Linkuri accesibilitate

La Ungheni au fost descoperite 5 morminte din epoca bronzului și a fierului | Moldova a transmis un nou lot de ajutor umanitar Ucrainei


Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme au suscitat cel mai mare interes pe rețelele de socializare, aflați dimineață de la Europa Liberă.

Știrile presei moldovene

  • În raionul Ungheni, arheologii au descoperit cinci morminte – din epoca bronzului și prima epocă a fierului, scrie Newsmaker.md. Se întâmplă după ce Agenţia Naţională Arheologică a inițiat cercetarea unei movile funerare preistorice. Într-unul dintre morminte a fost găsit scheletul unui adult dar și un vas, specific pentru culturile din primele secole ale primului mileniu înainte de Hristos. Într-un alt mormânt, numit de arheologi „principal”, s-a depistat că oasele defunctului care erau acoperite cu o vopsea roșie „s-au păstrat foarte bine” și că acesta ar avea „practic toți dinții”. Agenţia a prezentat mai multe imagini din timpul cercetării.
  • Guvernul Republicii Moldova a transmis astăzi Ucrainei un nou lot de ajutor umanitar în valoare totală de 5 milioane lei (circa 250 mii de euro). Cinci autocamioane, cu o încărcătură de peste 75 tone, au fost escortate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență în țara vecină, informează Moldpres. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI), lotul include bunuri din domeniile energetic și medical, precum sisteme pentru transfuzia sângelui și dezinfectanți. La fel, au fost transmise alimente sub formă de conserve, necesare pentru oamenii aflați în dificultate.
  • Sportivii din Republica Moldova care vor demonstra performanță la Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Paris vor primi premii din partea statului pentru primele opt locuri. Potrivit unui proiect de hotărâre, mărimea premiilor va urca la trei milioane de lei, transmite IPN. Se propune ca sportivii de performanță care se vor clasa pe locurile I-VIII să beneficieze de premii de: medalia de aur – 3 000 000 de lei; medalia de argint – 2 600 000 de lei; medalia de bronz – 2 000 000 de lei. Suma pentru locurile IV și VIII variază între 600 000 și 200 000 de lei.
  • Radio Chișinău transmite că revendicările fermierilor care protestează cerând mai mult sprijin din partea statului au fost discutate marți în cadrul primei ședințe a noii Comisii create, pentru examinarea problemele producătorilor de cereale și oleaginoase. Fermierii speră că această comisie să nu fie o încercare de eschivare de la soluționarea problemelor, iar conducerea Ministerului Agriculturii consideră că ședința a fost constructivă. Discuțiile au vizat solicitările fermierilor privind rambursarea necondiționată a TVA-ului, acordarea de ajutoare din partea Uniunii Europene, precum și identificarea unor surse minime pentru alocarea compensațiilor pentru fiecare hectar de porumb și floarea soarelui.

Temele dezbătute pe rețele în ultimele 24 de ore

  • Cea mai virală postare de pe Facebook este o știrea Ziarului de Gardă despre cum pe rețelele de socializare sunt distribuite imagini video cu deputatul Radu Marian și ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun dansând într-un local din capitală. Reprezentanții partidelor și surselor media asociate lui Ilan Șor au distribuit imaginile, schimbând piesa originală a formației Depeche Mode cu „Танцуй Россия и плачь Европа”, cu mențiuni de tipul: „dansează mai bine decât guvernează”.
  • Pe Instagram, internauții au avut un interes sporit pentru postarea TV8 despre cum greva angajaților Turnului Eiffel a cauzat o pierdere de până la două milioane de euro.

XS
SM
MD
LG