politică a Republicii Moldova? Și de ce foarte mulți mizează pe faptul că anume tinerii ar putea să scoată din mizerie țara, iar alții spun că tinerii nu au experiență suficientă și nu e sigur că ei vor putea să ducă statul acesta pe calea cea bună și dreaptă?

Dumitru Alaiba: „Ca și cetățeni, pe tineri e foarte greu să-i mobilizezi. Asta-i adevărat.”

Europa Liberă: De ce?

Dumitru Alaiba: „Pentru că așa-s tinerii, pentru că așa-s ei în orice țară, în orice punct de pe planetă…”

Europa Liberă: Păi și Dumitru Alaiba e tânăr?

Dumitru Alaiba: „Nu, eu nu mai sunt tânăr.”

Europa Liberă: Dar de la 20 de ani ai fost implicat?

Dumitru Alaiba: „Într-un fel sau altul, da. Dar, iarăși, nu toți. Și este important să ne încurajăm unii pe alții și să ne educăm unii pe alții. De exemplu, ceea ce încerc eu cu modesta mea contribuție să fac – să încurajez oamenii să fie mai activi civic, întrucât doar așa o să putem –

Omul are o singură viață și el vrea o viață bună. Și el trebuie s-o aibă...

25 de ani vorbim de masa critică și unul câte unul plecăm din țară. Nu așa se construiește țara. E și normal că oamenii care rămân aici, îi vezi cum unul după altul pleacă. De fapt, e previzibil. Omul are o singură viață și el vrea o viață bună. Și el trebuie s-o aibă. Ori aici, ori în altă parte. Nu trebuie să-i învinuim și nu trebuie să dramatizăm situația asta poate atât de mult. Oamenii au să revină. Haideți să ne uităm: Estonia, Țările Baltice, în general. Începând cu ’92, au început a emigra în masă din cauza sărăciei. Ca să vezi! Acum, oamenii se întorc. Când încep a apărea oportunități…”

Europa Liberă: În Republica Moldova, când ar putea să revină cei care pleacă?

Dumitru Alaiba: „Depinde ce începem să facem azi, fiindcă, dacă păstrăm trendul actual, nu curând. Eu nu cred în bunele intenții ale acestei guvernări. Eu nu cred că viziunea lor pentru Moldova coincide, de exemplu, cu viziunea mea despre Moldova. Și asta se demonstrează prin, iată…”

Europa Liberă: Dar care-i diferența dintre viziunea lui Dumitru Alaiba și viziunea guvernării?

Dumitru Alaiba: „Strânsul șuruburilor, se îngrădește accesul la informație, înseamnă că vrei să ascunzi tot ce se întâmplă; se intimidează; instituții de stat se utilizează pentru a dezinforma. Când deschizi site-ul Ministerului Finanțelor, de exemplu, și vezi o cifră, asta-i informație oficială și dacă informația oficială asta este o informație falsă, o cifră falsă, atunci e grav. Acesta-i doar un exemplu. Ceea ce face poliția e la fel. Nu ai dreptul să pui într-adevăr la îndoială ceea ce-ți comunică o instituție de stat. Instituția nu are dreptul să mintă!

Dar la noi asta se întâmplă. Încotro noi mergem, dacă o să perpetuăm și o să continuăm cu așa practici – intimidări… le-am văzut pe toate. Iată, a fost suficient să deschidem gura puțin mai tare și mai direct timp de câteva manifestații și… „acolo cu 100 de oameni…” s-a început, Doamne ferește, un șir de tot felul de murdării și intimidări, și iar murdării.”

Europa Liberă: Ca să fie potolit acest spirit protestatar, guvernanții încearcă să discrediteze sau să vorbească despre geopolitică. Și atunci se pierde și entuziasmul celor care vor să protesteze pentru anumite revendicări, se descurajează…

Dumitru Alaiba: „Majoritatea oamenilor simte, pur și simplu, greața asta, deci, nu simte că trebuie să lupte, nu simte că este o nedreptate. Asta-i deja ieri, se gândesc ei.”

Europa Liberă: Da, dar când li se spune că, totuși, în joc e pus vectorul politicii externe a statului, că de foarte multe împrejurări depinde încotro va merge Moldova – cu Estul sau cu Vestul, sub Rusia sau alături de UE?

