Linkuri accesibilitate

La Strada: Justiția din R.Moldova compromite drepturile copiilor victime ale traficului


Justiția din Republica Moldova compromite drepturile copiilor victime ale traficului, declară reprezentanții Centrului internațional La Strada din Moldova, după ce o instanță de judecată a eliberat din arest preventiv un cetățean olandez suspectat că a abuzat sexual doi copii din Cahul. Într-o declarație de presă, citată de agenția IPN, se spune că această decizie confirmă, o dată în plus, cât de slab și compromis este sistemul de justiție în raport cu cazurile de abuz sexual față de copii.

Centrul La Strada menționează că instanța nu a ținut cont de circumstanțele agravante ale faptelor comise de cetățeanul străin, comunicate de către Procuratura pentru combaterea criminalității organizate și cauze speciale. Reprezentanții La Strada menționează că „perioada îndelungată în care au fost exploatați sexual copiii, relația de încredere pe care abuzatorul a creat-o cu familia copiilor și faptul că minorii nu percepeau caracterul relației în care erau implicați constituie circumstanțe agravante”.

La începutul săptămânii, Procuratura Generală a anunțat că demersul procurorilor de a fi prelungit arestul preventiv în privința unui cetățean al Olandei, de 60 de ani, care este acuzat că a abuzat sexual doi copii din Cahul, a fost respins de Judecătoria Cahul. Arestul preventiv a fost înlocuit cu eliberarea sub control judiciar. Procurorii au anunțat că vor contesta încheierea. Aceștia îl învinuiesc de exploatarea sexuală a doi băieți care, la comiterea faptei, aveau între 5 și 10 ani.

XS
SM
MD
LG