Dumitru Alaiba: „Asta-i întrebarea. Crede cineva în asta? Câți oameni într-adevăr cred în asta? Atunci când oferi deschis tot suportul pentru un președinte pro-rus, dar absolut tot suportul – demonstrat este doar vârful aisbergului. Adică, nu mai poți fi credibil. Adică, încetați odată cu geopolitica. Geopolitica-i scoasă la rampă de fiecare dată când cineva în Chișinău încearcă să supraviețuiască.

Deci, dacă eu îs Dorin Chirtoacă și vreau să fiu reales, atunci urgent geopolitica devine subiectul nr. 1, dacă eu am o credibilitate minimă și-s în același timp cel mai mare partid și vreau să supraviețuiesc, pentru că știu că altfel nu pot să rămân în libertate, atunci iarăși geopolitica și băgăm, și băgăm, și băgăm, dar lumea deja nu mai crede. Și eu spun asta nu doar din interior. Eu doar anul acesta am avut norocul să particip la diferite vizite de studii ș.a.m.d., am fost în Bruxelles, nu-i mai crede nimeni acolo, pur și simplu, nu le spun asta în față. Nu-i crede nimeni – de la omul care stă lângă Pavel Filip în conferință de presă până la executorul care pregătește tot felul de rezoluții, care scrie. Nu crede nimeni în geopolitica de aici.”

Europa Liberă: Și cine decide soarta Moldovei?

Dumitru Alaiba: „Realist, pe moment, o persoană. Eu cred că știu toți că Vlad Plahotniuc și eu nu mă tem să spun numele acesta, dar acesta este, înainte de toate, eșecul nostru. Dacă vrem să găsim responsabilul, vinovatul, trebuie întâi și-ntâi să ne uităm în oglindă, căci noi nu trebuie să ne gândim prea departe, întrucât fiecare dintre noi are partea lui de responsabilitate.

Aici, nu știu, noi vorbim chiar și de oameni care stau acum (biografia mea nu-i mare secret ș.a.m.d., de aceea, mă rog, e interesant sentimentul pe care-l am acum), dar oamenii buni care acum stau în Guvern fac un mare deserviciu, de fapt, țării. Eu înțeleg, eu am lucrul meu și nu mă interesează, dar nu poți să fii coleg de Guvern cu cineva ca Jizdan sau cu cineva ca Cebotari și să spui că ești tehnocrat. Tu ești super-competent, ești un om pe care eu îl respect și eu știu că într-adevăr sunt oameni buni care în continuare neagă unele chestii și nu poți tu să fii, de exemplu, în Ministerul de Externe și să zici că asta nu-i treaba ta. Asta este responsabilitatea ta. Ori ești cu ei, ori ești critic față de ei. Nu poți să rămâi neutru.

Noi intrăm într-o situație foarte gravă. Adică, noi suntem acum la o răscruce și peste cinci ani o să ne uităm în urmă și noi nu știm încotro o să meargă – putem să mergem fix în sus sau fix în jos, dar peste cinci ani precis că n-o să fie fix așa. Noi putem să fim un azerbaidjan, numai că fără bani, sau și mai degrabă o Venezuelă, numai că fără resurse, unde să fie vreo 200 de oameni care stau bine-mersi și restul se mănâncă între ei jos pentru o bucată de pâine și se trădează, și se vând, și se gândesc cum să se corupă mai ușor, ca să aibă un loc mai cald sub soare. Iată viitorul pe care noi am putea să-l avem. Sau putem încetișor să vedem o normalizare.

Cinci ani nu e suficient ca să triplăm veniturile ș.a.m.d., dar cinci ani e suficient ca să redăm speranța oamenilor. Iată ceea ce ați spus că oamenii nu mai cred în Republica Moldova. În cinci ani, noi putem să schimbăm asta și noi trebuie să schimbăm, pentru că, nu știu, eu altă țară n-am, de exemplu, și nu cred că o să am vreodată. De aceea, cinci ani este suficient ca omul să se gândească – nu-i bine, nu-i ușor, îi greu, dar mâine cred că o să fie puțin mai bine. Până acum, din observațiile mele, există o singură persoană care crede asta. Și acesta-i Andrian Candu, dar, în rest, noi suntem destul de pesimiști față de viitorul Republicii Moldova. Și asta trebuie s-o recunoaștem cu toții.”

XS
SM
MD
LG